Finišo tiesiojoje: prie balsadėžių veda lūkesčiai

Finišo tiesiojoje: prie balsadėžių veda lūkesčiai

Panevėžio miesto ir rajono rinkėjai antrajame prezidento rinkimų ture kol kas ne itin aktyvūs. Rinkimų apylinkių atstovai spėja, kad dalis gyventojų savo balsus atidavė iš anksto. Pilietinę pareigą atliko ir į tėvynę grįžę emigrantai.

Dar šiandien Lietuva turėtų sužinoti, kuris kandidatas į prezidento postą ketveriems metams sės prie valstybės vairo: ekonomistas Gitanas Nausėda ir Seimo narė Ingrida Šimonytė.

Taip pat renkami Lietuvą Europos parlamente atstovausiantys politikai.

„Nusipelnėme gyventi geriau. Nežinau, kieno čia žodžiai, bet su tokiomis nuotaikomis bei lūkesčiais ir einame balsuoti“, – kalbėjo vienoje Panevėžio miesto rinkimų apylinkėje sutikta rinkėja.

Panevėžiečiai šį kartą nėra itin aktyvūs.

13 val. Panevėžio miesto rinkimų apylinkėse balsus buvo atidavę 21,18 proc. Su balsavusiais iš anksto pilietinę pareigą jau atliko 31,88 proc.

Panevėžio rajone per pirmąją dienos dalį atėjo 20,45 proc., iš viso čia jau balsavo 29,95 proc. gyventojų.

Mažoka jaunimo

J.Miltinio rinkimų apylinkėje Panevėžyje šiek tiek po vidurdienio savo balsą jau buvo atidavę  17 proc. iš  2621 rinkėjo. Apylinkės pirmininkės Ingridos Čepienės teigimu, aktyviai balsuota iš anksto. Šiandien prie balsadėžių daugiau ėjo vyresni asmenys. Jaunimas balsuoja itin vangiai, ypač pirmą kartą tokią teisę turintys panevėžiečiai.

„Konstitucijų, kurias turėtume dovanoti pirmą kartą balsavusiesiems, dar neišdalinta visa krūva. Pastebime, kad daugiau rinkėjų eina balsuoti ne į savo apylinkę, o ten, kur arčiau patogiau – lietuviai šiuo atžvilgiu laisvėja“, – kalbėjo pirmininkė.

Vienas žmogus neėmė biuletenio balsuoti Europos parlamento rinkimuose.

Pažeidimų šioje apylinkėje rinkimų organizatoriai kol kas neužfiksavo.

J.Miltinio rinkimų apylinkėje sutikti panevėžiečiai teigė turintys tvirtą nuomonę ir prezidento, ir Europos parlamento rinkimuose.

Stasys Paštuolis teigė, kad jam svarbūs abeji rinkimai. Panevėžietis kandidatus pasirinko ne pagal partijas, o pagal žmones.

O Kazimieras Vilkas patikino, kad į rinkimus eina daugiau iš pareigos nei vilties sulaukti didesnių pokyčių Lietuvoje.

„Domėjausi ir savo nuomonę turiu, žiūriu į kandidatų darbus“, – trumpai kalbėjo rinkėjas.

Sulaukė ir emigrantų

Ukmergės rinkimų apylinkėje iki 13 val. jau buvo balsavę 23 proc. iš 2245 rinkėjų. Čia dirbusi rinkimų apylinkės pirmininkė Toma Vaiginienė buvo maloniai nustebinta, kad pilietinę pareigą šiandien panoro atlikti ir šeši lietuviai, parvykę iš užsienio. Pasak pirmininkės, tai rodo, kad emigrantai dar ne visiškai užtrenkė duris tėvynei ir jiems rūpi jos ateitis.

Ir šioje apylinkėje daugiausia balsavo vyresni žmonės. Nei pažeidimų, nei konfliktų čia nepastebėta. Tik viena moteris, pasak T. Vaiginienės, sugalvojo, kad jos kaimynei reikia suorganizuoti balsavimą namuose, nors tokiai galimybei laikas jau baigėsi.

„Bet kuriuo atveju mums rinkimai yra pareiga.  Einame visa šeima, buvome apsisprendę, už ką balsuosime, kandidato antrajame ture nepakeitėme“, – kalbėjo Ukmergės rinkimų apylinkėje sutikta Dovilo ir Lidijos šeima.

Jauna pora teigė, kad nebetiki įspūdingomis permainomis po šių rinkimų.

„Mums svarbu, kad Lietuva ir toliau demonstruotų savo orią, solidžią poziciją užsienio politikoje. Tad ir kandidatas turėtų būti garbingas, pasitempęs, diplomatiškas“, – būsimojo prezidento imponuojančias savybes vardijo Lidija.

Prezidentas svarbiau

„Ko man pensininkei tikėtis iš Europos ar naujo prezidento, gal tik didesnės pensijos. Į rinkimus einu iš pareigos, štai išėjau pasivaikščioti, pasigrožėjau gamta, poterėlį sukalbėjau – ir laikas praėjo“, – kalbėjo Dembavos rinkimų apylinkėje sutikta Genė Nakvosienė.

Rinkėja tvirtino pasirinkusi savo kandidatus iš vienos partijos,  už kurią visuomet ir balsuoja.

13 val. Dembavos rinkimų apylinkėje balsus jau buvo atidavę daugiau nei 21 proc. rinkėjų iš 2307 čia registruotų. Didelė dalis dembaviečių  balsuoja kitose apylinkėse. Pasak rinkiminės apylinkės komisijos narių, balsuoti ateinantiems žmonėms šiandien akivaizdžiai įdomesni prezidento rinkimai.

 

 

Galerija

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų