V. Bulaičio nuotr.

Panevėžio miesto sporto bazės taps patrauklesnės

Panevėžio miesto sporto bazės taps patrauklesnės

Panevėžyje sporto objektai keičiasi iš pagrindų.

Jau daug metų Panevėžys laikomas vienu sportiškausių miestų Lietuvoje. Aukštaitijos sostinėje buvo išugdytas ne vienas olimpinių žaidynių, pasaulio bei Europos čempionatų prizininkas. Mieste dirba daug kvalifikuotų trenerių, kurie sugeba nuolatos parengti aukšto meistriškumo sportininkų. Sąlygos, kuriomis tenka treniruotis kai kurių sporto šakų atstovams, švelniai tariant, nėra pačios geriausios. Kokios artimiausios perspektyvos laukia mūsų miesto bendruomenės narių?

Apie artimiausius planus, miesto sportinį gyvenimą „Sekundei“  išsamiau papasakojo jau beveik metus pareigas einantis Panevėžio savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Justinas Jasiukaitis.

Pasak pašnekovo, mieste akivaizdžiai trūksta futbolo aikščių. Jeigu šiltuoju metų laiku dar beveik nėra didelių problemų, nuo rudens iki vėlyvo pavasario jaučiamas stadionų stygius. Nėra normalu, kai ankstyvą pavasarį Futbolo akademijos stadione ant dirbtinės dangos, pasiskirsčiusios aikštę į dvi, o kartais ir į keturias dalis, vienu metu treniruojasi kelios komandos.

Šis klausimas artimiausiu metu bus išspręstas. Šiuo metu aktyviai vyksta darbai „Žemynos“ progimnazijos stadione. Iki Naujųjų metų statybininkai planuoja visus darbus užbaigti, o tuomet šiame stadione bus galima rengti aukščiausio rango varžybas. Pasak pašnekovo, objekto sąmata sieks apie 400 tūkstančių eurų. Už šiuos pinigus bus sutvarkyti persirengimo kambariai, įrengtas šiuolaikinis apšvietimas, paklota dirbtinė danga. Stadione, kurio matmenys atitiks tarptautinius reikalavimus, galės rungtyniauti įvairių komandų futbolininkai. Per pamokas stadionu naudosis „Žemynos“ progimnazijos moksleiviai, o po jų – ir kiti klubai bei komandos. Vieta stadionui parinkta labai gera, nes progimnazijoje jau daug metų veikia baseinas, yra erdvi sporto salė. Be to, šis objektas geriau reprezentuos Panevėžio miestą, nes pro naująjį stadioną į Panevėžį įvažiuos žmonės, vykstantys iš Vilniaus ir Kauno.

Tvarkomas lengvosios atletikos maniežas

Lengvosios atletikos maniežą jau labai seniai reikia remontuoti. Visiškai neseniai buvo pradėti renovacijos darbai, kurių bendra sąmata, pasak J. Jasiukaičio, sieks apie 2 milijonus eurų. Rekonstrukciją patvirtino Valstybės investicijų programa, o pirmieji darbai jau pajudėjo. Visų pirma bus tvarkomas priestatas, jame suremontuoti dušai, tualetai. Vėliau reikės tvarkyti stogą, apšiltinti visą statinį ir tęsti kitus darbus. Viską iki galo sutvarkius, Panevėžio lengvosios atletikos maniežas bus vienas geriausių visoje šalyje. Visus darbus užbaigti ketinama 2019-aisiais metais.

Planuojamas naujas 50 metrų baseinas

Dėl to, kad Panevėžyje jau daug metų išugdomi geriausi plaukikai Lietuvoje, niekas nesiginčija. Tačiau sąlygos tiek treneriams, tiek sportininkams nėra geros. Mieste nėra nė vieno 50 metrų baseino, o tuose dviejuose 25 metrų baseinuose sunkiai telpa visi norintieji plaukti. Pasak Sporto skyriaus vedėjo, jau yra parengtas projektinis pasiūlymas, o viso objekto sąmata siekia 8,6 milijono eurų. Pagrindinis pastato fasadas bus į sporto rūmų aikštės pusę. Už šio fasado numatoma registratūra ir kavinė, skirta ne tik baseino lankytojams, todėl siūloma rekonstruoti aikštės dangą, ją pritaikyti ne tik automobiliams statyti, bet ir nedidelei kavinės lauko terasai.

Funkcinė baseino patalpų schema siūloma, išanalizavus Lietuvoje veikiančių, statomų ar suprojektuotų baseinų patirtį. Be pagrindinio baseino, siūloma projektuoti keletą bendruomenės reikmėms skirtų zonų: nedidelį vaikų baseiną, pirčių kompleksą su atvirų dušų zona, dvi sūkurines vonias, antrame aukšte – treniruoklių salę, VIP ložes varžyboms stebėti, administracines patalpas.

Senasis baseinas taip pat išliktų ir jis būtų reikalingas sportininkams apšilti prieš varžybas. J. Jasiukaitis nė kiek neabejoja, kad įgyvendinus šį investicinį projektą sulauktume daug svečių iš užsienio, kurie norėtų varžytis su pajėgiais Panevėžio plaukikais. Latvijos plaukikai su malonumu dažnai atvyktų į Panevėžį dalyvauti varžybose.

Ketinimai rekonstruoti „Aukštaitijos“ stadioną

Ateityje  ketinama rekonstruoti ir „Aukštaitijos“ stadioną. Stadione būtų įrengta aštuoni tūkstančiai vietų žiūrovams. Visos sėdimos vietos būtų po stogu. Tiek FIFA, tiek UEFA šiuo metu laikosi tokios nuostatos, kad kuo daugiau rungtynių vyktų mažesniuose miestuose ir miesteliuose. Stadionas planuojamas taip, kad jam būtų suteikta ketvirta kategorija. Tada Panevėžyje galėtų rungtyniauti įvairaus amžiaus jaunimo rinktinės, o kartais galbūt ir nacionalinė komanda. Panevėžys – strategiškai patogus miestas, nes Rygos, Kauno ir Vilniaus oro uostai nuo Aukštaitijos sostinės nutolę ne daugiau nei 150 kilometrų.

Skirtinga klubų padėtis

Pastaruoju metu puikus pavyzdys klubams galėtų būti Panevėžio „Lietkabelis“. Pernai tapę šalies vicečempionais, ir šiame sezone krepšininkai džiugina geru žaidimu. Galima pagirti klubo vadybininkus, kurie dirba tikrai pavyzdingai. Keleri metai parodė, kad sėkmingai dirbant vadybos srityje galima pasiekti fantastiškų rezultatų.

FK „Panevėžys“ irgi eina teisingu keliu. Klubas buvo reorganizuotas ir jo turėtų laukti geros perspektyvos. Sportiniai rezultatai kol kas nėra geri, bet tai tik ateities klausimas. Tuo labiau kad Futbolo akademijoje, Raimundo Sargūno sporto gimnazijoje treneriai išugdo daug gerų žaidėjų, kurie gina ir Lietuvos nacionalinės, ir jaunimo rinktinių garbę. Puikius rezultatus rodo „Baltijos“ salės futbolo komanda, per pastaruosius du sezonus tapusi Lietuvos čempione bei vicečempione.

Kiek nuvylė rankininkai. Praėjusiame sezone Lietuvos stipriausioje lygoje jie žaidė ne itin sėkmingai, o šiame sezone vien iš jaunimo sudaryta komanda dalyvaus antroje pagal pajėgumą šalies lygoje. Pasikeitė klubo vadovai, tikėkimės, kad pagerės ir rezultatai.

Kalbant apie komandines sporto šakas tenka apgailestauti, kad užleido savo pozicijas tinklininkai, regbininkai, jau daugelį metų nebėra žolės riedulio komandos. Sporto skyriaus vedėjo nuomone, norint, kad klubai pasiektų gerų rezultatų, patys vadovai turi rodyti daugiau iniciatyvos.                  J. Jasiukaičio teigimu, miestas gali skirti klubams ne daugiau nei 35 procentus metinio biudžeto, o kitus pinigus klubai privalo patys surasti.

Praėjo tie laikai, kai treneris dirba kelis darbus ir rezultatai labai geri. Dabar būtina turėti stiprią vadybininkų komandą, kuri ieškotų rėmėjų, turėtų aiškią ateities viziją.

Nereikia pamiršti ir individualių sporto šakų atstovų, kurie nuolat garsina mūsų miestą. Stabilius ir gerus rezultatus nuolat demonstruoja imtynių, bokso, triatlono, dviračių sporto ir daugelio kitų šakų atstovai.

Aktyvūs ir eiliniai sporto entuziastai. Jonavoje vykusiose Lietuvos seniūnijų sporto žaidynėse panevėžiečiai tarp visų komandų užėmė trečiąją vietą.

 

 

Komentarai

  • Oi ant pasiutimo mero vertėjams šitokios temos! Ir vėl reiks galvot kaip prisikabint 🙂

  • Naujieji“vasiukai“ir tiek,bet svajoti niekas nedraudžia,dar ir sveika.

Rodyti visus komentarus (2)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų