Česlovas Pažemeckas (1937-2018). Juozo Miltinio palikimo studijų centro nuotr.

Amžinybėn išėjo aktorius Česlovas Pažemeckas

Amžinybėn išėjo aktorius Česlovas Pažemeckas

Prieš didžiąsias metų šventes, gruodžio 23 dieną, eidamas 82 metus amžinybėn išėjo Česlovas Pažemeckas, buvęs Panevėžio dramos teatro aktorius (dabar Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras).

Česlovas Pažemeckas gimė 1937-aisiais kovo 8 dieną viename didžiausių, abipus Nevėžio įsikūrusiame šiaurės Lietuvos mieste Panevėžyje. 1953 m. sausio 29 d. Česlovas įstojo į Panevėžio dramos teatro Studiją, kur jau 1954 m. balandžio 16 d. priimamas dirbti į šį teatrą  ir  tolesnį gyvenimo kelią susiejo su aktoryste. Jau pirmieji aktoriaus sukurti vaidmenys buvo ryškūs, traukė žiūrovų dėmesį: Benas – A. Jakobsono „Šakalai“, 1953 m. (rež. J. Miltinis), Piotras M. Gorkio „Paskutinieji“, 1955 m. (rež. J. Alekna), Petras – K. Binkio „Atžalynas“, 1956 m. (rež. G. Karka). Daugeliui įsimintinas gyvybingumu ir temperamentu išsiskyręs jo sukurtas Chuliganas – J. Grušo „Pražūtingame apsvaigime“, 1967 m. (rež. V. Blėdis). Aktoriui ypatingai brangus buvo spektaklis O. Stukalovo „Kortų namelis“, 1959 m. (rež. Vaclovas Blėdis), kuriame jis vaidino Nikolajų drauge su būsima savo gyvenimo drauge Laima Liesyte (vaidino Niną). Česlovas Pažemeckas Panevėžio dramos teatre dirbo iki 1970 m. – 17 kūrybingų, bet nelengvų metų.

Išėjęs iš teatro, dirbo kultūros rūmų direktoriumi, vėliau – dėstytoju Panevėžio Jono Švedo pedagoginėje muzikos mokykloje. Nuo vaikystės turėjo polinkį į literatūrą ir muziką. Griežė smuiku, o literatūrinei kūrybai atidavė visą likusį gyvenimą. Pats visada daug skaitė, fiksavo kultūrinio gyvenimo aktualijas, rašė: miniatiūras, straipsnius apie Panevėžio krašto žmones, apie savo buvusius kolegas, jų sukurtus personažus teatro scenoje.  Česlovo Pažemecko straipsnius yra publikavę žurnalai Gairės, Šaltinis, laikraščiai Panevėžio balsas, Respublika, Literatūra ir menas ir kiti. Daugelis sau pačiam rašytų tekstų su miesto kultūrinio gyvenimo fragmentais vėliau sugulė į prisiminimų knygą “Teatras – mano džiaugsmas ir skausmas”, kuri mums lieka kaip aktoriaus žvilgsnis į savo teatrinį laikotarpį iš laiko perspektyvos.

Su didžiausia pagarba ir meile tariame sudie.

Atsisveikinimas nuo gruodžio 26 d. 17 val.

Šv. Mišios gruodžio 27 d. 8 val. Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje.

Išlydima gruodžio 27 d. 12 val. į Kristaus Karaliaus katedros kapines Ramygalos gatvėje.

 

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos inf.

Galerija

 

Komentarai

  • Atsisveikinimas:
    Liūdintos didžiojoje salėje.
    M.Tiškevičiaus 16A.
    (už Šv. Petro ir Povilo bažnyčios)

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų