M. Garucko nuotr.

Bėgimo šventė Panevėžyje pritraukė šimtus entuziastų

Bėgimo šventė Panevėžyje pritraukė šimtus entuziastų

Panevėžyje sportišką nuotaiką paskleidęs jubiliejinis „Senvagės“ bėgimas pritraukė rekordinį dalyvių skaičių. Prie starto linijos rikiavosi tiek senjorai, tiek patys mažiausieji dalyviai – vaikai. Atvyko ir keturi pirmojo bėgimo dalyviai bei vienas – antrojo. Jiems jau – per 70 metų.

Prieš pusę šimto metų startavusio šio renginio pradininkas buvo gerai mieste žinomas sporto medicinos specialistas Algimantas Kairys. Tuomet sporto šventė buvo skirtas paminėti tarptautinei aviacijos ir kosmonautikos dienai. Tąkart vos dvylika bėgikų nuo dabartinės Berčiūnų parduotuvės ir bėgo kelio Šiauliai-Panevėžys pakraščiu. Juos lydėjo pareigūnai, turėję užtikrinti saugumą. Bėgimas tapo tradiciniu, į jį kasmet surinkdavo vis daugiau norinčiųjų išbandyti jėgas trasoje. Paskutinį dešimtmetį dalyvių skaičius svyruoja nuo pusantro šimto iki net 300 sporto entuziastų.

Šiemet kartu su dar dviem pirmojo bėgimo dalyviais – Vaidiliu Jurėnu ir Vytautu Matulaičiu – tris kilometrus nusprendęs bėgti A. Kairys pamena, kad prieš penkiasdešimt metų buvo išgyvenamas savotiškas bėgimo bumas – tokie renginiai daug kur būdavo organizuojami.

„Labai malonu prisiminti, gražios šventės būdavo, kasmet daugėdavo dalyvių. Antrame bėgime jų susirinko jau 36, vėliau dar daugiau. Dabar renginys dar populiaresnis“, – pasakojo A. Kairys.

Kitas pirmojo bėgimo dalyvis Vaidilis Jurėnas pamena bėgęs pakankamai neblogai, tačiau prieš pat miestą kilo sveikatos problemų, tad teko kiek atsilikti. Dabar jau kelerius metus nebebėgiojantis dėl kojos traumos, tačiau žaidžia krepšinį.

„Prabėgsime simboliškai tris kilometrus – po penkiasdešimties metų galima ir nerungtyniaujant bėgti“, – prieš startą juokauja sporto entuziastas.

Į bėgimo šventę iš Žeimelių atvykęs V. Jurėnas bendražygių prisiminimus gaivino ir atsivežtomis senomis fotografijomis.

Jubiliejiniame, 50-ajame, bėgime tris kilometrus bėgsiantis Vytautas Matulaitis pamena, kad 1968 metais mokėsi Sporto mokykloje, pirmojoje laidoje. Tuomet jam bėgti 10 kilometrų pasiūlęs treneris. Vyras sako, atbėgęs, kiek pamena, aštuntas. V. Matulaitis dalyvavęs daugiau nei dešimtyje bėgimų. Per tiek metų pasitaikė įvairių oro sąlygų – teko bėgti ir per lietų, ir sušalusiam, ir šlapiam.

„Niekas negalvojo, kad po penkiasdešimties metų vėl pakartosime tą patį bėgimą“, – sako jis.

Į bėgimo šventę užsuko ir antrojo bėgimo dalyvis Stasys Žitkevičius, atsinešęs išsaugotą kelių dešimčių metų protokolą. Jis šįkart atvyko tik palaikyti bendraminčių.

Bėgo ne tik panevėžiečiai

Jau ne vienerius metus tradicinis bėgimas į Panevėžį sutraukia kelis šimtus žmonių, o startas jam duodamas miesto širdyje. Nuo Senvagės trasa driekiasi iki Savitiškio gatvės tilto ir atgal.

Šįmet išbandyti jėgas panoro tiek patyrę bėgikai, tiek pradedantieji. Panevėžietė Rima Gutauskienė prisipažino dalyvaujanti pirmą kartą. Ji pati bėgo kilometro distanciją, o anūkas – 500 metrų.

„Toks amžius, kad jau tikrai norisi labai judėti ir eiti į priekį, nepasiduoti jaunimui“, – ryžtingai nusiteikusi prieš startą kalbėjo R. Gutauskienė.

Iš Pasvalio atvykęs Darius Mackevičius bėgti rengėsi su visa šeima – žmona ir mažuoju sūnumi.

„Gera nuotaika, gera savijauta, gera sveikata“, – smagiai nusiteikęs pasvališkis.

D. Mackevičius bėgioja jau antrą sezoną. Šį kartą kartu su žmona rengėsi bėgti 10 kilometrų.

Viešosios įstaigos „Lietuvos bėgimo taurė“ atstovo spaudai Lino Jociaus teigimu, renginio dalyvių skaičius smarkiai ūgtelėjo. Pernai bėgo apie 350 žmonių, o šįmet užsiregistravo per 500-us. To priežastimi gali būti ne vien noras dalyvauti jubiliejiniame bėgime.

„Patogi data – jau pavasario vidurys, oras tinkamas – bėgti nėra nei karšta, nei šalta. Patogi ir diena – šeštadienis. Panevėžys gera vieta, o renginys žinomas visoje šalyje“, – vardija L. Jocius.

Dauguma bėgikų ryžosi įveikti maksimalią – 10 km trasą. Beveik po šimtą rinkosi trijų ir vieno kilometrų distancijas, o vaikų, norinčių bėgti, užregistruota kiek daugiau nei pusė šimto.

Pasak L. Jociaus, miestui svarbu turėti tokią bėgimo šventę.

„Kiekvienas miestas Lietuvoje turi tam tikrą sporto renginį, tam tikrą bėgimą, kuris žinomas šalies mastu. Panevėžys pavasarį išsiskiria savo Senvagės bėgimu. Dauguma bėgimo bendruomenės narių jį žino ir renkasi vien dėl to, kad yra patogi trasa – 10 km“, – sako L. Jocius.

Šis bėgimas  įtrauktas ir į Lietuvos bėgimo taurės varžybas. Jas sudaro keletas etapų. Šiuos įveikę bėgikai renka taškus ir sezono pabaigoje gali tapti savo amžiaus ir visos bėgimo taurės nugalėtojais. Praėjusiais metais Lietuvos bėgimo taurės nugalėtoju tapo panevėžietis Dainius Gorskis.

Faktai

Pirmuosiuose bėgimuose dalyviai finišavo miesto centre įveikę 8 km distanciją.

Vėliau nuspręsta bėgikams pasiūlyti 10 km distanciją. Prieš gerus tris dešimtmečius jos trasa driekdavosi Panevėžio gatvėmis, o bėgikai finišo liniją kirsdavo „Aukštaitijos“ sporto rūmų stadione.

Pirmuosiuose šešiuose bėgimuose laimėjo Algimantas Kairys.  Jis šio renginio nepraleido 20 metų iš eilės, o iš viso yra dalyvavęs daugiau nei trisdešimtyje Senvagės bėgimų. Paskutinį kartą bėgo jubiliejiniame 40-ajame bėgime.

Galerija

 

 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų