"Delfi" nuotr.

Nuo sausio – dar griežtesni ribojimai alkoholio rinkai

Nuo sausio – dar griežtesni ribojimai alkoholio rinkai

Šiemet kiek sugriežtinusi alkoholio vartojimą ir prekybą, valdžia nuo 2018-ųjų įveda dar griežtesnius rinkos ribojimus.

Nuo sausio 1-osios su nedidelėmis išimtimis bus draudžiama bet kokia alkoholio reklama.

Be to, alkoholį nuo sausio galima įsigyti ir vartoti tik nuo 20 metų. Tai reiškia, kad kilus abejonių, ar pirkėjui yra 25 metai (būtent taip parašyta įstatyme), pardavėjas reikalaus parodyti asmens tapatybės dokumentą.

Prekybos vietose, išskyrus viešojo maitinimo įstaigas, trumpėja alkoholio prekybos laikas: darbo dienomis ir šeštadieniais jo bus galima įsigyti nuo 10 iki 20 val., sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val.

Alkoholio neliks ir sporto arenose bei salėse, kur vyks varžybos. Viešojo maitinimo įstaigos – kavinės, picerijos ar barai – vasarą galės alkoholiu prekiauti lauke, iki 40 metrų nuo pastato.

Savivaldybės galės pačios apriboti alkoholio prekybos laiką, nustatyti vietas, kur negalima juo prekiauti arba neišduoti licencijos, jei norima užtikrinti viešąją tvarką ir saugumą.

Be to, įsigalioja naujos baudos. Pavyzdžiui, už alkoholio pardavimą jaunesniems nei 20 metų asmenims nuo sausio grės 30–120 eurų bauda, o tiems, kas nupirks ar perduos alkoholio jaunuoliams – 90–180 eurų.

20–100 eurų baudos bus skiriamos ir už alkoholio vartojimą automobiliuose, gatvėse, stadionuose, kitose viešose vietose, įskaitant transportą.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian sako, kad piniginės baudos skatina žmogų labiau pagalvoti apie savo elgesį.

„Kažkam tai irgi yra administracinė sankcija, bet atrodė ne tokia rimta. Gal dėl to atsainiau žiūrėdavo. Kada prasideda nuo realios piniginės baudos, tada verčia pasitempti,“ – BNS  tvirtino G. Belian.

„Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama“.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų