I. Stulgaitės-Kriukienės nuotr.

Pristatyta knyga apie futbolą

Pristatyta knyga apie futbolą

Panevėžio futbolo bendruomenės nariai turėjo puikią progą susipažinti su knyga „Nepriklausomos Lietuvos futbolo istorija. 1918–1940 metai“, kurią pristatė pats autorius Algirdas Klimkevičius.

Ketvirtadienio vakarą Panevėžio futbolo bendruomenės nariai rinkosi į G. Petkevičaitės-Bitės viešąją biblioteką, kur įvyko knygos „Nepriklausomos Lietuvos futbolo istorija. 1918–1940 metai“ pristatymas. Renginyje dalyvavo knygos autorius Algirdas Klimkevičius, miesto futbolo veteranai, treneriai ir kiti šios sporto šakos entuziastai. Į knygos pristatymą atvyko ir Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės vyriausiasis treneris panevėžietis Valdas Urbonas.

Savo įžangoje A. Klimkevičius teigė, kad Panevėžys jam nėra svetimas – knygos autorius prieš kelis dešimtmečius glaudžiai bendradarbiavo su tuometinės Sporto mokyklos-internato treneriais.

Buvęs pedagogas ir futbolo treneris A. Klimkevičius apžvelgė ką tik dienos šviesą išvydusią knygą „Nepriklausomos Lietuvos futbolo istorija. 1918–1940 metai“, kurią sudaro devyni skyriai.

Knygos autorius trumpai pristatė kiekvieną knygos skyrių ir apžvelgė įdomiausius to laikotarpio įvykius. Pasak A. Klimkevičiaus, kai kuriuose jau anksčiau pasirodžiusiuose šaltiniuose apie Lietuvos prieškario futbolą yra netikslumų. A. Klimkevičius, rašydamas knygą, tikrino kiekvieną įvykį, stengėsi bendrauti su dar gyvais esančiais to laikmečio žmonėmis arba jų artimaisiais.

1919 metais Nepriklausomoje Lietuvoje buvo įkurta pirmoji sporto organizacija – Lietuvos sporto sąjunga. Tais pačiais metais įvyko pirmosios tarpvalstybinės futbolo rungtynės.

Futbolo pradžia galima laikyti 19 amžiaus pabaigą – 20 amžiaus pradžią. Tuo metu komandų žaidėjai į rungtynes vykdavo sėdėdami vežimuose, kuriuos traukdavo pakinkyti arkliai.

Atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę futbolui buvo skiriama daugiau dėmesio, bet ši sporto šaka išgyveno sunkius laikus. Trūko normalių futbolo aikščių, trenerių, teisėjų. Taisyklės buvo netobulos, o teisėjai – pernelyg liberalūs. Buvo tokių žmonių, kurie teigė, kad futbolą galima pradėti žaisti tik sulaukus 17–18 metų, nes jaunesniam žmogui pradėjus sportuoti gali neigiamai atsiliepti sveikatai. Futbolo taisyklės skelbė, jog žaidėjas rungtynių metu negali rūkyti, vartoti alkoholio. Tai šiuo metu kelia šypseną, bet tuomet buvo būtent taip“, – teigė A. Klimkevičius.

Naujojoje knygoje rašoma ir apie to meto Panevėžio futbolą, kuris žengė kartu su Kaunu ir kitais mūsų šalies miestais. 1919 metais per karių priesaikos šventę buvo sužaistos draugiškos futbolo rungtynės. Matas Grigonis, 1919–1922 metais mokytojavęs Panevėžio berniukų gimnazijoje, tuo metu parašė knygą „Futbolas – žaidimo karalius“. M. Grigonį galima laikyti vienu iš Panevėžio futbolo populiarintojų. Oficialią futbolą pradžią Panevėžyje 1920 metais padarė sporto sąjunga „Sveikata“. Tuo metu mieste susibūrė lietuvių, lenkų ir žydų gimnazijų futbolo komandos. Vienas žinomesnių to meto sporto klubų Panevėžyje buvo MSK, įsteigtas 1932 metais. Šio klubo nariai kultivavo ne tik futbolą, bet ir kitas sporto šakas. Netrukus buvo įsteigta Panevėžio futbolo lyga, kurioje dalyvavo trys komandos – MSK, „Sparta“ ir „Macabi“.

A. Klimkevičius užsiminė, kad greitu laiku turėtų pasirodyti dar viena knyga apie futbolą „Penkiasdešimt nelaisvės metų“, kurioje apžvelgiami 1940–1990 metų įvykiai.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų