P. Židonio nuotr.

Panevėžiui žada naujų darbo vietų

Panevėžiui žada naujų darbo vietų

Prieš septynerius metus J. Janonio gatvės gale įkurta Panevėžio laisvoji ekonominė zona (LEZ) turėjo tapti verslo lopšiu ir gerokai išjudinti miesto ekonomiką. Tuomet skaičiuota, kad per artimiausius metus šioje teritorijoje bus sukurta 1,5–2 tūkst. darbo vietų.

Netgi pagal atsargiausią vertinimą Panevėžio LEZ per penkerius metus, kai buvo sukurta infrastruktūra, turėjo atsirasti 3–5 įmonės. Laikas parodė, kad ir toks planas buvo pernelyg optimistinis. Šiuo metu LEZ įsikūrusios trys gamybos įmonės, o jose darbuojasi mažiau nei 600 žmonių.

Šiai pramonės teritorijai gyvybės turėtų įpūsti pavasarį planuojama dar vienos įmonės statyba.

Tai numačiusi automobilinių kabelių pynių gamintoja bendrovė „AQ Wiring Systems“ naujame pastate skaičiuoja sukursianti iki 1500 darbo vietų. Šiuo metu Ramygalos gatvės gale nuomojamose patalpose veikianti įmonė įdarbinusi apie 600 žmonių.

Rengiasi dideliems projektams

AQ Wiring Systems“ vadovas Nerijus Olšauskas pripažįsta, kad suvaržymai dėl pandemijos ir jų įmonei atnešė savų iššūkių, tačiau verslo plėtra buvo numatyta dar prieš kelerius metus.

Švedijos tarptautinei „AQ Group“ įmonių grupei priklausanti „AQ Wiring Systems“ Aukštaitijos sostinėje veikia nuo 2001 metų. 10,5 tūkst. kvadratinių metrų gamybines ir biuro patalpas kartu su 3,8 hektaro sklypu šalia „Via Baltica“ kelio įmonė iki šiol nuomojosi iš nekilnojamojo turto agentūros „Verdispar Industrial Property“. O J. Janonio gatvėje bus pastatyta patiems priklausanti gamykla.

Pasak N. Olšausko, naujų produktų kurti neplanuojama, tačiau veiklą plėsti buvo numatyta dar gerokai prieš pandemiją, mat su nuolatiniais klientais sutarta dėl kelių didelių projektų.

Tai buvo ilgamečio darbo rezultatas ir tą plėtrą buvome numatę jau prieš koronaviruso situaciją, todėl tos krypties laikomės toliau“, – tvirtina bendrovės direktorius.

Jis neneigia, kad pandemijos pradžia plėtrą ir investicijas buvo pristabdžiusi. Nors ir dabar kyla tam tikrų iššūkių dėl stringančios tiekimo grandinės, visgi apsispręsta toliau vykdyti plėtrą.

Turime papildomo darbo su tiekėjais užtikrinant, kad žaliavos mus pasiektų laiku. Suvaldyti tą situaciją reikalauja daug pastangų“, – sako N. Olšauskas.

AQ Group“ darbo specifika nėra plataus vartojimo prekės, kiekvienas gaminys turi tik vieną klientą – tam tikrą automobilių gamintoją.

Jaučiame užsakymų svyravimų. Kol kas neturime jokios informacijos, kad kažkas iš mūsų klientų stabdytų savo veiklą ar mažintų gamybos apimtis, nors tokių situacijų buvo pavasarį. Žinoma, kaip toliau viskas klostysis, tikriausiai niekas negali prognozuoti“, – kalbėjo bendrovės vadovas.

Darbuotojus rengia patys

Naujoji gamykla Panevėžio laisvojoje zonoje J Janonio gatvės gale dar tik projektuojama. Planuojama, kad statybos galėtų prasidėti kitų metų antrajame ketvirtyje ir bus baigtos iki kitų metų pabaigos ar 2022-ųjų pradžioje.

Šiuo metu, pasak N. Olšausko, „AQ Wiring Systems“ dirba 653 žmonės. Naujoje gamykloje numatyta iki 1500 darbo vietų.

Panevėžio krašto darbdaviai jau seniai skambina pavojaus varpais, kad nebeliko kam dirbti, ypač pasigendama aukštesnės kvalifikacijos specialistų. N. Olšauskas pripažįsta, kad tokioje situacijoje kol kas mato vienintelę išeitį – patiems mokyti darbuotojus.

Mes patys pasiruošiame specialistus. Tokių specialybių darbuotojų, kokių reikia mums, neruošia nė viena profesinė mokykla ar kolegija. Žinoma, inžinieriams, buhalteriams, administracijos darbuotojams reikalingas universitetinis išsilavinimas, bet operatorius dirbti prie surinkimo linijų patys galime parengti“, – teigia N. Olšauskas.

Pasak direktoriaus, tam, kad darbuotojas pradėtų dirbti savarankiškai, užtrunka nuo kelių mėnesių iki metų. Būna ir taip, kad net ir po metų žmogui nepavyksta išmokti tam tikrų operacijų.

Šiuo metu, „AQ Wiring Systems“ dirba 653 žmonės. Naujoje gamykloje numatyta iki 1500 darbo vietų. P. Židonio nuotr.

Šiuo metu, „AQ Wiring Systems“ dirba 653 žmonės. Naujoje gamykloje numatyta iki 1500 darbo vietų. P. Židonio nuotr.

Stojo štilis

Renkantis vietą naujai gamyklai, pasak N. Olšausko, svarstytos kelios alternatyvos. Sutartis su LEZ pasirašyta šių metų sausį. „AQ Wiring Systems“ gamykla bus ketvirtoji gamybinė bazė LEZ.

Kol kas čia veikia trys įmonės: iš senųjų patalpų persikrausčiusios Panevėžio senbuvės „Devold“ , „Spektrus“ ir tik viena nauja investuotoja – „IMG Lithuania“.

LEZ direktorius Rokas Krivonis teigė, kad su dar viena įmone pasirašyta preliminari pirminė sutartis. Kokia tai įmonė, vadovas neatskleidžia.

Anot jo, planuojamos dar vieno pastato, užimsiančio 10 tūkst. kv. m, statybos. Jis būtų skirtas nuomai.

Nemažai verslų pageidauja gamybines patalpas nuomotis, toks pastatas užpildytų šią nišą“, – sako R. Krivonis.

Anot jo, šiuo metu pandemija sustabdžiusi didesnę verslo plėtrą Panevėžyje – potencialūs investuotojai išgyvena laukimo stadiją.

Jau vien skrydžių nebuvimas ar negalėjimas atvykti sunkina situaciją. Nuotoliniu būdu labai sudėtinga pristatyti LEZ. O ir įmonės kol kas stebi situaciją, didelių planų turėję verslai nesako ne, bet ir nesiima konkrečių plėtros planų“, – teigia R. Krivonis.

Anot jo, įmonės, turėjusios didelių ambicijų, dabar peržiūri savo planus.

Pandeminė situacija verslo plėtrą pristabdė. Šią vasarą turėjome verslininkų delegacijos vizitą, jie susirinko visą informaciją, planų neatsisako, bet laukia, kol baigsis visas šis chaosas“, – aiškino LEZ direktorius.

 

Komentarai

  • Tai kad nebereikalingos tokios mazai apmokamos darbo vietos!

  • Dar vienas darbas už minimalų atlyginimą! Pigiausia darbo jėga pasaulyje!

  • Pigiasia darbo jėga pasaulyje!

Rodyti visus komentarus (3)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų