P. Židonio nuotr.

Mobiliajame punkte jau verda darbas

Mobiliajame punkte jau verda darbas

Panevėžyje atidarytas vienas paskutiniųjų šalyje mobiliųjų patikros punktų. Jame miesto poliklinikos suformuotos ir dirbti paruoštos devynios specialistų komandos ima mėginius tyrimams dėl COVID-19.

Koks bus poreikis, kol kas nežinoma, tačiau jei kasdien į mobilųjį punktą būtų atsiunčiama bent po 30 žmonių, terpių užtektų vos kelioms dienoms.

Panevėžio savivaldybės Socialinių reikalų skyriaus Sveikatos poskyrio vedėjo Mindaugo Burbos teigimu, trečiadienį, dar punktui nepradėjus darbo, apie 11 val., jau buvo užregistruoti 25 žmonės. Kaip mobilusis punktas dirbs, priklausys nuo besitiriančiųjų srautų.

„Jeigu po 30 priimsime per dieną, pagal turimą terpių skaičių punktas galės dirbti tik tris dienas. Jau kreipėmės dėl papildomų terpių partijos“, – sakė M. Burba.

Tirs tik registruotus

Į mobilųjį punktą negalima važiuoti visiems panorusiems išsitirti. Pacientas, jei jam pasireiškė bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjo karščiuoti, kosėti, prasidėjo dusulys – ir jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar turėjo sąlytį su asmeniu, kuriam patvirtintas ar tikėtinas COVID-19 ligos atvejis, pirmiausia turi skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808. Konsultantas, įvertinęs pateiktus duomenis, priims sprendimą, ar žmogų tikslinga tirti dėl koronaviruso infekcijos.

Tuo atveju, jei bus nuspręsta žmogų tirti, jis konsultantui turės pateikti vardą, pavardę, asmens kodą, mobiliojo telefono numerį, taip pat nurodyti savivaldybę, iš kurios skambina. Be to, bus klausiama, ar pacientas gali asmenine transporto priemone (pats ar būti atvežtas kito žmogaus) atvykti į mobilųjį punktą. Jei žmogus galės atvykti pats, su juo susisieks mobiliojo punkto koordinatorius ir nurodys adresą ir laiką, kada jam tai padaryti.

Draudžiama išlipti iš automobilio

Pacientai tyrimui bus registruojami tik tą dieną, kai kreipsis, o išankstinė registracija kitai dienai nevyks. Atvykti būtina nurodytu laiku. Neregistruotiems pacientams tyrimai nebus atliekami.

„Reikia atkreipti dėmesį, kad į punktą negalima vykti viešuoju transportu, taksi automobiliu“, – pabrėžė M. Burba.

Asmenų, neturinčių galimybės į mobiliuosius punktus atvykti savarankiškai, prašoma kreiptis į Panevėžio savivaldybės transportavimo koordinatorių A. Savicką telefonu 8 694 34501.

Pati mėginio paėmimo procedūra yra ganėtinai sudėtinga. Privažiavęs prie punkto žmogus neturės teisės išlipti iš automobilio. Pirmiausia punkto darbuotojai patikrins informacija apie asmenį, tad reikia turėti asmens tapatybės dokumentą ir A4 formato lapą su užrašytu mobiliojo telefono numeriu, kurį, atvykus į mobilųjį punktą, reikės padėti koordinatoriaus nurodytoje vietoje automobilio salono viduje. Šiuo numeriu bus susisiekiama ir sutikrinami atvykusio žmogaus duomenys.

„Žmogus, atvažiavęs į mobilųjį punktą, turi vykdyti visus nurodymus. Būtina neatidarinėti langų, nelipti iš automobilio ir daryti, kas sakoma. Paėmus mėginį, reikės grįžti į patalpas, kuriose žmogus izoliavęsis“, – vardijo M. Burba.

Tirtasis asmuo apie tyrimo rezultatus bus informuotas per 24 valandas. Jei bus reikalinga žmogų guldyti į ligoninę, bus kviečiama greitoji pagalba.

M. Burba sako negalintis atsakyti, kiek Panevėžiui gali prireikti tokių tyrimų – kiek atsiras žmonių, turinčių galimus koronaviruso simptomus.

Galerija

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų