Miltiniškos Juozinės – gomuriui ir sielai

Miltiniškos Juozinės – gomuriui ir sielai

Bene garbingiausiam Panevėžio Juozui – Maestro J. Miltiniui šeštadienį surengtos „Miltiniškos juozinės“.

Juozo vardinių išvakarėse į siaurojo geležinkelio stotį rinkosi žmonės, kuriems dar svarbus legendinio režisieriaus atminimas, kurie domisi jo kūryba bei gyvenimo būdu.

J. Miltinio dramos teatro ir Aukštaitijos siaurojo geležinkelio organizuotas renginys taip pat buvo skirtas ir artėjančiai Teatro dienai.

Stotyje susitikę J. Miltinio gerbėjai buvo pakviesti sėsti į siaurojo geležinkelio vagoną ir iki renginio vietos – senosios kalvės atidundėjo traukiniu.  Tarp svečių – žinomas teatro ir kino aktorius Regimantas Adomaitis, teatrologė Daiva Šabasevičienė, J. Miltinio mokinys aktorius Algirdas Paulavičius ir kiti.

Geležinkeliečio uniforma pasipuošęs Aukštaitijos siaurojo geležinkelio Kelionių organizavimo skyriaus vadovas Gintaras Šileikis supažindino šventės dalyvius su siaurojo geležinkelio istorija, svarbiais įvykiais bei faktais, garvežinėje aprodė techniką.

Prie vaišių stalo

O kalvėje tuo metu pilnu tempu buvo ruošiamasi svečių priėmimui. Juk Miltiniškomis šios Juozinės buvo pavadintos ne šiaip sau.

Kadangi legendinis režisierius garsėjo gurmanišku skoniu ir iš Prancūzijos parsivežta gastronomine patirtimi, šventės dalyviai buvo pakviesti susipažinti su Maestro mėgta virtuve.

Kalvėje, prie jaukiai besikūrenančios ugnies laukdami svečių sparčiai sukosi virtuvės šefai Evaldas Žaliukas ir Algirdas Matačiūnas.

E. Žaliukas sakė, jog svečiams patiekiami patiekalai, pasitelkus improvizaciją, pagaminti pagal 20 amžiaus pradžioje klasikinėje receptų knygoje spausdintus receptus.

Tą knygą J. Miltinis parsivežė iš Paryžiaus. Studijuodamas jis buvo apsigyvenęs pas lietuvį, leidusį įsikurti savo bibliotekoje. O joje kulinarinių knygų buvo gausu, šeimininkas garsėjo kaip geras virėjas.

Vieną iš tų knygų, kaip pasakoja E. Žaliukas, J. Miltinis parsivežė į Lietuvą. Apie tai tik vėliau savininkui prisipažino, bet buvo neišbartas, suprastas. O tą receptų knygą, su savo parašu, jam ir dovanojo.

Pagal joje išspausdintą receptą šiuolaikiniai virtuvės šefai iš burgundiškos jautienos, jaunų bulvių ir žaliųjų žirnelių gamino gardų patiekalą šventės svečiams vaišinti.

J. Miltinis labai vertino gerą jautieną, sako, kad anais, visuotinio deficito laikais, jo talento gerbėjos pardavėjos jam palikdavo pačius geriausius mėsos gabaliukus.

Žvelgė iš nuotraukų

Šventėje svečius vaišinę virtuvės profesionalai susirinkusiųjų gomurius malonino originaliais patiekalais, ruoštais pagal J. Miltinio receptus. Yra išlikę daugiau kaip septynios dešimtys receptų, režisieriaus rašytų lietuviškai ir prancūziškai.

Ant šventinio stalo buvo J. Miltinio taip mėgto sūrio, raudonojo vyno, marinuotų alyvuogių ir labai Maestro vertinto paprasto valgio – su lupenomis virtų bulvių.

Šventės dalyviai iš pasakojimų sužinojo apie tai, kokiais patiekalais ir gėrimais vaišindavo J. Miltinis savo bute Algirdo gatvėje, kokios vaišės būdavo rengiamos teatre po spektaklių premjerų.

Į Miltiniškas Juozines susirinkusieji taip pat daug kalbėjo apie teatrą, dalyvavo diskusijoje, skirtoje teatro praeičiai, dabarčiai ir ateičiai.

O tuo tarpu nuo kalvės sienų iš nuotraukų į susirinkusiuosius žvelgė pats šventės kaltininkas – režisierius J. Miltinis. Vienoje iš nuotraukų jis įamžintas ir savo taip mėgtą jautienos kepsnį kepantis.

Teatro mėgėjai senojoje Aukštaitijos siaurojo geležinkelio garvežinėje turės progos apsilankyti ir gegužę. Lenkų režisierius Jacekas Glombas Panevėžyje statys ir garvežinėje rodys spektaklį „Stotelė“.

Galerija

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų