Prieš metus Kauno klinikose pasaulį išvydusio pirmojo panevėžiečių ketvertuko namuose – šventinės nuotaikos. Mažylių tėvai džiaugiasi pirmąjį gimtadienį pasitikusia sutvirtėjusia, paaugusia ir sveika kompanija. Dabar Viktorijos ir Andriaus Paltanavičių namuose ne tik rūpesčio, bet ir meilės keturis kartus daugiau.

Gyvenimas kvartetu

Gyvenimas kvartetu

Prieš metus pasaulį išvydusio pirmojo panevėžiečių ketvertuko namuose – ypatingos nuotaikos. Mažylių tėvai džiaugiasi pirmąjį gimtadienį pasitikusia paaugusia ir sveika kompanija. Per tą laiką Viktorija ir Andrius Paltanavičiai susidūrė su nepagražinta realybe – nuslūgus visuotinei euforijai daugiavaikė šeima viena palikta akistatoje su keturgubais rūpesčiais.

Istorinis – pirmasis Panevėžyje ir šeštasis Lietuvoje ketvertukas – mažoji Patricija, Rėjus, Tajus ir Nojus gyvena šventinėmis nuotaikomis. Mažyliams vos prieš dieną sukako vieneri metukai, o šiandien jie su artimiausiais žmonėmis minės sukaktį ir pirmą kartą pūs ant torto žvakutes.

Nors dar prieš gimtadienį visą šeimą buvo užpuolusios ligos, jas jau pavyko įveikti.

„Šventė vyks artimų draugų, giminaičių rate. Dar yra tokių žmonių, kurie mūsų per tuos metus nepamatė, nors labai norėjo. Dabar puiki proga susitikti ir susipažinti“, – šypsosi ketvertuko mama Viktorija Paltanavičienė.

Motinystės pamokos

Savaitę prieš svarbią sukaktį ketvertuko tėvai gyveno susikaupimo, apmąstymų nuotaikomis.

„Su mažyliais viskas gerai, jų raida puiki, bet tiesiog sėdžiu ir pati netikiu, jog jau prabėgo metai. Tas laikas prabėgo žaibiškai“, – net susigraudina Viktorija.

Ši išskirtinė motinystė ją išmokė labai daug – kantrybės, atsakingumo, supratingumo. Bet, anot V. Paltanavičienės, svarbiausia – džiaugtis ir vertinti tai, ką turi. Net ir menkiausias smulkmenas. Dukrytės ir trijų sūnų mama pripažįsta netgi tapusi kitiems atlaidesnė.

„Man labai patiko kažkada perskaityta frazė: „Kai turi sveikus vaikus – vadinasi, tu neturi jokių problemų. Ir tikrai. Linkėčiau visoms mamoms, kad jų vaikai niekada nesirgtų“, – sako Viktorija.

Pasak V. Paltanavičienės, paūgėjęs ketvertukas yra labai komunikabilus, meilus, jausmingas ir itin atviras jį supančiam pasauliui.

 

Ketvertuko šeima nuėjo išties sunkų kelią. V. Paltanavičienės nėštumas buvo labai rizikingas. Jo metu šeima juto spaudimą dviem vaikučiams atlikti redukciją (vaisiaus šalinimas įsčiose red. past.).

„Kai žiūriu į savo vaikus, vis galvoju, kad kažkurio galėjo nebūti. Jausmas labai baisus, – ašarų netramdo moteris. – Kai kažkas sako, kad nereikėjo tiek vaikų prisidaryti ir būtų lengviau, man labai skaudu. Juk mes neplanavome, kiek vaikų pas mus ateis. Yra labai skausmingų istorijų, kai šeimos sutiko daryti redukciją. Jei ne ta procedūra, nežinia, kiek dvynukų, trynukų ar ketvertukų Lietuvoje galėjo būti.“

Geriausia sporto salė

Viktorija svarsto, kad tik tapusi mama suprato, kiek daug galinti duoti vaikučiams. Ketvertukui ji yra pats svarbiausias žmogus pasaulyje, kuriuo jie besąlygiškai pasitiki. Mamos teigimu, vaikams gyvenime svarbiausia ne krūvos namuose besimėtančių žaislų, o nesuvaidintas rūpestis ir meilė.

„Aš savo vaikams visko turiu skirti keturgubai – meilės, dėmesio, džiaugsmingų akimirkų. Ir visiems to turiu skirti vienodai. Galbūt fiziškai negaliu jų visų keturių pakelti, bet visa kita jiems tikrai duodu“, – sako V. Paltanavičienė.

Jų vaikai labai laukti ir išsvajoti. Bet gyvenimas gimus ketvertukui kardinaliai keitėsi ir vertėsi aukštyn kojomis. Nepaisant to, šią motinystės patirtį Viktorija vertinanti ne kaip išbandymą, papildomus rūpesčius ar naštą, o džiaugsmą, padaugintą keturis kartus.

„Man vaikai yra visas mano gyvenimas. Nežinau, ar galima išmatuoti šį džiaugsmą“, – tikina mama.

Nors gimus mažyliams jai teko atsisakyti savo mėgstamos veiklos, V. Paltanavičienė tiki, jog ilgainiui atsiras daugiau laisvo laiko. Viktorijos manymu, natūralu, kad vaikai mamai yra pirmiausia, o tik tada seka jos pačios interesai.

„Aš esu kūrybingas žmogus. Man vis reikia save kažkur realizuoti. Man reikia kurti. Tai lyg gyvenimo variklis. Tačiau dabar mes kuriame kitaip – mokomės, žaidžiame, šokame, dainuojame, lavinamės“, – šypsosi Viktorija, iki gimdymo dirbusi išskirtinių švenčių dekoratore.

Ji svarsto, jog yra dviejų kategorijų mamos. Vienos galvoja, jog vaikai užaugs patys. Kitos gi stengiasi su jais užsiimti, lavinti.

„Aš pirmenybę teikiu vaikams, o tuomet susitvarkau su savimi pačia“, – pripažįsta V. Paltanavičienė.

Ji irgi pagalvojanti, kad kartais norėtų nueiti į sporto salę ar dar kur, bet šiuo metu tiesiog neturinti tam galimybių ir to nesureikšmina.

„Per nėštumą priaugti 28 kilogramai tiesiog dingo mano nuosavoje namų sporto salėje, – juokiasi moteris. – Kai pradedi kilnoti beveik 12 kilogramų sveriančius vaikus, supranti, kad tos sporto salės tau ir nereikia. Netgi ten nekilnoji tiek svorių ir tiek nelakstai pirmyn, atgal.“

Ryškėja charakteriai

Pasak V. Paltanavičienės, paūgėjęs ketvertukas yra labai komunikabilus, meilus, jausmingas ir itin atviras jį supančiam pasauliui.

„Jie apskritai yra kitokie vaikai. Jei kas ateina į svečius, atrodo, jog jie žmones traukia kaip magnetukai“, – juokiasi mama.

Tarpusavyje mažyliai puikiai sutaria ir bendrauja. Pasak Viktorijos, juntamas akivaizdus jų tarpusavio ryšys.

„Jei nori, žaidžia po du, jei nori – visi keturi arba po vieną. Gali ir kokią valandą sėdėti kartu žaisdami ar dūkdami“, – pasakoja mama.

Patricija ir Rėjus yra rudaakiai, Tajus ir Nojus – identiški mėlynakiai dvyniai.

Viktorija šypsosi, jog Patricija yra jos mažoji mergaitė. Tikra princesė, tačiau gerokai aukštesnė ir tvirtesnė už broliukus.

„Lyginant su broliukais, ji lėtesnė, bet labai žaisminga, nuolatos besijuokianti. Labai mėgsta muziką ir šokti“, – pasakoja V. Paltanavičienė.

Tiesa, vienintelė ketvertuko mergaitė didelio pranašumo prieš brolius neturi.

„Vaikas kenčia, nes jos ilgiausi plaukai, – juokiasi mama. – Broliai juos nuolat pešioja. Visas plaukų gumytes nuima. Būna daug verkimo.“

Rėjus – fiziškai stipriausias, visiškas ekstremalas, regis, nebijantis nieko.

„Jis namuose net pats susikonstruoja kliūčių ruožą. Eina, braunasi ir atrodo, kad jam gyvenime nekyla jokių problemų. Jau dabar išryškėjo, jog jis yra ketvertuko vadas. Parodo, ką išmokęs, o tada jau visi kiti iš paskos“, – sako mama.

Rėjus ispanų kalboje reiškia „karalius“ ir, pasak Viktorijos, vardas kuo puikiausiai atspindi sūnaus temperamentą.

„Išties jis labai meilus vaikas. Mėgsta mamą apsikabinti, pasimyluoti. Ropoja, juokiasi, krykštauja ir kviečia visus kitus linksmintis“, – šypteli Viktorija.

Nojus, anot mamos, santūrus mąstytojas, bet po truputį keičiasi ir jau darosi smarkesnis. Jis labai mėgsta močiutei ant kelių pasėdėti ar tiesiog pabūti ant rankų.

Istoriniam – pirmajam Panevėžyje ir šeštajam Lietuvoje ketvertukui vos prieš dieną sukako vieneri metukai.

O Tajus, pats mažiausias, pasak mamos, yra labai greitas ir žaismingas.

„Labai daug juokiasi, mėgsta ploti ir duoti rankytę sveikindamasis. Beje, mėgsta ir pasikandžioti“, – šypteli Viktorija.

Nojus ir Tajus identiški dvyniai. Mama jau pastebėjo, jog jiedu turi daug bendrų pomėgių, manierų.

„Ir jų ryšys yra stipresnis, vienas be kito niekaip negali“, – tvirtina V. Paltanavičienė.

Viktorija džiaugiasi, jog 32 nėštumo savaitę gimę mažyliai savo raida neatsilieka nuo kitų vaikų, o mažasis Rėjus jau praėjusią savaitę pradėjo dėlioti pirmuosius savarankiškus žingsnius.

Diskusija dėl dukters vardo

Didelių diskusijų dėl ketvertuko vardų nekilo. Juos siūlė visa šeima. O Viktorija žinojo, jog jeigu turės dukrą, būtinai ją pavadins Patricija.

„Man labai patiko šis vardas, tačiau dėl jo kilo didžiausia diskusija, nes vyras norėjo dukrytę pavadinti Akvile. Bet man šis vardas asocijavosi su mineraliniu vandeniu, kurį viso nėštumo metu gėriau. Tad pasakiau, kad tikrai bus Patricija“, – juokiasi Viktorija.

Kadangi Paltanavičių šeimos pavardė ilga, iš karto buvo nuspręsta, jog berniukų vardai bus trumpi.

„Rinkomės trumpus vardus ir puikiai susirimavo Rėjus, Tajus ir Nojus“, – šypteli mama.

Dėl dažnai vaikams prilipdomų pravardžių V. Paltanavičienė nė kiek nesijaudina.

„Jei mano vaiką kas nors pravardžiuos ar skriaus, bus dar trys gynėjai, kurie jį tikrai apsigins, – neabejoja mama.

Išvyka iš namų kaip šventė

Anksčiau su vyru V. Paltanavičienė galėdavo sau leisti nevaržomi kur nors išvykti, dabar šeimos laisvalaikį diktuoja mažieji padaužos. Viktorija tai vertina kaip progą tiesiog viską daryti kartu su vaikais.

„Kiekvienas išvykimas iš namų dabar mums yra maža šventė“, – neslepia Viktorija.

Tiesa, kad visa šeima galėtų iš namų išsiruošti, tikrai reikia daug kantrybės ir pasiryžimo. V. Paltanavičienė apie išvyką iš namų vienai su vaikais nedrįstanti net pasvajoti.

„Dabar tas etapas, kai labai reikia pagalbininkų. Seneliai kiek galėjo, tiek padėjo, bet ir jų sveikata nebe ta. Auklės nelabai galime sau leisti pasisamdyti. Padeda anyta, dar mano draugė“, – sako Viktorija.

Beje, moteris šypteli, jog ir draugių ratas po mažylių gimimo kardinaliai keitėsi.

Stebina reakcijos

Nors atrodytų, kad išskirtinės panevėžiečių kompanijos pasirodymas viešumoje turėtų kelti tik teigiamas emocijas, Viktorija tikina sulaukianti įvairių reakcijų.

Anot jos, vieni jų ketvertuką jau puikiai atpažįsta, iš toli šypsosi, pasidžiaugia, tarsi patys pasikrauna gerų emocijų. Kiti tesugeba išlementi, kad tokio vargo niekam nelinkėtų.

„Užuojauta, vargas – tokių žodžių aš visiškai nesuprantu. Taip, mums sunku, bet tikrai tai nėra vargas. Vargas – kai neturi kur gyventi, kai vaikai serga, kai tu nežinai, ką daryti, nes yra labai blogai, kai valgyt vaikams neturi ką paduoti. Štai čia yra vargas“, – pabrėžia Viktorija.

Daugiavaikė šeima visuomenės akyse, anot jos, vis dar lyg raupsuotieji. Pasak V. Paltanavičienės, atrodo, jeigu turi daug vaikų, tarsi lieki visuomenės nurašytas. „Yra tokių, kurie patys savo gyvenimo nesusitvarko. Bet jie vis tiek bando reguliuoti kitų, nieko apie tai nenutuokdami“, – apmaudu Viktorijai.

Trūksta papildomų rankų

Lyg namuose darbų būtų maža, V. Paltanavičienė priversta mindžioti Savivaldybės slenkstį. Savotiška gausių šeimų ambasadore tapusi Viktorija pasiryžo keisti visuomenės ir valdžios požiūrį į daugiavaikes šeimas.

„Viskas tik atrodo labai gražu – ketvertukas, trynukai, dvynukai, kaip smagu! Bet realybė kitokia. Kalbu ne tik apie finansinius dalykus, bet ir apie socialinę pagalbą“, – sako Viktorija.

Ji jau kelis kartus kreipėsi į Savivaldybę prašydama ne pinigų, o pagalbinių rankų.

Pasak mamos, ji netgi negalinti eiti vienam savo vaikui keisti sauskelnių, o kitus tris palikti be priežiūros, ar du vaikučius migdyti vienu metu, o du palikti žaisti.

„Taip visą laiką sėdi kaip ant adatų, nes negali nė vieno paleisti iš akių. Visas krūvis tenka mamoms. Tėvišką instinktą turi gal tik koks 10 proc. vyrų, mano vyras – tarp tų 90 proc. Tenka suktis vienai. Kad ir kokia stipri būčiau, prižiūrėti keturis vaikus tikrai sunku“, – kalba Viktorija.

V. Paltanavičienė neslepia, jog gimus ketvertukui šeimos gyvenimas vertėsi aukštyn kojomis.

Surasti auklę – iššūkis

Šiuo metu į ketvertuko priežiūrą įsitraukė dvi savanorės merginos iš Panevėžio bendruomeninių šeimos namų. Viktorija pasakoja, jog tai tarsi savotiškas bandomasis projektas, kai 8 kartus po 5 valandas jos namuose padeda gerų norų vedamos savanorės.

„Savanorės mergaitės tikrai fantastiškos. Bet suprantat, tie 8 kartai, 5 valandos. Daug ką per tą laiką spėju pasidaryti, bet tokios pagalbos labai reiktų ir ilgesnį laiką“, – sako V. Paltanavičienė.

Pasak jos, Savivaldybė motyvuoja, jog auklės visai dienai negalinti skirti – to neleidžia teisės aktai. Gali tik atsiųsti pagalbininką, kuris padarys valgyti ar sutvarkys namus.

„Sako, jog auklė pagal dabartinę tvarką mums nepriklauso, bet juk įstatymai ir yra tam, kad juos koreguotų“, – įsitikinusi ketvertuko mama.

Pasak Viktorijos, ji nenorinti kalbėti vien apie pinigus. Problema slypi kur kas giliau.

„Viena mama man rašė, jog Vokietijoje dvynukus pagimdžiusioms šeimoms valstybė pusei metų duoda auklę nemokamai, jeigu jos reikia“, – į vakarų tvarką gręžiasi panevėžietė.

Anot jos, daugiavaikei šeimai pačiai pasisamdyti auklę – beveik neįmanoma.

„Vaiko priežiūros išmoką mums moka kaip už vieną vaiką. Auklės neturime, nes arba išsigąsta, kai pasakai, kad keturi vaikai, arba atlygio paprašo bent jau kaip už dvynukus. Mums per mėnesį išeitų 800 eurų vien auklei“, – skaičiuoja Viktorija.

Anot jos, apskaičiuoti, kiek keturis vaikelius auginanti šeima išleidžia, net neįmanoma – kiekvieną mėnesį išlaidos keičiasi. Kai mažyliai susirgo ir prireikė vaistų, juos ant stalo sudėjusi mama griebėsi už galvos – nemenka krūva išėjo!

Pasiūlymas pribloškė

Kur kas labiau nei piniginiai reikalai Viktoriją jaudina abejingumas daugiavaikei šeimai ir taip gimstamumu nepasižyminčiame mieste.

„Galėtų paskambinti, paklausti, kaip sekasi, nes juk trynukų, ketvertukų Panevėžyje vienetai. Nesugeba per metus laiko pasiteirauti, kaipgi tam ketvertukui sekasi. O gal man psichologo pagalbos reikia? Dėmesys labai daug ką pakeistų“, – mano Viktorija.

Pasak ketvertuko mamos, susidaro vaizdas, jog norint gauti pagalbą iš valstybės, turi visiškai nusivažiuoti.

„Jau du kartus esu girdėjusi tą patį: „Įstokite į rizikos grupę ir jūs viską gausite. Tai man buvo toks pažeminimas, toks pyktis užvirė! – nuoskaudos neslepia Viktorija. – Aš kovoju ne tik už save, kovoju ir už kitas mamas, kurioms tikrai reikia pagalbos. Įsivaizduokit, kad normali mama turi stoti į rizikos grupę. Absurdas! Mes nekalbame garsiai, o reikia kalbėti, nes kitaip situacija nesikeis.“

Vijo blogas mintis

Keturis išdaigininkus namuose auginanti V. Paltanavičienė išties puikiai atrodo. Pasitempusi, tiesiog švyti ir spinduliuoja optimizmą.

„Optimizmu mane užkrėtė pats nėštumas“, – šypteli Viktorija.

Medikai kalbėjo, kad viskas bus gerai, kad ilgai nešios vaikučius. Mama nusiteikė geriausiam ir išties sulaukė 32-osios nėštumo savaitės.

„Nusiteikimas daro labai didelę įtaką, o blogos mintys materializuojasi“, – įsitikinusi žaviojo ketvertuko mama.

Būtent todėl ji neleidusi sau nėštumo metu blogai galvoti. Stengėsi išlikti kuo ramesnė. Ir išties mamos ramybę perėmė ketvertukas.

„Kiti vaikai verkia naktimis, juos reikia sūpuoti, nešioti. Pas mus to nėra“, – teigia Viktorija.

Nors vaikučiai prabunda naktį, juos reikia pamaitinti, įdėti čiulptuką, bet mama patikina, jog visi jie išties ramūs.

V. Paltanavičienė neslepia, jog būna dienų, kai svyra rankos, jaučiasi pervargusi ir trokšta tiesiog keletą valandų pamiegoti. Tačiau sunkias akimirkas nustelbia keturgubas džiaugsmas.

„Galbūt kitam ketvertukui mes būsime pavyzdys, padrąsinimas, kad nebijotų, kad nors bus sunku, bet susitvarkys“, – susimąsto Viktorija.

Komentarai

  • Visiems sveikatos, tėvams kantrumo. Jus nerealus, pavyzdys visiems !!!!!!!!!!

  • Labai graži šeimynėlė ir šaunuoliai tiek meilės ir kantrybės turintys tėveliai. Būkit sveiki!

  • ar panevėžiečiai turi naudos kad jūs abu labu seime? Kiek žmogui reikalingų įstatymų jūs patys inicijavote? Vienas tolimoje kelionėje nors seimo svetainė rodo kad sėdi seimo salėje, kitas teisme emocijas taško.
    Nesiseka Panevėžiui su seimūnais, Kitais metais balsuosiu už Grilauską! Tai tvirtas, patikimas, geros reputacijos vyras. Kokią puikią Žemynos mokyklą kiek daug metų kaip gerai tvarkė. Faktas. Socdemai, kelkite Grilauską, prikalbinkite. Laimės 1000 proc.

    • Atsakyti
    • Ryškiai žmogus nepataikė 🙂

      • Atsakyti
Rodyti visus komentarus (4)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų