„Sekundės“ nuotr.

Vakcinacijai vietos dairomasi ir į uždarytas parduotuves

Vakcinacijai vietos dairomasi ir į uždarytas parduotuves

Lietuvai gaunant vis daugiau vakcinų, savivaldybės dairosi patalpų, jei kartais tektų skubiai suskiepyti tūkstančius. Nors Panevėžio miestas ir rajonas nesitiki artimiausiu metu sulaukti tokių kiekių, visgi dėlioja atsarginius planus.

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Kazimiero Armonavičiaus teigimu, su dabartiniu gaunamų vakcinų kiekiu kol kas susitvarko miesto poliklinika. Ji per vieną dieną pajėgi vakcinuoti apie 1000 žmonių. Šią savaitę miestas sulaukė 300 vakcinų antram skiepui ir 50 – pirmam. Kitą savaitę laukiama kiek virš 1000, trečiąją – per 2000, o paskutinę vasario savaitę – beveik 3500.

„Pagal dabartinius planuojamus kiekius kol kas būtinybės turėti vakcinavimo centrą ir jį laikyti paruoštą nėra“, – sako K. Armonavičius.

Nepaisant to, anot jo, patalpų ieškoma, rengiamasi ir svarstomos įvairios galimybės, kur galėtų įsikurti vakcinavimo centras. Savivaldybės akiratyje – ir neveikiančių prekybos centrų patalpos, mieste esančios ne mokyklų sporto salės. Kurią patalpą pasirinkti, jei kartais vienu metu būtų sulaukta milžiniško kiekio vakcinų, apsispręsti Savivaldybė turėtų per šią savaitę.

K. Armonavičiaus žiniomis, Kaunas vienas pirmųjų įsteigė atskirą vakcinavimo centrą buvusiose pašto patalpose, tačiau ir jis veikia nepilnu pajėgumu – ir laikinoji sostinėje dar negauna tiek vakcinų.

Pavaduotojo teigimu, Panevėžyje formuojamos ir papildomos medikų komandos – vėl bus kalbama dėl pagalbos su privačiomis pirminės sveikatos priežiūros įstaigomis.

 Problema – besikeičiantys norai

Jei būtų gaunama daugiau vakcinų, svarstoma ir apie tai, jog susidarius didesniam besiskiepijančių, pavyzdžiui, pedagogų, skaičiui, mobili medikų komanda galėtų atvykti ir tiesiai į mokyklą.

„Vis dėlto labai norėtume, kad vakcinas būtų galima išplatinti į pirminės sveikatos priežiūros įstaigas“, – sako K. Armonavičius.

Tokių įstaigų Panevėžyje yra 19. Kol kas dabartinės vakcinos dar negalima joms dalinti. Nemenka problema yra ir skiepytis norinčiųjų sąrašai. Pasak administracijos direktoriaus pavaduotojo, kol kas nėra aišku, kiek panevėžiečių laukia vakcinos.

„Viena yra žinoti, kiek mieste yra gyventojų, kita, kiek jų nori vakcinuotis“, – teigia pavaduotojas.

Jei esantysis sąraše neateina skiepytis, tuomet skambinama kitam, o jis, kaip paaiškėja, tuo metu negali atvykti.

Statistikos departamento vasario 1 dienos duomenimis, Panevėžio mieste nuo COVID-19 jau paskiepyta 2,83 procento gyventojų – 2398. Iš jų 1,4 proc. – abiem dozėmis.

Pirmadienį Panevėžyje registruoti 7 nauji COVID-19 atvejai, o sirgo 1814 žmonių.

 Ir atvežtų, ir paskiepytų

Masinio gyventojų skiepijimo vietos kol kas nėra numačiusi ir Panevėžio rajono savivaldybė.

„Kol kas neturime tokio poreikio, bet jeigu reikėtų, sugalvotume, kur“, – teigia administracijos direktorius Eugenijus Lunskis.

Šiuo metu Panevėžio rajono savivaldybės poliklinika išsiverčia savo jėgomis per savo tinklą – rajono žmonės skiepijami ambulatorijose, medicinos punktuose, pačioje poliklinikoje.

„Per įstaigas išsikirsto ir nėra didelio spaudimo. Negavome signalo, kad kažkas nespėja“, – sako E. Lunskis.

Anot jo, su vakcinomis nuo COVID-19 dirba 20 slaugytojų, yra keturi automobiliai su vairuotojais, galintys nuvežti žmones skiepytis.

„Nelabai tikiu, kad staigiai gautume 30 tūkst. vakcinų ir visas reikės suskiepyti. Nebus tokių stebuklų“, – abejoja E. Lunskis.

Iki šios savaitės pradžios Panevėžio rajone paskiepyta 3,35 procentai gyventojų – 1179 asmenys. Iš jų 1,1 proc. jau gavę antrą dozę. Panevėžio rajone pirmadienį registruoti 5 nauji ligos atvejai, o iš viso sirgo 549.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų