"Sekundės" archyvo nuotr.

Daugėja pasirašančiųjų sutikimus organų donorystei

Daugėja pasirašančiųjų sutikimus organų donorystei

6843 – šitiek Lietuvos gyventojų pritarimą organų donorystei išreiškė nepakildami nuo kompiuterio.  Tiek per ketverius metus pasirašyta elektroninių sutikimų donorystei.

Kaip informuoja Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos, iš viso pritarimą po savo mirties paaukoti organus donorystei raštu arba elektroniniu būdu yra pareiškę 26 525 Lietuvos gyventojai – 17 387 moterys ir 9138 vyrai.

Galimybė pasirašyti elektroninį sutikimą buvo įdiegta 2014 metų kovą – žmogui nebereikia pildyti popierinės sutikimo formos – užtenka vos kelių minučių, ir sutikimas, neišeinant iš namų, užpildomas internetu.

Įdiegta naujovė sulaukė didelio susidomėjimo: iš viso 2014–aisiais elektroninius sutikimus pasirašė 1874 gyventojai. 2015 metais pasirašiusiųjų internetu buvo 1030, 2016 metais – 1475, 2017 metais – 1685. Per nepilnus tris šių metų mėnesius gauti 779 elektroniniai sutikimai.

Nacionalinis transplantacijos biuras pastebi, jog elektroninių sutikimų padaugėja, kai visuomenės susidomėjimo sulaukia kokie nors įsimintini su organų donoryste ir transplantacija susiję įvykiai, kai kyla diskusijos spaudoje, radijuje ir televizijoje.

Antai kai šių metų vasarį parlamentaras Mykolas Majauskas pasiūlė Lietuvoje keisti organų donorystės modelį, kilo itin didelis visuomenės susidomėjimas – buvo kalbama, diskutuojama, ginčijamasi, ar reikia keisti Lietuvoje donorystės modelį, ar turėtų likti šiuo metu galiojantis. Vos per šešias paskutiniąsias vasario mėnesio dienas buvo pasirašyti 237 elektroniniai sutikimai.

Kaip teigiama Nacionalinio transplantacijos biuro pranešime, kasmet didelio atgarsio sulaukia ir spalį rengiamos Donorystės dienos, taip pat – padėkos renginys ir žvakučių degimo akcija organų donorams atminti.  Rekordiškai daug – net 612 – sutikimų per vieną mėnesį buvo pasirašyta praėjusių metų spalį, kai I. Matijošaitienės fondas Vilniuje ir Kaune surengė  performansą „Mirštu, kaip noriu gyventi“, o Lietuvos asociacija „Gyvastis“ miestų aikštėse uždegė padėkos žvakutes donorams.

Šiuo metu Lietuvoje organų ir audinių (ragenų) transplantacijos laukia 398 žmonės, iš jų – 16  vaikų. Inksto transplantacijos laukia 157 recipientai, kasos ir inksto komplekso transplantacijos – 8, širdies transplantacijos – 47, plaučių – 11, širdies ir plaučių komplekso transplantacijos – 4, kepenų – 69, ragenos – 102.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų