Vaikų darželyje – galimas salmoneliozės protrūkis

Vaikų darželyje – galimas salmoneliozės protrūkis

Šią savaitę mokyklos ir darželiai ištuštėjo ne tik dėl prasidėjusių rudens atostogų, bet ir ligų. Net keturi lopšelio-darželio „Kastytis“ mažyliai atsidūrė Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų korpuse.

Paguldė į ligos patalą

 Kilus įtarimui, kad vaikai galėjo užsikrėsti salmonelioze nuo darželyje gaminamo maisto, penktadienį buvo uždaryta įstaigos valgykla. Atnaujinti maisto gamybą bus leista tik tuomet, kai bus atlikta dezinfekcija ir paimti mėginiai.

Kaip teigė Nacionalinio sveikatos centro Panevėžio departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Aušra Lileikytė, penktadienio popietę dar nebuvo tyrimų rezultatų, nuo ko sunegalavo vaikai, tad teigti, kad visi jie susirgo salmonelioze, jie negalintys. Apie tai, kad du vaikai iš skirtingų grupių atsidūrė ligoninėje, jiems buvo pranešta spalio 30-ąją. Penktadienį vėl buvo pranešta apie dar du susirgusius vaikus, tad buvo pradėtas tyrimas dėl infekcijos protrūkio.

„Du vaikai yra iš vienos, kiti du – iš skirtingų grupių. Kol nėra tyrimų atsakymų, negalime teigti, kad tai salmoneliozė. Pirminės diagnozės – nepatvirtintos kilmės gastroenteritas, kitiems dviem vaikams – virusinės infekcijos“, – sakė A. Lileikytė.

Penktadienį „Kastyčio“ lopšelyje-darželyje apsilankė ir Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, jie paėmė ištirti maisto mėginius bei nuoplovas. Pasak

Jūratės Vaitiekūnienės, Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pavaduotojos, darželio valgykla buvo uždaryta, kol įstaiga susitvarkys – atliks profesionalią dezinfekciją, darbuotojai pasitikrins sveikatą. Veiklą bus leista atnaujinti tik tuo atveju, kai dar kartą paimti mėginiai bus geri.

„Pirminiai rezultatai bus tik antradienį, o kol neturime rezultatų, nieko komentuoti negalime“, – teigė J. Vaitiekūnienė.

Oficialiai kalbama tik apie du salmonelioze susirgusius vaikus, bet jų gali būti gerokai daugiau. Kaip „Sekundei“ pasakojo savo atžalą į „Kastyčio“ darželį leidžianti savo vardo nenorėjusi viešinti mama, iš dvidešimties jų grupę lankančių vaikučių susirgo net septyni. Visų vaikų simptomai panašūs – mažyliai vemia, viduriuoja, juos kankina pilvo skausmai, padidėjusi temperatūra. Tik vaikai gydosi namuose, geria gydytojos paskirtus vaistus.

„Labiausiai pikta, kad apie tai nebuvo laiku informuoti tėvai, apie galimą protrūkį sužinojome tik iš kitų tėvų. Juk sergant salmonelioze reikalingas kitoks gydymas, jau reikia ir antibiotikų. Tokių dalykų negalima slėpti“, – piktinosi mama.

Dirbs kitaip

Lopšelio-darželio „Kastytis“ direktorės Stasės Šešeikienės žiniomis, salmoneliozė pasitvirtino tik dviem vaikams, kiti du vaikai, įtariama, susirgo virusine infekcija. Direktorė viliasi, kad tėveliai bus supratingi ir esant tokiai ekstremaliai situacijai bent savaitę neves savo atžalų. O tie, kurie neturi kur palikti vaikų, bus laukiami kaip įprastai. Penktadienį jau buvo kalbama su „Žemynos“ mokyklos valgyklos direktore, kad kitą savaitę jie ruoštų maistą ir darželinukams.

„Turim sutartį su „Žemynos“ valgykla, jau kalbėjau su direktore, kad kol mes negalėsime organizuoti maitinimo, jie tiektų mums maistą. Gal pirmadienį prašysime tėvelių atvesti jau pavalgiusius vaikus. Turime keturias grupes vaikučių iki trejų metų, kur beveik visos mamos nedirbančios. Kai tokia ekstremali situacija, prašysime supratimo, kad jeigu gali, nevestų vaikų“, – kalbėjo S. Šešeikienė.

Jos teigimu, darželio valgykla atnaujinta, supirkta moderni įranga, darbuotojos tos pačios. Didžiausias įtarimas, iš kur galėjo atsirasti salmoneliozės užkratas, – vištiena, tad ją paėmė ištirti Maisto ir veterinarijos tarnyba. Penktadienį net teko keisti meniu, nes tiekėjų atvežta mėsa sukėlė įtarimų.

„Aš pati pamačiau, kad vištiena nekokybiška, tad jos vaikams maitinti nebenaudojome, teko pakeisti meniu. Labai gaila, kad verslininkai nori iškišti į darželius viską, kas yra bloga. Reikia kiekvieną produktą tikrinti, nes visi nori apgauti, bet ne visada galima kokybę įvertinti plika akimi. Bent jau aš susidūriau su tokia praktika“, – kalbėjo S. Šešeikienė.

Komentarai

  • Ką reiškia ,,iškišti kas blogiausia,, tam yra sandėlininkas kuris priima prekes turi jas apžiūrėti ir gražinti o ne maitinti vaikus sugedusiu maistu o be to atsakingas už jų kokybiškimą ir tiekėjas

    • Atsakyti
  • Direktorė, kaip ir visose iškylančiose situacijose, linkusi kaltinti kitus, sau neprisiemant jokios atsakomybės

Rodyti visus komentarus (2)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų