Ūkininkams metai prasti, bet rado kuo pasidžiaugti

Ūkininkams metai prasti, bet rado kuo pasidžiaugti

Lietingą penktadienį rajono žemdirbiai skubėjo į J. Miltinio dramos teatre vykusią 22-ąją Derliaus šventę, kurios metu buvo įvertinti metų rezultatai, pagerbti ūkininkai, bendrovės, žemės ūkio darbuotojai.

Po sveikinimų, gausių apdovanojimų, susirinkusiųjų laukė ne tik vaišės, galimybė maloniai praleisti popietę bendraminčių būryje, bet ir spektaklis.

Šie metai žemdirbiams neįprasti kritulių gausa, tad Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis sako, kad ūkininkai į šventę rinkosi prastai nusiteikę. Visgi jis džiaugiasi, jog dalį derliaus žemdirbiams pavyko išsaugoti.

„Didelio darbo dėka, jų gebėjimų dėka didžioji dalis to derliaus išsaugota“, – teigė meras.

Šiuo metu, P. Žagūnio žiniomis, derlius praktiškai nuimtas, o už tą, kurio negalėjo nuimti, tikimasi tam tikrų kompensacijų. Kol kas konkrečių žinių apie jų išmokėjimą neturima.

„Buvo labai aiškiai pasakyta, kad paramos dalį gaus jau šiais metais. Kiek žinau, ir tiesioginės išmokos šiemet pradėtos mokėti anksčiau. Tai irgi tam tikras palengvinimas“, – sako jis.

Susirinkusiems žemdirbiams meras dėkojo už ypatingą šiemet pragyventą laikotarpį ir linkėjo, kad ta pusė žieminių javų, kuriuos spėta pasėti, sėkmingai peržiemotų. Mat šiemet ūkininkai tegalėjo pasėti tik pusę to, ką sėdavo kasmet.

Panevėžio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Vytas Jakubonis priminė, kad žemdirbių pagerbimo šventės ištakos siekia 1996 metus. Pirmiausia jos pradėtos rengti tuo metu įkurtame žemdirbių turguje, o išsiplėtus turgavietei, tradicija liko, tačiau persikėlė į kitas erdves. Jis dėkojo susirinkusiems, kad šie atsitraukė nuo darbų ir atvyko. Pasak V. Jakubonio, metai iš tiesų buvo labai sudėtingi. Pirmąją liepos dekadą rajone iškrito 2,2 karto daugiau kritulių, o rugpjūtį – 1,8 karto daugiau nei norma. Rugsėjį nuostoliai siekė 7,6 mln. euro.

Iki spalio pabaigos surinkta daugiau nei 230 prašymų kompensuoti nuostolius. Laukuose liko nenuimta kone 3 700 hektarų pasėlių, iš kurių daugiausia – grikiai. Rajono neaplenkė ir dar vieną bėda – afrikinis kiaulių maras.

Apdovanojimų gausa

Šventėje įteikiant padėkas ne vienas galvą suko dėl lietaus padarytų nuostolių, valdžios planų didinti mokesčius ūkininkams bei kitų ūkininkus paliesiančių permainų. Nepaisant visų rūpesčių, buvo ir kuo pasidžiaugti.

Rajono meras P. Žagunis, įteikdamas padėką Smilgių seniūnijos seniūno pavaduotojai Tatjanai Kondratavičienei juokavo dėkojantis už tai, kad ši seniūnijoje sugebėjo suvaldyti lietų. Smilgių seniūnija šįmet rajone gavo bene mažiausiai lietaus. Padėkas iš mero rankų gavo ir Panevėžio bitininkų draugijos pirmininkas Alfonsas Rutkauskas, daržovių augintoja Dalia Dambrauskienė, kurios šiltnamiai, pasak mero, ne prastesni nei Olandijoje. Taip pat už gerą, sąžiningą darbą įvertinti ir ūkiuose dirbantys žmonės – Vytautas Kiūra, Evaldas Pergizas, Vladas Barvainis bei kiti.

Padėkas bei dovanas dalijo ir Seimo nariai, įmonės, bendradarbiaujančios su ūkininkais, žemdirbius atstovaujančios organizacijos. Kai kurie ūkininkai į sceną atsiimti apdovanojimų lipo ne vieną kartą. Žemės ūkio ministerijos padėkos įteiktos ūkininkams Aloyzui Trumpauskui, Algimantui Pamarnackui, Ritai Vasiliauskienei bei žemės ūkyje dirbantiems Elenai Stukonienei, Danguolei Petraitienei, Algimantui Adamkevičiui.

Tradiciškai apdovanoti ir „Metų ūkio“ konkurso nugalėtojai. Pirmąją vietą šiemet laimėjo Ovidijus ir Inga Pečeliūnai iš Ramygalos seniūnijos, antrąją – Antano ir Algės Zopelių ūkis Upytės seniūnijoje, trečiąją – Sauliaus ir Astos Brazdžiūnų ūkis Karsakiškio seniūnijoje. Šie nugalėtojai dar bus pagerbti ir Kaune.

Konkurso „Ekologinis ūkis“ nugalėtojais tapo trys žemės ūkio bendrovės. Pirmąją vietą laimėjo „Auga Gustoniai“, antrąją – „Auga Smilgiai“, trečiąją – „Agrolankos“ (Raguvos seniūnija).

Pažangiausiu bitynu Lietuvoje šiemet pripažintas Zitos ir Algimanto Antanavičių bitynas.

Sėkmingas debiutas

Bene jauniausias šiemet žemdirbių šventės metu apdovanotasis buvo aštuoniolikmetis Panevėžio profesinio rengimo centro moksleivis Augustinas Vasiliauskas. Į sceną atsiimti apdovanojimų jis lipo ne kartą. Vaikinas šiemet devynioliktose Lietuvos artojų varžybose tradicinių netobulintų plūgų grupėje laimėjo pirmąją vietą.

Iš Šakių rajono atvykęs jaunuolis šiuo metu Panevėžyje mokosi agroserviso darbuotojo profesijos. Jaunuolis atvirauja, kad pasukioti traktoriaus vairą pirmą kartą  jam teko dar būnant devynerių.

„Augau prie žemės ūkio, nesinori net atsitraukti“, – sakė vaikinas.

Kaip tinkamai atlikti žemės ūkio darbus vaikiną išmokė Panevėžio profesinio rengimo centro mokytojas Romualdas Kavaliūnas. Jaunuolis prisipažįsta, kad artojų varžybose norėjęs tik save išbandyti – nieko laimėti nesitikėjęs, tačiau komisija įvertino jo įgūdžius ir skyrė pirmąją vietą.

Galerija

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų