#RECEPTAI Forma keičia viską!

#RECEPTAI Forma keičia viską!

Patarlė „Pagal drabužį sutinka“ dera ir maistui: ragaudami patiekalą, tikimės įprastą jo formą atitinkančio skonio. Bet argi nebūtų smagu retkarčiais apgauti savo pojūčius?

Picos bandelės su mocarela

Reikės: 450–500 g miltų, 200 ml pieno, 200 g stambiai tarkuoto mocarelos sūrio, 50 g sviesto, 20 g šviežių mielių, 10 g cukraus, 8 g druskos, 200 g pomidorų pastos, 2 g džiovintų raudonėlių, 2–3 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Mieles ištirpdykite šiltame piene su cukrumi, dalimis suberkite miltus, užmaišykite minkštą tešlą. Į ją įsukite tirpdytą sviestą su druska. Paskiausiai įminkykite mocarelą.

Uždenkite tešlą maistine plėvele ir padėkite 30 minučių šiltai. Kai iškils, iškočiokite 3 mm lakštą, sutepkite pomidorų pasta, pabarstykite raudonėliais, susukite į standų ilgą ritinį. Jį įvyniokite į maistinę plėvelę, padėkite 30 minučių į šaldytuvą.

Atvėsintą ritinį supjaustykite 1–1,5 cm storio „sraigėmis“, jas dėkite ant popieriumi išklotos kepimo skardos ir palaikykite kambario temperatūroje 30–40 minučių.

Kai bandelės vėl truputį pakils, apšlakstykite aliejumi ir 8–10 minučių kepkite iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Vištienos eskimo

Reikės (1 porcijai): 100 g viščiuko šlaunelės, 50 g riebios grietinėlės, 30 g kvietinės duonos, 50 g maltų džiūvėsių, 40 g juodųjų ryžių, 20 g sviesto, 40 g sūrio padažo.

Vištieną ir duoną apliekite grietinėle ir susmulkinkite mėsmale. Iš gautos masės formuokite „eskimo“ ant pagaliukų, apvoliokite džiūvėsiuose ir kepkite grilyje.

Ryžius išvirkite, pagardinkite sviestu, dėkite į serviravimo lėkštę, ant viršaus – „eskimo“. Patiekite aplieję sūrio padažu. Jo geriausia pasigaminti iš Parmezano sūrio: smulkiai sutarkuokite, išmaišykite su grietinėle ir suplakite trintuve iki tirštos vientisos masės.

Pomidorų ledai su bazilikais

Reikės: 400 g maskarponės sūrio, 4 didelių kiaušinių trynių, 50 g cukraus, 90 g miltinio cukraus, 6–7 didelių rožinių pomidorų, 2 bazilikų šakelių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, žiupsnelio stambios jūros druskos.

Įpjaukite pomidorus kryžmai, pamerkite į verdantį vandenį, paskui – į šaltą ir nulupkite. Supjaustykite skiltelėmis, pašalinkite sėklas ir sultis. Pomidorų minkštimą supjaustykite mažyčiais gabalėliais.

Bazilikų lapelius nuskabykite, stiebus perpjaukite. Prikaistuvyje įkaitinę aliejų, sudėkite pomidorus ir bazilikų stiebus. Pabarstykite druska, cukrumi ir virkite apie 15 minučių ant silpnos ugnies pamaišydami, kol virs tiršta mase. Kai ji visiškai atauš, pertrinkite per sietą.

Bazilikų lapelius sudėkite vienas ant kito, susukite į standų ritinį, perpjaukite išilgai ir supjaustykite miniatiūriniais kvadratėliais. Sudėkite į sietą. Į vieną dubenį pripilkite verdančio vandens, į kitą – šalto su ledukais. 15 sekundžių įmerkite sietą su bazilikais į karštą vandenį, po to iškart į ledinį. Ataušintus nusausinkite.

Kiaušinių trynius ištrinkite su miltiniu cukrumi iki baltumo. Nepaliaudami plakti, įmaišykite maskarponę, pomidorų tyrę, bazilikus ir užšaldykite ledus – specialiu aparatu arba tiesiog padėję į šaldiklį.

Pynutė su omletu, kumpiu ir sūriu

Reikės (8 porcijoms): 400 g šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos, 7 kiaušinių, 250 g kumpio, 120 g sūrio (gaudos, edamo, čederio), 120 g grietinėlės sūrio su žalumynais, 0,5 raudonos paprikos, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukštelio aguonų, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių.

Įdarui nedideliais kubeliais supjaustykite kumpį ir papriką. Sūrį stambiai sutarkuokite.

Į dubenį įmuškite 6 kiaušinius, įberkite druskos, pipirų ir lengvai suplakite. Baigę sudėkite kumpį su paprika, išmaišykite.

Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę nepridegančiu paviršiumi, įdėkite sviestą ir supilkite kiaušinių masę. Kepkite 2–3 minutes nepaliaudami maišyti – kiaušiniai turi sustingti, bet neišdžiūti. Tada sudėkite grietinėlės sūrį ir toliau maišykite 1–2 minutes, kol ištirps. Nukaiskite, šiek tiek ataušinkite.

Atitirpusią tešlą iškočiokite suformuodami 20×40 cm stačiakampį, perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.

Į stačiakampio vidurį 10 cm pločio juosta paskleiskite įdarą, pabarstykite tarkuotu sūriu.

Likusius be įdaro tešlos kraštus peiliu padalykite į 2–2,5 cm juosteles, stengdamiesi nepjauti prie pat įdaro, ir supinkite iš jų „kasą“ taip uždengdami pyragą.

Suplakite likusį kiaušinį ir aptepkite pynutę. Pabarstę ją aguonomis, kepkite orkaitėje 25–30 minučių iki apskrus. Patiekite šiltą.

Mėsos tortas

Reikės (6–8 porcijoms): 2 didelių svogūnų (su lukštais), saujos duonos trupinių, druskos, 100 g riebios kiaulienos (krūtininės), 3 česnako skiltelių, 1 paprikos, 1,5 stiklinės mėsos sultinios grietinėlės, 2 kiaušinių trynių; pertepti ir papuošti: 1 vidutinio burokėlio, alyvuogių aliejaus, 3 raudonų paprikų.

Pertepimui skirtas paprikas apkepkite grilyje, kol atsiras apanglėjusių vietų, sudėkite į maišelį, užriškite jį ir palaukite 15 minučių. Tada nulupkite odelę, pašalinkite sėklas ir sutrinkite į tyrę. Šią pagardinkite alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir dėkite į šaldytuvą.

Burokėlį suvyniokite į foliją ir 40 minučių kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kai atauš, nulupkite, specialiu šaukšteliu išskobkite rutuliukus. Juos, pašlakstę aliejumi, druska ir pipirais, uždenkite, padėkite į šaldytuvą.

Krūtininę, svogūnus susmulkinkite ir 10 minučių paskrudinkite keptuvėje. Tada dėkite smulkiai supjaustytą papriką, česnaką ir dar 7 minutes troškinkite uždengę keptuvę. Nukaiskite, ataušinkite.

Duonos trupinius pamirkykite sultinyje ir kartu su faršu sudėkite į daržoves. Pabarstykite druska, pipirais, išmaišykite, padalykite į dvi porcijas. Jas sudėkite į apvalias torto formas ir iškepkite kaip biskvitus. Orkaitėje 160 laipsnių temperatūroje prireiks 25–30 minučių.

Bulves išvirkite, sutrinkite į tyrę, įplakite visus „kremui“ skirtus ingredientus, padėkite šiltai.

Dar karštus mėsos „biskvitus“ pertepkite paprikų tyre. Patį tortą padenkite bulvių tyre, dalį jos sudėję į konditerinį maišelį, papuoškite viršų rožytėmis ir burokėlio rutuliukais.

Saldūs „sušiai“

Reikės: 1 kiaušinio, 2 šaukštų cukraus, 250 ml pieno, žiupsnelio druskos, 2–3 šaukštų kakavos, kvietinių miltų – pagal poreikį (5–6 šaukštų), aliejaus – kepti, 30–50 g sviesto (blynams sutepti); įdarui: 400–500 g varškės masės (arba kreminio sūrio), 2–4 šaukštų miltinio cukraus, 1–2 apelsinų, 1–2 obuolių, šokolado – papuošti.

Kiaušinį gerai išplakite. Supilkite pieną, cukrų, druską ir 2–3 šaukštus kakavos. Labai gerai išmaišykite, kol cukrus ir kakava ištirps.

Porcijomis, po 1 šaukštą, berkite persijotus miltus. Užmaišykite tešlą kaip lietiniams blynams ir 15–20 minučių padėkite į šaldytuvą.

Įkaitinkite keptuvę, dugną plonai patepkite aliejumi, įpilkite tešlos porciją. Kepkite plonus blynus iš abiejų pusių. Iškepusius dėkite į lėkštę ir iškart sutepkite sviestu.

Įdarui į varškės masę įmaišykite miltinį cukrų. Jei norite, galite įberti vanilino ar kitų prieskonių. Obuolius nulupkite, pašalinkite šerdis, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Analogiškai paruoškite ir apelsinus (nepamirškite išpjauti vidinių pertvarų).

Vaisių kiekį įdare reguliuokite pagal savo skonį. Jeigu nepatinka apelsino ir saldžių obuolių derinys, prie kakavinių blynų puikiai derės šviežios braškės.

Blynus sutepkite varškės įdaru tolimesniame krašte palikdami tuščią tešlos juostelę, užberkite vaisių gabaliukų, susukite į standų ritinėlį. Lengvai paspauskite, kad suteiktumėte šiek tiek kvadratinę sušių formą. Galite net naudoti jiems skirtą bambukinį kilimėlį – bus lengviau. Blynų ritinėlius uždenkite maistine plėvele ir padėkite 2–3 valandoms į šaldytuvą.

Patiekite supjaustę gabalėliais ir papuošę tirpdytu šokoladu.

Desertinis gratinas su slyvomis

Reikės (4 porcijoms): 800 g geltonųjų slyvų, 2 šaukštų rudojo cukraus, 1 cinamono lazdelės, 4 kiaušinių trynių, 50 ml slyvų degtinės, 300 ml grietinėlės, 20 g kukurūzų miltų, 100 g baltojo cukraus.

Slyvas perpjaukite ir, pašalinę kauliukus, 30 minučių užmerkite degtinėje su puse baltojo cukraus. Tada išgriebkite, nusausinkite (skysčio neišpilkite) ir išdėliokite arba vienoje kepimo formoje, arba atskirose keksiukų formelėse.

Orkaitę įkaitinkite iki 240 laipsnių. Į grietinėlę įmeskite cinamono lazdelę, užvirinkite. Palikite 5 minutes pastovėti.

Kiaušinius suplakite prikaistuvyje su likusiu cukrumi, tada suberkite kukurūzų miltus, pilkite skystį nuo slyvų, šiltą grietinėlę. Išmaišykite ir, plakdami šluotele, užkaiskite ant silpnos ugnies, kol sutirštės. Šį kremą išpilstykite į formeles ant slyvų ir jas 5 minutėms pašaukite į orkaitę, kad apskrustų. Ištraukite, pabarstykite ruduoju cukrumi, grąžinkite į orkaitę ir nustatykite grilio funkciją, kad 3–4 minutes gratinas karamelizuotųsi.

Patiekite šiltą.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų