Po to, kai per tris pastarąsias savaites Panevėžyje trys mažamečiai nepastebėti iš lopšelių-darželių išpėdino į gatvę, susizgribta rakinti jų vartus. V. Bulaičio nuotr.

Panevėžį ant kojų sukėlė iš darželių pabėgę vaikai

Panevėžį ant kojų sukėlė iš darželių pabėgę vaikai

Auklėtojų atidumą patikrinę darželinukai sukėlė ant kojų ne tik švietimo bendruomenę, bet ir policiją. Kaip į kiemą išvesti mažamečiai sugebėjo niekieno nepastebėti pasprukti iš lopšelių-darželių?

Panevėžio lopšelių-darželių auklėtojoms atidumo egzaminą surengė patys vaikai.

Per pastarąsias tris savaites iš dviejų Panevėžio ikimokyklinių įstaigų nepastebėti auklėtojų pabėgo net trys darželinukai.

Vos dvejų metukų sulaukusį berniuką, vieną pėdinantį šaligatviu, sustabdė dėmesį į vaiką be suaugusiojo atkreipęs praeivis. Iš kito darželio pasprukusių dviejų penkiamečių ieškota kone valandą. Per tą laiką mažosios sugebėjo vienos per pusę miesto nukulniuoti pas močiutę.

Iš akių darželinukus išleidusios darbuotojos atsipirko įspėjimais, o Savivaldybės Švietimo ir jaunimo reikalų skyrius suskubo ikimokyklinėms įstaigoms rengti nurodymus uždrausti auklėtojoms darbo metu šnekučiuotis. Nors Savivaldybės specialistai tikina, kad miestą ant kojų sukėlusios darželinukų paieškos tėra pavieniai, atsitiktiniai atvejai, visgi tėvų pretenzijų dėl auklėtojų per menko dėmesio vaikams Švietimo ir jaunimo reikalų skyrius buvo sulaukęs jau pernai.

Dvimetis išpėdino nepastebėtas

Prieš savaitę net dviem darbuotojoms prižiūrint sugebėjęs iš darželio kiemo nepastebimai į gatvę išpėdinti vos dvejų metukų mažylis tik dėl laimingo atsitiktinumo nespėjo pasiklysti mieste ir buvo greitai grąžintas tėveliams.

„Purienos“ lopšelio-darželio direktorės Zitos Kuncienės teigimu, vaikus į kiemą išvedusi auklėtoja po dešimties minučių pasigedo dvimečio. Mažuosius palikusi prižiūrėti padėjėjai, auklėtoja su kolegomis puolė naršyti įstaigos teritorijoje esančių žaidimų įrenginių, įėjimus į įstaigos korpusus. Niekur neaptikę pradingusio berniuko pėdsakų, darbuotojai išpuolė į gatvę. Mažylį jau darželio link vedėsi mama su policijos pareigūne.

Iš darželio pabėgusį šaligatviu tipenantį dvejų metukų vaiką pastebėjęs praeivis iškvietė policiją, tačiau dvi penkiametės sugebėjo vienos per pusę miesto nukakti pas močiutę. BNS nuotr.

Į gatvę vienas išėjęs vaikutis nespėjo toli nuklysti. Laimė, vieną pėdinantį šaligatviu mažąjį pastebėjo praeivis ir paskambino bendruoju pagalbos telefonu. Kol atvykę policijos pareigūnai bendravo gatvėje su mažuoju keliautoju, pro šalį ėjusi moteris atpažino savo kaimynų vaiką. Sulaukusi skambučio dėl miesto gatvėmis klaidžiojančio sūnelio, mama tuojau pat atlėkė vaiko pasiimti iš darželio.

Tik nuo šio rugsėjo „Purieną“ lankančių vaikučių grupė tądien į kiemą buvo išvesta pirmą kartą. 12-a darželinukų lauke prižiūrėjo net ne viena, o dvi darbuotojos – auklėtoja ir jos padėjėja.

„Purienos“ direktorė pripažįsta, jog po tokio incidento įstaiga prarado tėvelių pasitikėjimą. Tą pačią dieną pas ją atvyko auklėtojų nesužiūrėto mažylio mama ir močiutė Pasak Z. Kuncienės, ilgiau nei pusvalandį trukusio pokalbio būta „labai sudėtingo“.

Rakins vartus

Z. Kuncienė aiškina tą pačią dieną grupėse iškabinusi skelbimus apie nutikusį incidentą, o vaikelį iš akių išleidusiai auklėtojai skirtas įspėjimas.

„Auklėtoja dirba ne pirmus metus ir tikrai labai gera darbuotoja. Mums visiems didžiulis šokas, o jai juo labiau. Kai kurie vaikai linkę bėgti, bet visada laiku pastebėdavome ir viskas baigdavosi laimingai“, – teisinosi direktorė.

Dėl mažylio pabėgimo darželio vadovė kaltina ir nežinia kieno per aplaidumą paliktus atvirus vartus į gatvę.

„Su tėveliais esame sutarę, kad išvažiuodami iš darželio teritorijos uždarytų vartus. Bet tada kažkas paliko neuždarytus“, – „Sekundei“ teigė direktorė.

Po incidento įstaigos vadovybė susirūpino vartus į mikrorajono pusę užrakinti, o vedančiuosius į gatvę paskyrė prižiūrėti kiemsargei. Anot direktorės, darželio kieme planuojama dar ir užtverti išėjimą vartų link.

Penkiametės perlipo tvorą

Siaubą dėl iš darželio pradingusių vaikų išgyventi teko ir „Vyturėlį“ lankančių dviejų penkiamečių tėvams. Prieš trejetą savaičių draugės, tėvelių paliktos darželyje, be žinios buvo dingusios kone valandą.

Kad 10-ies vaikų grupėje trūksta dviejų mergaičių, auklėtoja susizgribo atėjus laikui darželinukus iš lauko vesti pietauti. Darželio direktorė Edita Tinkūnienė pripažįsta, kad penkiametės galėjo iškeliauti dar anksčiau, nei jų pasigesta.

Įstaigos darbuotojai – net ūkvedė, sandėlininkė, valytoja, kiemsargė, maitinimo specialistės – puolė naršyti aplinkinių daugiabučių kiemų. Mergaičių ieškota Žvaigždžių, Kniaudiškių, Molainių mikrorajonuose. Apie dingusius vaikus iš karto pranešta tėvams, policijai.

Paieškos kraustantis iš proto truko daugiau nei pusvalandį, kol vienos iš penkiamečių tėveliams paskambino močiutė. Pasirodo, mažosios keliauninkės sugebėjo nuo Žvaigždžių g. esančio „Vyturėlio“ darželio per pusę miesto judriomis gatvėmis nukeliauti iki močiutės, gyvenančios Šiaulių g.

Pasak direktorės, vėliau mergytės papasakojo tiesiog perlipusios darželio teritoriją juosiančią tvorą.

„Vyturėlio“ darželinukams išeiti iš kiemo pro vartus, pasak direktorės, nėra galimybių. Mažuosius išvedus į lauką abeji įstaigos teritorijos vartai uždaromi, be to, E. Tinkūnienės teigimu, pavėsinės išdėstytos taip, kad jose su kitų grupių darželinukais buvusios auklėtojos būtų pastebėjusios išeinantį vaiką.

Direktorė svarsto, kad dviejų penkiamečių, besiritančių per tvorą, auklėtoja nematė, nes mergytes užstojo mūrinės pavėsinės siena.

Visgi E. Tinkūnienė pripažįsta, jog auklėtoja privalėjo nuolat atidžiai stebėti ir užimti vaikus. Jai skirtas įspėjimas. Pasak direktorės, jei per metus auklėtoja šiurkščiai pažeis darbo drausmę, su ja bus nutraukta darbo sutartis.

Šoką išgyvenę tėvai policijai pareiškimo dėl šio įvykio nepateikė ir penkiamečių iš jų saugumo nesugebėjusios užtikrinti įstaigos neatsiėmė. Mergaitės jau kitą dieną vėl atvestos į darželį.

„Mes net nediskutuojame, kad darželis prisiima atsakomybę už vaiko saugumą, sveikatą ir gyvybę. To, kas įvyko, negalime niekaip pateisinti. Suprantame, kokį šoką turėjo išgyventi tėveliai, o ką mes jautėme, turėtumėm patylėti. Svajojame apie kitokią, vaikams neperlipamą tvorą, bet ir su esama galime apsieiti, tik darbuotojams reikia daugiau atidumo“, – sutinka E. Tinkūnienė.

Uždraudė šnekėtis

Nors per trejetą savaičių mažamečiai nepastebėti iškeliavo iš dviejų lopšelių-darželių, Savivaldybės Švietimo ir jaunimo reikalų skyriaus specialistai neigia, kad miesto ikimokyklinėse įstaigose vyksta chaosas.

„Negaliu jokiu būdu daryti išvados, kad darželiai neužtikrina vaikų saugumo. Atsirado pavieniai atvejai, į kuriuos greitai sureagavome, kalbėjomės su įstaigų vadovais“, – aiškino skyriaus specialistė Zita Satkauskienė.

Po vienas paskui kitą pasipylusių incidentų skyrius suskubo rengti rekomendacijas ikimokyklinėms įstaigoms, kaip privalo dirbti auklėtojos.

„Pareikalavome darželių direktorių uždrausti auklėtojoms darbo metu, ypač išvedus vaikus į lauką, kalbėtis, šnekučiuotis, taip pat dirbant su vaikais vengti kalbėtis su tėvais, nes šitaip nebūtų visiškai užtikrintas darželinukų saugumas. Auklėtoja su padėjėja privalo neštis į lauką priemones vaikams užimti, žaisti su jais, organizuoti veiklą taip, kad visi vaikai būtų akiratyje“, – „Sekundei“ teigė Z. Satkauskienė.

Panevėžio ikimokyklinėms įstaigoms nurodyta dienos metu ne tik uždaryti, bet ir rakinti vartus, ypač į kiemą išvedus vaikus. Nors apie nepakankamą mažamečių priežiūrą lopšeliuose-darželiuose prabilta po policiją, tėvus ir Savivaldybę ant kojų sukėlusių drastiškų įvykių, Z. Satkauskienė pripažįsta, jog skyrių ir praėjusiais mokslo metais buvo pasiekusios tėvų pretenzijos dėl auklėtojų darbo.

Pasak specialistės, tąkart sulaukta mamos pranešimo dėl nepakankamai dėmesio vaikams skiriančios auklėtojos „Aušros“ lopšelyje-darželyje.

„Direktorei buvo nurodyta griežčiau kontroliuoti auklėtojų darbą, kad lauke jos užsiimtų su vaikais, o ne stovėtų“, – tvirtino Z. Satkauskienė.

Su direktorėmis – griežtas pokalbis

Anot Panevėžio mero Ryčio Račkausko, vienas paskui kitą sekę darželinukų pabėgimo atvejai atskleidė ikimokyklinių įstaigų darbo spragas.

„Nemanau, kad darželiai staiga būtų pradėję blogiau dirbti“, – sako R. Račkauskas.

Dėl neprižiūrėtų ir į gatvę išėjusių vaikų „Purienos“ bei „Vyturėlio“ direktorės pateikė pasiaiškinimus miesto merui bei Savivaldybės administracijai. Vis dėlto, anot mero, tiesioginė atsakomybė krenta auklėtojoms.

„Net nediskutuoti, kad tai, kas įvyko tuose dviejuose darželiuose, yra baisu. Pagalvokim, kaip kiekvienas iš mūsų būtų jautęsis tų tėvelių vietoje. Tikimės, kad su darželių direktorėmis užteks griežto pokalbio, kad tokie dalykai nepasikartotų, o pagrindinę atsakomybę pirmiausia turi prisiimti tiesiogiai su vaikais dirbusios auklėtojos“, – teigė R. Račkauskas.

Komentarai

  • Jokio užimtumo su vaikais… Vaikai sau žaidžia, auklėtojos tik viena akimi stebi ir plepa… ne viename darželyje tą pastebėjome.. Galėtų švietimo skyrius reidus padaryti ir patys įsitikintų kaip viskas yra.

    • Tai gal veskite vaikus kur auklėtojos nekalba, tai yra pas nebiles.

      • Atsakyti
  • Niekada nebus tvarkos, kai tokios didelės grupės o auklėtoja viena. Dar ministerija šiemet padidino skaičių. Tai-problema didelė. Bet dar didesnė problema -‘neadekvačios darbuotojos. Vilniuje ” Jurginėlyje” tokių buvo pilna. Dabar lyg tai liko tik viena. Kaip tokioms psichinių problemų turinčioms patikėti msžylius???

  • Oi kaip grazu darzeliuose. Vaikai sau auklėtojos sau,administracija kavą geria. Štai taip ir pragano vaikus.

  • Auklėtojų padėjėjos niekada nepadeda vaikus vesti į kiemą, vakarais jų visai nebūna, auklėtojos suprakaitavusios vienos rengia ir veda vaikus į kiemą. Tikrai reikėtų švietimo skyriui pradėti tikrinti ar darželių darbuotojai laikosi darbo grafiko. Ar turi auklėtojų padėjėjos padėti auklėtojoms būti kieme su vaikais, ar įmanoma saugiai, vienai auklėtojai, lauke prižiūrėti 20 vaikų? Ar mes tėvai galime patikėti savo vaikus?

    • butina tikrinti darbo,grafikus darzeliuose,nes tikrai dirbama nesilaikant darbo grafiko.daznai pasitaiko,kad vaikus priziuri tik padejejos,liudna,bet tokia tiesa,pastebekite teveliai….

      • Būtinai pasidomėkite, nes darželyje dirbant, darbo grafiko laikytis neįmanoma. Išeini iš darbo ir jau galvoji ką reikės padaryti namuose: parašyti planus, vaikučių pasiekimų įvertinimus, pasiruošti sekančios dienos pamokėlėm, ir t.t. Priskaičiuokite, mielas tėti ir tas valandas, kurios dirbamos namuose. Tuomet tikrai neskaičiuosite kitų darbo laiko.

        • Atsakyti
        • butent tiems darbams turit nekontaktines valandas,o darbo grafikas tam ir yra,kad laikytumetes.idomu ka apie tai pasakytu darbo inspekcija,reikes pasidometi…….

          • Kai suserga auklėtoja, ja vaduoja nekontaktines valandas atiduodanti auklėtoja, tai reiškia, kad nekontaktinių valandų nebebus. Ir taip būna beveik visus mokslo metus. Ir jei nežinote situacijos , geriau nekomentuokite. Labai gražiai skamba popierinis variantas – 33 savaitinės darbo valandos , plius 3 nekontaktinės.

    • Gerbiamoji,puikiai zinau situacija,delto ir komentuoju,Jus tik skundziates kad sunku,sutinku su tuo,bet niekas neverte pasirinkti sios profesijos.mano mama dirba darzelyje aukletojos padejeja,ir zinau visa situacija,kada aukletoja turetu uzsiimti su vaikais tiesiogiai,jos ruosiasi tuomet pamokelem,ir t.t.o turetu tai atlikti per nekontaktines val.

  • pasibaisejau vieno darzelio ukvede kuri sauke ant darbuotojos prie mazu vaikuciu.sitaip gali daryt tik zmogus be jokios kulturos.tokiam darbuotojui ne vieta darzelyje gal geriau pas ukininka prie jauciu.del sitokiu dalyku mes tevai netylesim .susirinke parasus nusiusim ten kur reikia.

  • Viskas priklauso nuo auklėtojų. Mano dukros jau studentės, bet tuo metu, kai jos lankė darželį, nebuvo jokių problemų dėl vaikų užimtumo, kad vaikai neprižiūrimi ir kt. P.S. Mums labai pasisekė, kad mano dukrų auklėtoja buvo Jūratė ( darželis „Kastytis“), Auklėtoja iš didžiosios raidės. Ačiū jai.

  • girdejau ir as apie ta ukvede.moterys netylekit rasykit padesim nes tokie zmones neturi dirb darzeliuose

  • O kokia cia ukvede ir prie ko cia ji?

  • Nustokit varyti ant pedagogų. Ar čia tokia mada atėjo? Aš užauginau tris sūnus ir nei vienas nebėgo iš darželio, nes žinojo kad negalima. Viskas prasideda šeimoje. Jeigu tėvai neturi laiko pasikalbėti su savo vaikais, pasakyti kas leidžiama,kas ne ir kodėl neleidžiama, tai nereikia kaltinti pedagogų. Gyvenu prie darželio ir matau kaip verkiantį mažyli ant rankų ima, guodžia ar prasimano įvairių žaidimų – gražu žiūrėti. Kodėl nekeliate tėvai klausimo, kad valdžia palengvintų auklėtojų darbą, mažintų vaikų skaičių grupėse. Mamos dejuoja kaip sunku prižiūrėti dvynukus, o čia – dvidešimt vaikučių. Nustokite kaltinti kitus. Tvarkingų šeimų vaikai nebėga iš darželių.

    • Atsakyti
  • 0 ką daryti, jei grupėje šeimininkė daugiau dirba ir žino apie vaikus nei pagrindinė auklėtoja? Darželio administracija to nenori matyti, ned yra mylimos ir nemylimos darbuotojos. Labai keista miesto mero reakcija į darželyje vykstančius dalykus.

  • PURIENOS DIREKTORE,
    KAI KURIOS JŪSŲ AUKLĖTOJOS LABAI PYKSTA ANT MAMYČIŲ, KAD VAIKUČIUS MAMYTĖS PASIIMA PO 17 VAL. KĄ DARYTI KAI MUMS DARBAS IKI 17 VAL., O AUKLĖTOJOMS DARBAS IKI 18.18 VAL. JEIGU JOS NENORI DIRBTI TEGUL UŽLEIDŽIA VIETA DIRBTI TOMS MOTERIMS KURIOS NORI DIRBTI, NES KIEKVIENĄ DIENĄ MATYTI AUKLĖTOJAS SUSIRAUKUSIAS NENORIME, NES MŪSŲ VAIKUČIAI NEBENORI EITI Į DARŽELĮ.

    • Auklėtojų jau irgi trūksta, nebėra, kam tų vietų užleisti…

  • Sutinku, kad nesužiūrėjo auklėtoja. Bet kodėl ji kieme būna viena, be šeimininkutės? Privalo su vaikais dirbti du žmonės. Kol auklėtoja vienam užriš atsirišųsį batuką, kitas sugalvos kažin ką. DARYKITE KĄ NORS. Ar vienam pedagogui prižiūrėti kad ir 15 vaikų. Žiūrime visad į Europą, tad ir šiuo klausimu pasižiūrėkim . Požiūris pasenęs.

  • Dabar jau suaugus dukra , bet po siai dienai prisimenu , kaip aukletojos pykdavo kai pasiimdavau po 17v , sakydavo , kad vaikas nerupi . Nors is darbo kulversciais lekdavau . Kito vaiko jau nebeleidau i ta darzeli , kitam buvo normali tvarka ir aukletojos labai geros.

  • Mielos mamytės ir tėveliai, mokinkit savo vaikučius elementarios tvarkos, elgesio taisyklių ir pagarbos vyresniam žmogui o ypač auklėtojoms ir mokytojoms. Dabar vaikučiai gali auklėtojai spjauti į veidą ar kur toli pasiūsti. Ar tai normalu???? Visą tai jie išmoksta jūsų šeimose. Nemanykite,kad jei sumokate už darželį ir neauklėjate vaiko namie, auklėtojos viską pakeis ir iš jūsų atžalos išaugs normalus,atsakingas žmogus. AUKLĖTOJA NE PREKĖ. Daugiau pagarbos ir iš jūsų, mieli tėveliai, moterims dirbančioms šį darbą už simbolinį atlyginimą. Juk visada pedagoas buvo gerbiamas ir mylimas, kas pasikeitė????

  • SVEIKI, DARŽELIS VYTURĖLIS PO RENOVACIJOS APKABINTAS VAIZDO STEBĖJIMO KAMEROMIS. NORIU PAKLAUSTI GERBIAMO MERO IR VISŲ „SPECIALISTŲ“ KURIE NIEKO NESUPRANTA APIE AUKLĖTOJŲ DARBĄ. KAM ŠITA INVESTICIJA SKIRTA? AR ŠI ĮRANGA IŠVIS VEIKIA? AR PINIGAI UŽ KAMERAS NUSĖDO VALDININKŲ KIŠENĖSE IR TAI TIK MULIAŽAI? VIETOJ DRAUDIMO KALBĖTIS AUKLĖTOJOMS GERIAU NUSAMDYKIT APSAUGOS DARBUOTOJĄ, JUK DARBO VIETA JAM JAU PARUOŠTA
    KĄ ATSAKYSIT GERBIAMAS MERE?

  • Tai sako, kad su tėvais kuo daugiau bendraut, tai kai lauke esi su vaikais su tėvais nekalbėt, ką daryt siūst po velnių juos, kai vakare klausia kaip sekėsi? Ar miegojo, kaip valgė? Nekosėjo? ir tt.. Auklėtoja turės bijot net į tėvų klausymus atsakyt.Tėvai galvos kas čia yra sunku atsakyti, nebendrauja, vėl nepatenkinti bus. Link ko einam? Gal ir gerai, kad jaunų pedagogų vis mažėja, atsakomybė didžiulė, patys nebežino ko reikalaut iš tų auklėtojų, pagarba nulis, o alga kaip valytojų.

    • Atsakyti
  • Taip, kameros yra, bet tikriausiai skirtos stebėti kokiais automobiliais atvžiuoja tėveliai, kad lengviau būtų nuspresti kiek pinigėlių galima prašyti ar pažiūrėti ar kokia auklėtoja penkiom minutėm anksčiau iš darbo nepabėgo bet jau tikrai ne vaikų saugumui. Mano sūnus lanko Vyturėlio darželio Mėtinę grupę, aš sužavėtas auklėtojų darbu, gaila bus palikti šį darželį. DIDŽIAUSIAS AČIŪ AUKLĖTOJOMS

  • Kaltos auklėtojos aišku kaip visada…sistema kalta!!!viena auklėtoja 15 vaikų, absurdas,čia vieno nesugeba sužiūrėti tai ką kalbėti apie tokį skaičiu,apie ugdymo kokybę net kalbos nėra.

  • tikra tiesa,jei vaika pasiemi is darzelio veliau nei 17val,labai buna nepatenkintos aukletojos,mat skuba namo,nors darbas iki 18val.ir dar veikia prailginta grupe iki19val.

  • Kiek teko pastebėti, dvi auklėtojos stovi ir viena su kita plepa, o telefonai rankose. Kai auklėtojos žais su vaikais, bus jų tarpe- tada ir matys visus vaikus.

  • Laikas tikrinti ir peržiūrėti auklėtojų padėjėjų grafikus, ir ar jų laikosi. Matau, kaip jos laksto darbo metu po miestą, o auklėtojos dirba vienos. Ar įstatymai leidžia vienam pedagogui ne tik ugdyti, bet ir prižiūrėti 20 vaikų. Juk vaikams ir bėdos nutinka, kas pasirūpins tuo vaiku, ar kitus prižiūrės, jei auklėtoja viena grupėje ar lauke. Su vaikais pastoviai turi dirbti du žmonės. Reikia diskutuoti, išeitis visada yra. Pradžiai užtektų pakoreguoti auklėtojų padėjėjų grafikus, kad jos dirbtų iki nuo 8 iki 17 val, su vienos valandos pietų pertrauka.

    • Atsakyti
    • jei jos laksto po miesta,tai vadinasi joms pietu pertrauka.geriau pasidomekit kas vaikucius per pietu miega priziuri,jei isvis priziuri

    • Nusisnekat. Seimininke turi tiek isplaut visko kasdien, kad padet priziuret vaikus laiko minimaliai. Net nesuvokiat zmoniu pareigybiu.

  • man beveik aisku apie kokio darzelio ukvede rasoma .tai ne jai dirbti vaiku darzelyje.ir as girdejau kaip ji sauke ant darbuotojos.man neaisku viena toki ukvedes elgesi turetu zinot ir direktore o kodel jos nesudrausmina.moterys rasykit i svietimo skyriu.nekentekit mes padesim.

  • Neziuri aukletojos…buvo su mano vaiku panasus atvejas kai atbudes vaikas verkdamas ejo ieskoti aukletojos.tai kartojosi du kartus Paparcio darzelyje.Direktore jokiu priemoniu nesiieme.teko keisti darzeli..mielos aukletojos gerkite kava pasikeisdamos o ne kruvoje ir nereiks lakstyti po miesta ir vaiko ieskoti.

  • Patiko pasakymas ponios Satkauskienės’ pareikalavome direktorių uždrausti auklėtojoms kalbėtis su tėvais. Supratimo ir logikos nerasta.

    • Atsakyti
    • Turbūt po darbo sakytų,kalbėkitės, bet po kieno darbo? Tėvų, ar auklėtojų? Tėvai ir taip ateina po darbo, tai kada jiem pasiteirauti apie vaiką? Įsivaizduoju stovi auklėtoja, mama kazko klausia , o ji ženklais rodo, rankom mojuoja.

      • Atsakyti
Rodyti visus komentarus (34)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų