Organizatorių nuotr.

Ramygalos gimnazijos mokinių triumfas

Ramygalos gimnazijos mokinių triumfas

Po metų pertraukos į Lietuvos mokyklas sugrįžo tradicinės moksleivių futbolo žaidynės „Golas“. Jas organizavo Lietuvos futbolo federacija (LFF) ir Lietuvos masinio futbolo asociacija.

Lietuvos mokyklų futbolo žaidynių „Golas“ rungtynėse įspūdingai pasirodė Panevėžio rajono Ramygalos gimnazijos atstovai. Net dvi šios įstaigos komandos tapo savo amžiaus grupės nugalėtojomis.

Rekordinis skaičius

14-ąjį sezoną skaičiuojančios rungtynės startavo 2005 metais. Tada jos buvo pavadintos „Ežiogolu“. Per visą žaidynių istoriją jose yra rungtyniavę apie 100 tūkst. dalyvių bei 7806 komandos. 2016-aisiais turnyre užsiregistravo rekordiškai daug komandų – 852. Tiek masinio futbolo žaidynėse nebuvo užfiksavusi jokia kita Baltijos regiono šalis.

Šiais metais žaidynės sugrįžo pasikeitusios. Jos turi naują logotipą ir interneto puslapį, be to, pakeistos taisyklės. Žaidynės vyko trimis etapais: savivaldybių, apskričių finalų ir Lietuvos superfinalų. Nuo šių metų komandos varžėsi trijose amžiaus grupėse: U-13, U-15 ir U-17 (anksčiau buvo dvi).

Šių metų „Golo“ sezone U-13 amžiaus grupėje dalyvavo 122 komandos. Į finalą pateko 10 apskričių nugalėtojų – Ramygalos, Simno, Telšių, Vilkaviškio, Klaipėdos, Tauragės, Šiaulių, Utenos, Jiezno ir Grigiškių komandos. Burtais jos buvo suskirstytos į dvi grupes.

Puikus pasirodymas

Ramygalos gimnazijos mokiniai puikiai pasirodė ,,Golo“ Lietuvos mokyklų rungtynėse. Net dvi gimnazijos komandos tapo Lietuvos mokyklų žaidynių čempionėmis.

Nei deginantis karštis, nei patirtos traumos nesutrukdė Ramygalos gimnazijos futbolo U-13 ir U-17 komandoms tapti Lietuvos mokyklų žaidynių čempionėmis. Ramygaliečiai žaidynėse dalyvauja jau 14 metų, bet pirmą kartą džiaugėsi tokiu laimėjimu. Finalinis turas vyko Kaune, Nacionalinės futbolo akademijos stadione.

Nacionalinės futbolo akademijos aikštyne vykusiuose U-13 amžiaus grupės finaluose jaunieji futbolininkai rungtyniavo narsiai, nors buvo karšta. A grupėje abi pergales iškovojo Ramygalos, B grupėje – Šiaulių Rėkyvos gimnazija. Kiti du pusfinalio dalyviai paaiškėjo po papildomų faktorių: Simno komanda dėl geresnio įvarčių santykio aplenkė Telšių V. Borisevičiaus gimnaziją, o Utenos „Vyturių“ progimnazija – Tauragės M. Mažvydo progimnaziją dėl geresnio tarpusavio rezultato.

Pusfinalyje Rėkyvos moksleiviai įrodė esantys pranašesni už Simną – 2:0, o Ramygalos ir Utenos komandų akistatoje (1:1) prireikė baudinių, juose tiksliau smūgiavo Panevėžio rajono atstovai.

Finale Ramygalos komanda įmušė pirmoji, vėliau dukart pasižymėjo Rėkyvos komanda, bet paskutinę minutę smūgiu iš toli išplėšė lygiąsias bei teisę mušti baudinius. Tada geriau sekėsi ramygaliečiams. Komandos kapitonas Vakaris Kučys per superfinalą ne tik mušė į vartus, bet ir juos saugojo.

„Labai patiko dalyvauti. Baigiantis rungtynėms buvo daug intrigos, atsilikome 1:2, bet kažkaip laimėjome. Buvo sunku, bet įveikėme visus varžovus. Laimėjome, nes sutelkėme visas jėgas, nors buvome labai išsekę. Kovojome iki galo, nepasidavėme“, – po pergalės mintimis dalinosi Vakaris.

Triumfavo pirmąsyk

Ramygalos gimnazijos mokytojas Egidijus Marozas sakė „Gole“ dalyvaujantis nuo pat žaidynių pradžios, jau 14-ąją sezoną, ir nugalėti pavyko pirmą kartą. „Trečią kartą su komanda patekome į „Golo“ superfinalus, bet taip toli nebuvome nuėję. Komandinių sporto šakų turnyre laimėjome pirmą kartą. Prieš kelerius metus mūsų mergaičių komanda užėmė trečią vietą, – kalbėjo E. Marozas. – Šios rungtynės išmokė kantrybės, kovoti iki pat paskutinio švilpuko. Kai mūsų kapitonas bėgti nebegalėjo, sakau – stok į vartus. Pastovėjo vartuose, bet reikėjo įvarčio, tad sako: „Einu žaisti, einu lyginti.“ Komandą įkvėpė kapitono pavyzdys.“

Mokytojas džiaugėsi, kad futbolas Ramygaloje pritraukia labai daug vaikų: „Vien mūsų mokykla šiam turnyrui delegavo 6 komandas trijose amžiaus grupėse. Į LFF rengiamas futbolo rungtynes delegavome net 16 komandų. „Golas“ svarbus tuo, kad iš gatvių, nuo kompiuterių pritraukiame vaikus į stadioną, duodame jiems kamuolį, pamokome, suburiame. Iš pradžių buvome išsibarstę, o finale tapome kaip šeima. Šios žaidynės patinka ir tuo, kad galime suburti žaisti ir mergaites, ir berniukus.“

Vyresni gimnazijos futbolininkai atsiliko 0:1, bet paskutinę antro kėlinio minutę išlygino rezultatą ir iškovojo teisę mušti 9 metrų baudinius. Abejose amžiaus grupėse sėkmingai vartus gynė mūsų vartininkai, jie atrėmė varžovų smūgius.

Sėkmingiau abiejų amžiaus grupių žaidėjai smūgiavo baudinius. Jaunieji po baudinių laimėjo 3:1, o vyresnieji – 2: 0. Rungtynių organizatoriai iš kiekvienos komandos išrinko, kam įteikti „Sąžiningo žaidėjo“ prizą. Jaunesniųjų komandoje jis atiteko žinomo dainininko Radžio broliui Lovariui Aleksandravičiui, o vyresniųjų grupėje – komandos kapitonui Modestui Lipickiui.

Įkvepiantis pavyzdys

„Noriu padėkoti visiems atstovavusiems mūsų gimnazijai futbolininkams. Jie, kęsdami traumų skausmą, negailėdami jėgų, kovojo iki paskutinio švilpuko. Kai kurie žaidėjai į medicinos personalą kreipėsi po kiekvienų rungtynių. Tik šalčio priemonės padėdavo tęsti žaidimą. Įkvepiantis pavyzdys: viena mergaitė antrųjų rungtynių antrame kėlinyje susižalojo ranką. Plaštaka buvo sutvarstyta, atšaldyta, ir žaidėja tęsė rungtynes. Tik peršvietus ranką Panevėžio ligoninėje paaiškėjo, kad lūžo du kaulai. Pasirodo, ir rajono mokyklose yra narsių futbolininkų. Manau, kad ne vienas šios auksinės komandos narys gali sustiprinti Panevėžio futbolo akademijos komandas“, – po triumfo „Sekundei“ sakė Ramygalos gimnazijos kūno kultūros mokytojas E. Marozas.

Komentarai

  • Egidijau atkaklus darbas išgarsino tave ir gimnaziją.Šaunuoliai,taip ir toliau.Ramygala Panevėžio rajono futbolo pažyba nuo senų laikų.Ir suaugę žaidė,o dabar jau net anūkai,o gal ir koks proanukis jau gina Ramygalos garbę.

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų