Vietoje dvidešimties dabar sąvartynus primenančių atliekų konteinerių aikštelių jau iki kitų metų rudens turėtų atsirasti požeminiai konteineriai. T. ŠIAUDINIO nuotr.

Šiukšles mesime po žeme

Šiukšles mesime po žeme

Įprastą Panevėžyje vaizdą, kai prie šiukšlių konteinerių stūkso kalnai suverstų senų rakandų, lapų ir net maisto atliekų, Savivaldybė tikisi suvaldyti mieste pertvarkydama visą atliekų surinkimo schemą.

Jau nuo kitų metų rudens centrinėje miesto dalyje panevėžiečiams teks pratintis šiukšles mesti į požeminius konteinerius. Tokių Aukštaitijos sostinėje numatyta įrengti dvidešimt vietoje esamų ties Nemuno gatvės 14, 72, 76, 80, 64 namais, Klaipėdos gatvės 95, 96, 106, 116, taip pat prie Panevėžio arenos Parko gatvėje, prie Ramygalos gatvės 57, Aukštaičių gatvės 5, Marijonų gatvės 51 ir 36 namų, ties Sodų ir Katedros gatvių kampu, prie Ramygalos gatvės 37, Vilniaus gatvės 21, 16 daugiabučių ir prie Ukmergės gatvės 47-ojo namo – įėjimo į Skaistakalnio parką bei ties Topolių alėjos 4-uoju namu – prie kino centro „Garsas“.

Sena sofa nebetilps

Miesto infrastruktūros skyriaus specialistės Vilijos Gylienės teigimu, požeminėse aikštelėse bus įrengta po keturis konteinerius – tris atliekoms rūšiuoti ir vieną mišrioms komunalinėms atliekoms. Jų talpa sieks 3 kubinius metrus, tai yra tris kartus daugiau nei dabartinių.

Pasak specialistės, įrengus tokius konteinerius atliekas išmesti bus paprasčiau – net nereiks kelti dangčio, jis atsidarys spustelėjus koja pedalą. Tačiau šių konteinerių anga siaura, pritaikyta išmesti tik maišeliui su komunalinėmis šiukšlėmis, bet ne stambioms atliekoms.

„Gal sutvarkius aikšteles žmonės į komunalinių šiukšlių konteinerius nebeprimes atliekų, tinkamų tik į stambiagabaričių aikšteles vežti. Pati mačiau, kaip iš konteinerio kyšo per vargus įgrūsta sofa“, – teigė V. Gylienė.

Savivaldybė planuoja, kad naujiena Aukštaitijos sostinėje atsiras per metus. Statybos darbai turi prasidėti jau šią vasarą, o į požeminius konteinerius panevėžiečiai šiukšles galės mesti jau kitų metų rudenį.

Tokios Vakaruose populiarios aikštelės Lietuvoje dar retenybė. Iki šiol kelios įrengtos tik Vilniuje, pusiau požemines turi Klaipėda, Kaunas, Anykščiai, Visaginas.

Konteinerių daugės

Miesto valdžia taip pat žada, kad daugiabučių gyventojams kelias iki šiukšlių konteinerių patrumpės. Tankinti jų tinklą Savivaldybę verčia teisės aktai, numatantys, jog atliekų surinkimo aikštelė nuo daugiabučio namo negali būti toliau nei už 100 metrų.

Miesto infrastruktūros skyriaus specialistės Vilijos Gylienės teigimu, planuojama įrengti 12 naujų antžeminių aikštelių šiukšlių konteineriams: po tris Molainių ir Kniaudiškių gatvėse, po vieną Liepų alėjoje, Parko, Švyturio, S. Dariaus ir S. Girėno, Statybininkų gatvėse, taip pat Kaštonų ir Gražinos gatvių kampe.

Pagal Panevėžyje patvirtintą atliekų surinkimo schemą mieste turėtų būti 261 atliekų konteinerių aikštelė. Visgi vietų šiukšlėms išmesti iš tikro yra mažiau. Pasak V. Gylienės, kai kurios jų panaikintos to reikalaujant gyventojams.

Iš esamų konteinerių aikštelių per ateinančius metus numatyta atnaujinti 131. Pasak specialistės, visi prie gatvių stovintys konteineriai bus aptverti, paklota danga. Kiekvienoje tokioje aikštelėje įrengtas ir konteineris žaliosioms atliekoms.

Atliekų surinkimo vietoms atnaujinti numatyta daugiau nei 2 mln. eurų – Europos Sąjungos paramos ir miesto biudžeto lėšų.

Iš sąvartyno grįžo su šiukšlėmis

Savivaldybės įmonė „Panevėžio specialus autotransportas“ iš miesto konteinerių per metus išveža 19 000 tonų mišrių komunalinių atliekų.

Aukštaitijos sostinei kasmet netenkant maždaug dviejų tūkstančių gyventojų, šiukšlių sukaupiama irgi gerokai mažiau. Dar 2011-aisiais įmonė per metus išvežė beveik 24 000 tonų atliekų.

Tačiau, bendrovės laikinojo direktoriaus Rolando Ramūno teigimu, nors panevėžiečių sukaupiamų komunalinių atliekų mažėja, jų tvarkymo išlaidos auga.

„Atliekų kiekis mažesnis, bet sąnaudos joms sutvarkyti tos pačios, o jas padengti tenka mažesniam gyventojų skaičiui“, – „Sekundei“ aiškino R. Ramūnas.

Anot jo, išlaidas didina pačių gyventojų esą nesąmoningas elgesys.

„Gal įrengus tvarkingas aikšteles panevėžiečiams rankos nebekils teršti prie jų.“

R. Ramūnas

Nors į mišrioms komunalinėms atliekoms skirtus konteinerius griežtai draudžiama mesti statybų atliekas, vežėjai juose aptinka sudaužytų plytelių, suskilusių kriauklių, klozetų.

Statybų atliekos negali patekti į Dvarininkų kaime esančio sąvartyno mechaninio-biologinio rūšiavimo įrenginius. Pasak R. Ramūno, sąvartyno operatoriai vežėjams už į vieną krūvą suverstas ir bulvių lupenas, ir statybų atliekas grasina solidžiomis baudomis.

Ne kartą „Specialaus autotransporto“ mašinose tarp buitinių atliekų aptikę statybų atliekų, sąvartyno operatoriai jas yra išsiuntę atgal. Tokiais atvejais įmonės darbuotojams tenka gyventojų į vieną krūvą suverstas atliekas perrinkti patiems.

Į konteinerius verčia viską

Panevėžiečių požiūrį į atliekų tvarkymą įmonės vadovas R. Ramūnas vadina katastrofišku. Anot jo, vien stambių ir žaliųjų atliekų, suverstų gatvėse šalia konteinerių, bendrovė iš miesto išveža apie 2 000 tonų per metus.

Atliekų tvarkytojai problemiškiausiais įvardija konteinerius ties Vilties ir Smėlynės, Žemgulio ir J. Tilvyčio gatvių sankryžomis, tokie nelegalūs sąvartynai suverčiami prie konteinerių Statybininkų g., taip pat prie Kristaus Karaliaus katedros kapinių iš Staniūnų gatvės pusės.

„Kuo žmonės bus sąmoningesni, mišrias komunalines atliekas vers į konteinerius, o statybų atliekas, senus baldus, padangas veš į stambiagabaričių atliekų aikšteles, tuo atliekų tvarkymo išlaidos bus mažesnės. Jei atliekomis atsikratytų joms skirtose vietose, atsilieptų ir kainai“, – tvirtina direktorius.

Naujoves priima sunkiai

R. Ramūnas pripažįsta abejojantis, kad Panevėžyje įrengus modernias aikšteles, sumažėtų nelegalių sąvartynų. Anot jo, pusiau požeminius konteinerius įsirengusių miestų patirtis rodo, kad greta jų iškyla kalnai šiukšlių.

„Tokių konteinerių įmetimo angos siauros, pritaikytos tik mišrioms komunalinėms atliekoms. Arba baldus, rakandus palikinės šalia, arba veš, kur dera. Gal įrengus tvarkingas aikšteles panevėžiečiams rankos nebekils teršti prie jų“, – sako R. Ramūnas.

Kad naujovės Panevėžyje sunkiai priimamos, jau parodė Savivaldybės patirtis įrengus šunų ekskrementams skirtas šiukšlių dėžes. Iš 30 žalių, šuns piešiniu pažymėtų šiukšlinių 2 buvo sugadintos nepataisomai. Iš vienos jų Statybininkų gatvėje nuolaužos teliko jau kitą rytą, kai tik pastatyta. Dar 8, suniokotas Kniaudiškių gatvėje, Skaistakalnio parke prie Žagienės upelio, Kultūros ir poilsio parke, pavyko sutvarkyti. Vieną tokią šiukšlių dėžę įrengti Savivaldybei kainavo daugiau nei 135 eurus.

Komentarai

  • Budulių niekas neišauklės.

  • ideja gera. galetu atsirasti salia konteineriai ir statybinems atliekoms, manau, zmones tikrai duzusias plyteles mestu i toki konteineri. nes tikrai niekas neves pora duzusiu plyteliu toliausiaimi didziagabaritiniu atlieku aikstele, manau, turetu buti ir konteineriai zalioms atliekoms, Taip iseina, kad nusiravejus darzeli prie laiptines, pundeli zoliu ar peraugusiu geliu turi vezti i zaliuju atlieku aikstele, kazkur kitame miesto gale?

    • Visiškai sutinku. Kad miestas būtų švarus, reikia padaryti, kad žmonėms išmesti tvarkingai atliekas būtų patogu. Kas tau dabar veš lapus ar pkyteles per visą miestą, jei patogiau į bile kokį konteinerį, bet kad tik arčiau namų išmest.

  • Gal karta per savaite, o gal ir karta i menesi, kazkuria numatyta savaites diena (pvz. paskutini menesio ketvirtadieni) bus renkaos didziagabarites atliekos. ir gyventojai, butent ta diena, atvilktu senus baldus ar tech iranga, kitomis dienomis uzfiksavus, butu skirtos baisiai dideles baudos, reikia suteikti gyventojams galimybes, o nenustatineti salygas, juk ne visi gali sau leisti samdyti dideli automibili, kad isveztu sena balda ar duzusia kriaukle. Zaliuju atlieku konteineriai taipogi turi buti prie, nors, kas antro konteinerio. ik tada bus tvarka.

  • tai galetu dazniau isvezti siuksles, nebutu kalnu, be to ir kaip cia komentuojama galetu paskelbti dienas kai zmones gali tuos stambiagabaricius daiktus ismest, kas vezios kokia viena spintele ar kriaukle.

    • Atsakyti
Rodyti visus komentarus (5)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų