P. Židonio nuotr.

Automobilis įstrigo pareigūnų kabinetuose

Automobilis įstrigo pareigūnų kabinetuose

Per tris mėnesius galima ir visą pasaulį apkeliauti. Tačiau Panevėžio teisėsauga per tokį laiką negali pasiekti Prancūzijos – tuo įsitikinęs iš šios šalies policijos komisariato automobilį nesėkmingai nusipirkęs panevėžietis Arnoldas Štitilis. Jo pirkinys pradžioje įstrigo tarptautinėje paieškų bazėje, o paskui  –  ir ilgose valstybinių tarnybų procedūrose.

Vasaros pabaigoje mikroautobusą „Mercedes Sprinter“  iš Kauno pardavėjų nusipirkusi gana stambi transporto paslaugų įmonė Panevėžyje „CTS Baltija“ jau turėjo džiaugtis šauniu perkonstruotu kemperiu. Planuotam turistiniam automobiliui pirkėjai už 10 tūkst. eurų buvo supirkę visą reikalingą įrangą, dėl jos montavimo susitarę su meistrais, tik pats  14 tūkst. eurų kainavęs mikroautobusas netikėtai konfiskuotas.

Jį rugpjūčio 21-ąją registruojant „Regitroje“ paaiškėjo, kad nuo metų pradžios Rumunijoje paskelbta mikroautobuso paieška. Šiuo metu automobilis – policijos žinioje. Pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Nesulaukdamas apčiuopiamų rezultatų savo tyrimą pradėjo ir pats įtartino automobilio pirkėjas, „CTS Baltija“ vadovas A. Štitilis.

„Automobilio į „Regitrą“ nevariau, tiesiog prieš perkonstruojant į kemperį, nuvažiavau pakeisti laikinųjų, tranzitinių, jo numerių. Tada ir atėjo informacija, kad mikroautobusas vogtas. Tuoj pat paskambinau pardavėjams į Kauno rajoną, šie atsiuntė visus mašinos pirkimo dokumentus“, – apie nesmagų incidentą pasakoja verslininkas.

Atvedė iki Prancūzijos policijos

Gauti dokumentai A. Štitilį tada itin nustebino. Iš jų matyti, kad „Mercedes-Benz Sprinter“ lietuviams pardavė ne kas kitas, o vieno Prancūzijos miesto policijos komisariatas.

„Ėmė aiškėti, kad dar 2019 metais mašiną iš kažkuo prasikaltusių rumunų konfiskavo prancūzų

pareigūnai. Metus automobilis prastovėjo Prancūzijoje, policijos garaže. Šiemet birželį,  kai jau pusmetis buvo praėjęs nuo paskelbtos paieškos Rumunijoje, jis parduotas kauniečiams“, – tokią informaciją surinko A. Štitilis.

Jo nuomone, Prancūzijos pareigūnams konfiskavus rumunų mašiną, šie savo šalyje galėjo melagingai paskelbti apie jos vagystę.

Pats A. Štitilis tikina esantis sąžiningai ir pelningai dirbančios bendrovės vadovas, tad nusikalsti nė minčių neturėjęs.  O dabar jam lieka skaičiuoti tik didelius nuostolius – per 25 tūkst. eurų. Tiek jam atsiėjo nusipirkto mikroautobuso istorija.

Pareigūnų operatyvumas stulbina

Dar pikčiau A.Štitiliui, kad ir Lietuvos teisėsauga nesistengia paskubėti taisyti klaidos. Tik po dviejų mėnesių, pasak pašnekovo, Panevėžio vyriausiasis policijos komisariatas sugebėjo nusiųsti užklausą prancūzų kolegoms.

„Praėjo trys mėnesiai, o ši istorija dar nesibaigė ir neaišku, kada baigsis. Sulaikius mano automobilį po savaitės pats susitikau su policijos tyrėja. Maloniai pabendravome, man paaiškino, kad pareigūnė išsiųs visas užklausas, kokių reikia, ir gavusi atsakymus spręs, ką daryti. Suprantu, kad dokumentus reikia išversti į užsienio kalbas, išsiųsti, gavus atsakymą vėl privalomi vertimai į lietuvių kalbą. Visam tam reikia laiko“, – skaičiavo  verslininkas.

Bet po mėnesio tyrėja išėjo atostogų. Ją pavadavęs pareigūnas, pasak A.Štitiliui, nesivargino su bendradarbės byla.

„Pavaduojantis tyrėjas tiesiog davė suprasti: „Turiu savo 27 bylas, o čia dar tavo“. Susisiekiau su grįžusia specialiste, byla vėl pajudėjo. Visą tą laiką automobilio pardavėjai iš Kauno manęs klausdavo, kokių reikia dokumentų iš Prancūzijos policijos, kodėl niekas nieko jos neklausia. Pasirodo, šie jau pirmą dieną atsakė į kauniečių užklausą dėl paieškomos mašinos ir surinko dokumentus, įrodančius, jog automobilis parduotas teisėtai“, – pasakoja A. Štitilis.

Bet panevėžietis savo „Mercedeso“  iki šiol negali atgauti. Jis vis dar sulaikytas ir stovi konfiskuotų transporto priemonių saugojimo aikštelėje.

Policija, pasak panevėžiečio, visgi jau susisiekė ir išsiaiškino su prancūzais, bet rumunų įrašas apie ieškomą automobilį Interpolo duomenų bazėje neišnyko. Kol tokia situacija, prokuratūra, verslininko teigimu, nesutinka atiduoti mašinos.

„Prieš savaitę elektroniniu laišku kreipiausi į tyrimą atliekančią prokurorę – kol kas negavau jokio atsakymo. Mūsų įmonė kiekvieną dieną patiria nuostolius ir neturėdama atsakymų negali planuoti darbo. Be to, visam šiam tyrimui jau išleisti mokesčių mokėtojų pinigai, tokios pat lėšos skiriamos ir automobiliui saugoti. Ko jiems dar trūksta, jei aišku, kad mašina nupirkta teisėta?“ – stebisi panevėžietis.

Neapsikentęs ilgų procedūrų, A.Štitilis skundą išsiuntė ir generaliniam prokurorui bei Lietuvos Seimo kontrolieriui. Raštų autorius kelia klausimą, ar teisingai dirba pareigūnai, ar jų veiksmai nešvaisto valstybės biudžeto.

Tebelaukia dokumentų

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos specialistė Rasa Galkauskienė teigė, kad atliekami visi reikalingi veiksmai, jog būtų galima atlikti išsamų tyrimą. Panevėžio apskrities policijos pareigūnai, pašnekovės teigimu, bendrauja su Prancūzijos ir Rumunijos teisėsaugos pareigūnais bei laukia reikalingų duomenų.

„Kaip rodo praktika, procesinių veiksmų atlikimas su keliomis institucijomis ir keliomis skirtingomis kalbomis, deja, užtrunka ilgiau“, – sako komisariato atstovė.

Visus sprendimus, įskaitant ir sprendimą dėl transporto priemonės grąžinimo, specialistės teigimu, priima prokuroras.

Vien šiais metais Panevėžio apskrities vyriausiasis policijos komisariatas yra pradėjęs

daugiau nei dešimt ikiteisminių tyrimų bandant Lietuvoje priregistruoti automobilius, dėl kurių paskelbta tarptautinė paieška. Tokios mašinos paprastai kelionę baigia „Regitroje“, kur pirkėjai atvyksta įteisinti naujos nuosavybės.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujančios Panevėžio apylinkės prokuratūros prokurorės Linos Lomonienės teigimu, trys mėnesiai atliekant ikiteisminį tyrimą nėra daug tokio pobūdžio bylose, kur vyksta tarptautinis susirašinėjimas ir galimi civiliniai ginčai dėl automobilio priklausomybės. Kadangi anksčiau iš Rumunijos institucijų gautame atsakyme pateikta ne visa reikalinga informacija, lapkričio 11 dieną per Lietuvos Kriminalinės policijos biuro tarptautinių ryšių valdybą išsiųstas papildomas paklausimas Rumunijos teisėsaugos institucijai. Siekiama išsiaiškinti ar šioje valstybėje tebėra vykdomas ikiteisminis tyrimas dėl nusikaltimo, ar minėtai transporto priemonei tebėra paskelbta paieška, kokia savininko pozicija dėl transporto priemonės atsiėmimo bei kitos aplinkybės.

 

 

 

 

Komentarai

  • 2 apdraustieji, stambi įmonė 😉

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų