Panevėžys alsuos sporto ritmu

Panevėžys alsuos sporto ritmu

Olimpinės dienos deglas šiemet liepsnos Panevėžyje. Rytoj, birželio 2 dieną, Aukštaitijos sostinės centre esančioje Senvagėje įsikurs ištisas aktyvaus laisvalaikio ir sporto miestelis. Stendai, aikštelės, išbandymų trasos, per 80 sporto šakų ir rungčių, kurias nemokamai galės išbandyti kiekvienas. Išbandžiusieji rinks taškus ir renginio pabaigoje iškeis juos į medalius, suvenyrus, prizus. Olimpinės dienos naujienos – CrossFit, gatvės krepšinio 3×3, plaukimo atvirame vandenyje, irklenčių varžybos.

Šalia pagrindinės renginio scenos visą dieną varžysis stipriausi CrossFit sporto atstovai iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Ukrainos, Baltarusijos ir Norvegijos. CrossFit – tai universalus sportas, sujungiantis sunkiosios atletikos, lengvosios atletikos, gimnastikos ir net galiūnų sporto elementus.

Gegužės mėnesį Panevėžyje viešėjo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vadovybė su prezidente Daina Gudzinevičiūte priešakyje. Tuomet buvo pristatyta mūsų mieste vyksianti Olimpinė diena.

„Smagu, jog Panevėžio savivaldybė supranta sporto svarbą ir noriai prisideda prie Olimpinės dienos rengimo. Noriu pakviesti ir jaunesnius, ir vyresnius žmones aktyviai dalyvauti“, – tuomet sakė pristatyti artėjančio svarbaus renginio į Panevėžį atvykusi olimpinė čempionė, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. Ji įteikė Olimpinės dienos marškinėlius Panevėžio miesto merui Ryčiui Račkauskui ir Sporto skyriaus vedėjui Justinui Jasiukaičiui.

Olimpinėje dienoje savo sporto šakas siūlys išbandyti daugiau kaip 40 sporto federacijų, į nemokamų renginio veiklų sąrašą įtrauktos 72 sporto rungtys bei su sportu ar olimpizmu susijusios veiklos. Atvykti į renginį kviečia ambasadoriai dviratininkė Simona Krupeckaitė, plaukikas Danas Rapšys, kiokušin karatė atstovė Rūta Brazdžionytė, futbolininkas Paulius Janušauskas, krepšinio klubas „Lietkabelis“, futbolo komanda „Panevėžys“ ir net Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Olimpinė diena visame pasaulyje švenčiama jau 70 metų, Lietuvoje – 29 kartą. Jos tikslą skleisti olimpines idėjas, skatinti žmones judėti atspindi šūkis „Judėk, sužinok, atrask“. Ši šventė ragina visus žmones, nepriklausomai nuo jų amžiaus, lyties, rasės, sportuoti, dalyvauti, būti aktyvius. Lietuvoje tokia diena pirmą kartą surengta 1989 metais sostinėje, kai olimpinis čempionas Šarūnas Marčiulionis Gedimino pilyje uždegė Olimpinės dienos deglą.

Kaip Panevėžys pasirengęs Olimpinei dienai, „Sekundė“ kalbėjosi su miesto Sporto skyriaus vedėju Justinu Jasiukaičiu.

Kelintą valandą oficialiai prasidės Olimpinė diena?

Jau šiandien, penktadienį, 16 valandą „Cido“ arenoje vyks Sporto ekspozicijos atidarymas, kur bus įamžinti geriausi sportininkų pasiekimai. Rytoj rytą „Žemynos“ progimnazijoje bus atidarytas Olimpiečių skveras. Olimpinė ugnis bus uždegta rytoj 10 valandą ryto prie pagrindinės scenos Laisvės aikštėje.

Kaip ir kas uždegs olimpinę ugnį?

Olimpinės ugnies deglą nuo miesto Savivaldybės neš Panevėžio miestą anksčiau garsinę sportininkai, vėliau jį perims esami olimpiečiai, o prie pagrindinės scenos olimpinę ugnį įžiebs Panevėžio meras Rytis Račkauskas, LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė ir šalies ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, kuris yra šio renginio globėjas.

Ar renginyje dalyvaus daugiau garsių žmonių?

Garbingų svečių tikrai netrūks. Dalyvaus daug buvusių ir esamų olimpiečių, „Lietkabelio“ krepšininkai, „Panevėžio“ futbolininkai, kitų sporto šakų atstovai. Žmonės, atvykę į šventę, turės puikią galimybę iš arti pabendrauti su žinomais sportininkais bei treneriais.

Ar Panevėžio meras bėgs olimpinę mylią?

Taip,  bėgs. Tačiau ir daugiau miesto Savivaldybės darbuotojų ketina išbandyti jėgas Olimpinės dienos varžybose.

Jūsų nuomone, kuri sporto šaka sulauks didžiausio susidomėjimo?

Visos sporto šakos yra įdomios ir ką nors išskirti sunku. Galbūt daugiau dėmesio sulauks pastaruoju metu sparčiai populiarėjančios CrossFit varžybos, kuriose kovos Lietuvos ir dar šešių šalių rinktinės. Manau, kad žiūrovus sudomins gatvės krepšinio 3×3 finalinės varžybos, kuriose tarp 12 pajėgiausių ekipų dalyvaus ir Panevėžio komanda „Adorma-Roletai Jums“. Krepšinio 3×3 varžybų nugalėtojai iškovos teisę atstovauti Lietuvai FIBA Challenger turnyre Italijoje.

Ar Panevėžys pasirengęs priimti tokį gausų dalyvių būrį?

Mūsų miestas jau daug metų turi įvairių tarptautinių varžybų patirties. Prisiminkime triatlono varžybas, kurios kelias paras vykdavo Panevėžyje ir būdavo sklandžios. Renginio organizatoriai ir įvairios tarnybos visiškai pasirengę Olimpinei dienai.

Ar dėl uždarytų gatvių nekils nepatogumų gyventojams?

Organizuojant kiekvieną didesnį renginį bet kuriame mieste uždaromas eismas, nekursuoja visuomeninis transportas. Kitų variantų nėra. Jeigu Panevėžyje ne darbo dieną keletui valandų bus uždarytos gatvės, nemanau, kad kils didelių nepatogumų. Panevėžys kompaktiškas miestas, atstumai nedideli. Be to, mums didelė garbė rengti Olimpinę dieną, todėl visus gyventojus prašyčiau būti tolerantiškus.

Kiek žmonių jau užsiregistravo dalyvauti varžybose?

Dalyvio pasui gauti užsiregistravo labai daug žmonių, o tas skaičius nuolat auga. Registruotis galima ir internetu, o atvykus į vietą bus galima pasiimti dalyvio pasą.

Ar norintiems dalyvauti varžybose reikalingas specialus pasirengęs?

Tikrai bus nemažai rungčių, kur paprasti mėgėjai galės išbandyti savo jėgas. Olimpinė diena – tai kaip tik renginys mėgėjams, kuriems sportas daugiau pomėgis nei profesionalus reiškinys. Naudodamasis proga norėčiau pakviesti mūsų miesto gyventojus bei svečius atvykti į šią šventę su savo šeimos nariais, bičiuliais, bendradarbiais ir puikiai praleisti šeštadienį.

Kada vėliausiai galima registruotis dalyvauti varžybose?

Galima ir tą pačią dieną. Dalyvio pasą bus galima įsigyti šeštadienį iki 15 valandos. Dalyvio pasas išduodamas nemokamai. Už dalyvavimą varžybose dalyviai gaus taškus, o už juos – įvairių atminimo prizų.

 

Dar neturi dalyvio paso? Nestabdyk – REGISTRUOKIS: http://bit.ly/Dalyvi0-Pasas

 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų