I. Stulgaitės-Kriukienės nuotr.

Socialinę atskirtį mažins darželiu

Socialinę atskirtį mažins darželiu

Nors Panevėžys – ne Vilnius, kur vieta darželyje didelis deficitas, visgi ir Aukštaitijos sostinėje siekiant patekti į norimą įstaigą reikia vaiką užrašyti iš anksto ir gerokai palaukti.

Laukiančiųjų į darželius eiles jau nuo rudens gali sumaišyti naujas šalies valdžios sprendimas – įvestas privalomas socialinę riziką patiriančių vaikų ikimokyklinis ugdymas.

Panevėžietė Raminta Vareikienė kurį laiką gyveno Norvegijoje, ten sukūrė šeimą ir susilaukė dukrelės. Ją, sulaukusią dvejų metukų, mama planavo vesti į norvegišką vaikų darželį Stavangerio mieste. Ramintos gyvenimas pasisuko taip, kad dabar ji su metų ir trijų mėnesių mažyle vėl Lietuvoje, viena ir be pajamų. Subyrėjus santuokai, ji priversta ieškotis darbo anksčiau, nei buvo planavusi.
„Likau vieniša mama, jau turiu eiti dirbti. Bet pasirodo, Panevėžio lopšeliuose nėra vietų. Likę tik privatūs, kuriuose kaina siekia 400 eurų per mėnesį ir daugiau. Net nenumaniau, kad bus taip sudėtinga“, – sako buvusi emigrantė.
Planavusi dukrą į ikimokyklinę įstaigą leisti užsienyje, moteris jos nebuvo užrašiusi į lopšelį Panevėžyje. O šiuo metu čia visuose valstybiniuose lopšeliuose, pasak mamos, eilės, vietos geriausiu atveju galima tikėtis rugsėjį.
„Draugė vaiką į darželį užrašė dar prieš gimstant, nes sakė, jog tik taip gaus vietą“, – atsidūsta sugrįžusi emigrantė.
„Galėčiau dukrelę automobiliu vežioti ir į tolimesnį darželį kitam miesto gale, bet nėra nė vienos įstaigos, kur dabar priimtų be eilės. Internete skelbiama, kad poroje darželių yra po 1 vietą tokio amžiaus vaikui. Kai paskambini, pasako, jog yra eilė ir ta laisva vieta tuoj bus užimta. Šiek tiek pikta, jog skelbia laisvas vietas, kurių nėra“, – pasakoja R. Vareikienė.

Turi planuoti

„Kokios iš tiesų eilės į valstybines ikimokyklines įstaigas ir kaip jos sudaromos? Kodėl niekas neatkreipia dėmesio į šitą problemą ir nepadaro daugiau grupių?“, – klausia R. Vareikienė.
Kad ir Panevėžyje bet kada nenuvesi vaiko į lopšelį-darželį, patvirtino ir kitos mamos.
„Buvau užrašiusi vaiką į darželį, kai jam buvo dar tik 2 ar 3 mėn. Bet paskui nuo pageidaujamos datos vis tiek buvo sudėtinga gauti vietą. Teko kasdien tikrini internete laisvas vietas darželiuose, po kelių mėnesių paieškų radau, bet ne tame darželyje, kur norėjau vesti dukrą“, – pasakojo beveik keturis mėnesius atžalai darželio ieškojusi panevėžietė Laura.
Panevėžio miesto savivaldybės atstovai tvirtina, kad Panevėžyje problemos dėl vietos lopšeliuose-darželiuose nėra. Tereikia laiku planuoti savo atžalų ikimokyklinį ugdymą. Savivaldybė grupes darželiuose komplektuoja įprastai nuo rudens.
„Jei iš anksto planuojama, problemų dėl darželių daug nebūna. Jei norima greitai vaikui rasti tokią vietą, tada sunkiau“, – sako Panevėžio savivaldybės Švietimo skyriaus specialistė Aušra Burbienė.
Savivaldybės internetinėje svetainėje, kur nuolat viešinamas ikimokyklinių miesto įstaigų užimtumas, daugelis lopšelių-darželių nurodo neturintys laisvų vietų. Tačiau kai kuriuose galima rasti bet 1–3 vietas, o „Draugystės“ darželyje – net 31 vietą.

Privalės leisti

Jau šį rudenį laukia pokyčiai, kurie gali sujaukti laukiančiųjų į darželius eiles.
Seimas priėmė prezidento Gitano Nausėdos siūlymą į ankstyvąjį ugdymą privalomai įtraukti vaikus, patiriančius socialinę riziką.
Skaičiuojama, kad tokie pakeitimai šalies darželius papildytų apie 1500 vaikų per metus. Panevėžyje šis skaičius gana nedidelis.
„Jau surinkome duomenis, kiek tokių 2–5 m. vaikų gali rudenį papildomai ateiti į miesto darželius, ir pasidarė lengviau. Iš viso mieste socialinę riziką galimai patiria 77 vaikai, bet iš jų 67 jau lanko ikimokyklines įstaigas“, – teigia A. Burbienė.
Atžalų į darželius neleidžiantys tėvai iš socialiai pažeidžiamų šeimų, pasak pašnekovės, savo sprendimą aiškina vietų trūkumu arčiausiai namų esančiame darželyje, o aštuonios šeimos tiesiog nenori vaikų leisti į valstybinę įstaigą.
„Kokios priežastys bebūtų, rudenį tokie tėvai visgi privalės leisti vaikus į darželius“, – tvirtina Savivaldybės atstovė.

Tėvai jau sutiko

Panevėžio rajono savivaldybė nuo rudens į ikimokyklines įstaigas atvesti planuoja 13 naujų vaikų iš socialinės rizikos šeimų. Juos suskaičiavo seniūnijų socialiniai darbuotojai.
Šie vaikai nuo 2 iki 5 metų bus vežiojami į artimiausią lopšelį-darželį ar ikimokyklinę grupę mokykloje.
Tokių ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas vykdančių įstaigų Panevėžio rajone dabar yra penkiolika: 5 lopšeliai-darželiai, 3 mokyklos-darželiai, 4 pagrindinės mokyklos ir 3 gimnazijos. Juos lanko 975 vaikai.
Šiuo metu rajone darželį Miežiškių seniūnijoje lanko tik vienas vaikas iš socialinės rizikos šeimos. Nuo rudens tokių auklėtinių turės Krekenavos, Paįstrio, Panevėžio, Raguvos, Ramygalos švietimo įstaigos.
„Iš tiesų naudinga šiuos vaikus kuo anksčiau socializuoti ir atvesti į darželius. Mes tam ruošiamės, planuojame, jei reikės, vaikus vežiosime mokykliniais autobusiukais ir problemų dėl tokių pokyčių nematome“, – teigia Panevėžio rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Kęstutis Rimkus.
Anot jo, iš šių vaikų tėvų kol kas negirdėti prieštaravimų, kad jau nuo rugsėjo nebegalės atžalų laikyti uždarytų namuose.
Pasak K. Rimkaus, rajone nėra bėdų dėl laisvos vietos darželiuose. Daugiau grūsties juose nebent arčiau miesto esančiose gyvenvietėse: Dembavoje, Velžyje. Tačiau čia esą problemos išsprendžiamos derinant ir su miesto darželiais.

 

Komentarai

  • Alkoholiku vaikai ir anukai yra ne tokie kaip normaliu zmoniu.

    • Atsakyti
Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų