Kiaušinių mėgėjams – povelykinės idėjos

Kiaušinių mėgėjams – povelykinės idėjos

Liko per daug margučių? Galime pasiūlyti, kaip juos sunaudoti!

Kubietiška kiaušinienė

Reikės (4 porcijoms): 8 didelių virtų kiaušinių, 1 mažo svogūno, 500 g konservuotų pjaustytų pomidorų, 3 šaukštų liesos grietinėlės, 1 žaliosios paprikos, 150 g kietojo sūrio, 1 šaukšto sviesto, petražolių, druskos ir pipirų.

Kiaušinius perpjaukite išilgai. Trynius išimkite, sutrinkite šakute. Sūrį smulkiai sutarkuokite ir pusę sudėkite į trynius kartu su grietinėle, druska ir pipirais. Gerai išmaišę, prikimškite kiaušinių puseles.

Išdėliokite kiaušinius karščiui atsparioje formoje. Svogūną ir papriką supjaustykite smulkiais kubeliais ir 3 minutes pakepinkite keptuvėje storu dugnu ant vidutinės ugnies. Ten pat sudėkite pomidorus su visomis sultimis. Kai užvirs, du trečdalius skystimo išgarinkite ir apliekite šiuo padažu kiaušinius. Pabarstę likusiu sūriu, pašaukite formą iki 180 laipsnių įkaitinton orkaitėn 15 minučių.

Patiekite su ryžiais pabarstę smulkintomis petražolėmis.

Kiaušiniai tešloje

Reikės (4 porcijoms): 250 g pirktinės sluoksniuotos tešlos, 1 šaukšto aliejaus, 1 ryšelio svogūnų laiškų, druskos, 4 virtų kiaušinių, 1 šviežio kiaušinio, 0,5 raudonos paprikos, 200 g pievagrybių, petražolių.

Kiaušinius nulupkite. Pievagrybius, svogūnų laiškus, petražoles ir papriką susmulkinkite.

Įkaitinę keptuvėje aliejų, 5 minutes pakepinkite grybus. Tada suberkite paprikas, kepkite dar 3 minutes. Paskiausiai sudėkite žalumynus, druską, pipirus, išmaišykite ir nukaiskite.

Tešlą plonai iškočiokite, padalykite į 4 kvadratus 12 cm sienelėmis. Į kiekvieno vidurį dėkite po 2–2,5 šaukšto įdaro, ant jo – kiaušinius.

Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Aliejumi sutepkite kepimo skardą.

Tešlos kampus sujunkite viršuje, kad išeitų piramidė. Aptepkite jas kiaušinio plakiniu ir kepkite 20 minučių.

Ryžių salotos su lašiša ir kiaušiniais

Reikės (4 porcijoms): 300 g silpnai rūkytos lašišos filė, 175 g basmati ryžių, 12 virtų putpelės kiaušinių (galima pakeisti mažesniu skaičium vištų kiaušinių), 2 šaukštų smulkintų petražolių, 0,5 šaukštelio paprikos miltelių, 1 svogūno, 2 šaukštų aliejaus, druskos ir pipirų.

Ryžius kruopščiai praskalaukite ir 30 minučių užmerkite dideliame kiekyje šalto vandens. Išverskite ant sieto, kad gerai nuvarvėtų.

Puode įkaitinkite aliejų ir 5 minutes pakepinkite smulkintą svogūną. Tada suberkite ryžius, užpilkite 400 ml karšto vandens, užvirinkite.

Į puodą su ryžiais įdėkite lašišos filė, sumažinkite ugnį iki silpniausios ir virkite 10 minučių. Žuvį išimkite, atidėkite, o ryžius pagardinę druska ir pipirais palikite ant ugnies dar 10 minučių.

Kiaušinius nulupkite, perpjaukite išilgai.

Žuvį suplėšykite gabalėliais ir kartu su petražolėmis įmaišykite į ryžius. Patiekite papuošę kiaušinių puselėmis ir pabarstę paprika.

Sumuštinių tortas su kiaušiniais

Reikės (10–12 porcijų): 3 apvalių kepalėlių baltos duonos, 800–900 g tepamojo grietinėlės arba varškės sūrio, 400 g riebios grietinės, 3–4 šaukštų majonezo, 4 virtų kiaušinių, 200 g karštai rūkytos lašišos, 200 g netikros krabų mėsos (surimio), vidutinio dydžio svogūnų laiškų ir krapų ryšelių, grietinėlės (jei reikės); papuošti: 15–20 stambių paruoštų krevečių, 4–6 šaltai rūkytos lašišos juostelių, 5 didelių virtų kiaušinių, menkės arba silkės ikrų, 1–2 agurkų, žalumynų.

Nupjaukite duonos kepaliukams viršutinę dalį taip, kad visos trys apatinės būtų vienodos (viršaus nereikės). Tada dailiai nupjaustykite plutą, o minkštimą supjaustykite maždaug 1 cm storio „biskvitais“.

Sūrį išmaišykite su grietine, majonezu, pagardinkite pipirais. Jeigu masė išėjo labai tiršta, praskieskite grietinėle. Tada padalykite į 4 dalis: 3 vienodas ir 1 mažesnę.

Į pirmąją masės dalį įmaišykite smulkintus svogūnų laiškus ir kiaušinius. Į antrąją – pusę smulkintų krapų ir krabų mėsą, į trečią – likusius krapus ir lašišą. Mažiausią sūrio masės porciją palikite baltą.

Kiekvieną torto sluoksnį pertepkite vis kitu iš 3 įdarų, baltuoju aptepkite viršų ir šonus. Tada padėkite į šaldytuvą 30 minučių ar 2 valandoms (bet nebūtinai).

Patiekite tortą papuoštą virtų kiaušinių ir agurkų skridinėliais, krevetėmis, lašiša ir ikrais.

Klasikinės kiaušinių salotos

Reikės (4 porcijoms): 4 virtų kiaušinių, 3 šaukštų majonezo, 2 šaukštelių smulkinto neaštraus baltojo svogūno, 1 šaukšto citrinos sulčių, 2 saliero stiebų, paprikos (nebūtinai), druskos ir pipirų.

Kiaušinius ir salierus susmulkinkite, suberkite į dubenį, išmaišykite. Atskirai sumaišykite majonezą, citrinos sultis, svogūnus. Šį uždarą įmaišykite į kiaušinių masę, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 1 valandai.

Kiaušinių salotas galima naudoti kaip užtepėlę sumuštiniams.

Keptas paštetas su abrikosais, riešutais ir kiaušiniais

Reikės: 1 kalakuto sparno (be odos), 2 česnako skiltelių, 100 g džiovintų abrikosų, stambiai maltų juodųjų pipirų, 1 šaukštelio grūdėtų garstyčių, 1 viščiuko odos, česnako granulių – ant peilio galiuko, 1 šaukšto sviesto, 4 virtų kiaušinių, 1 šviežio kiaušinio, 3 šaukštų medaus, 100 g graikinių riešutų branduolių, 2 vidutinių svogūnų, 50 ml konjako arba brendžio, 2 viščiuko šlaunelių, žiupsnelio druskos.

Aštriu peiliu nupjaustykite kalakutieną ir vištieną nuo kaulų. Abrikosus ir riešutus sumalkite mėsmale, sumaišykite su 1 šaukštų medaus ir konjaku ir leiskite 10 minučių pastovėti.

Svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais ir, keptuvėje ištirpdę sviestą, pakepinkite iki auksinio atspalvio.

Mėsą, kepintus svogūnus ir šviežią česnaką sumalkite mėsmale, įmaišykite abrikosų ir riešutų masę. Pasūdykite, pagardinkite pipirais, garstyčiomis, įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.

Pailgą kepimo formą sutepkite sviestu, išklokite viščiuko oda. Ant dugno dėkite pusę faršo, per vidurį guldykite nuluptus kiaušinius ir uždenkite likusiu faršu. Gerai paspauskite ir uždenkite viščiuko odos kraštais juos sutvirtindami mediniais dantų krapštukais.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Formą su paštetu įstatykite į kepimo skardą su vandeniu ir kepkite apie 1 valandą po pirmųjų 20 minučių uždengę formą folija.

Likus 10 minučių, ištraukite formą iš orkaitės, nupilkite susikaupusias sultis ir riebalus, atsargiai išverskite turinį ant kepimo skardos, aptepkite medumi ir grąžinkite į orkaitę (jei yra, galite įjungti grilio funkciją). Kepkite 5 minutes, tada apverskite, vėl aptepkite medumi ir kepkite dar 5 minutes.

Paštetą patiekite atvėsintą.

Škotiškas kiaušinių receptas

Reikės (6 porcijoms): 6 virtų kiaušinių, 450–500 g maltos kiaulienos, 2 šviežių kiaušinių, 1 šaukšto smulkintų petražolių, 1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės, po žiupsnelį džiovintų čiobrelių, maltos kalendros ir muskato riešuto, 2 šaukštų kvietinių miltų, 1 šaukšto maltų džiūvėsių, 2 šaukštų aliejaus, druskos, pipirų.

Mėsą sudėkite į dubenį. Įmuškite kiaušinį, suberkite petražoles, žievelę, čiobrelius, kalendrą, muskatą. Pasūdykite, įberkite pipirų ir labai gerai išminkykite.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Aliejumi lengvai sutepkite kepimo skardą. Į skirtingas lėkštes įpilkite miltų ir maltų džiūvėsių. Likusį šviežią kiaušinį suplakite.

Faršą padalykite į 6 vienodas dalis. Vis pamirkydami delnus šaltame vandenyje, iš kiekvienos darykite paplotėlį ir į jį „įvyniokite“ virtą kiaušinį. Apvolioję miltuose, tada kiaušinio plakinyje, paskiausiai – džiūvėsiuose, dėkite ant skardos ir kepkite po 10–15 minučių iš kiekvienos pusės. Išjungę orkaitę, palaikykite joje kiaušinius dar 5–7 minutes, o tada patiekite.

Viščiuko krūtinėlė su kiaušiniais drebučiuose

Reikės: 100 g šaldytų žaliųjų žirnelių, 1 svogūno, 1 nedidelės morkos, 1 saliero stiebo, 1 lauro lapo, 20 g želatinos, 3 juodųjų pipirų, 4–5 virtų kiaušinių, viščiuko krūtinėlės su oda, druskos.

Morką, svogūną ir salierą stambiai supjaustykite, suberkite į puodą. Ten pat dėkite krūtinėlę ir užpilkite 2 litrais vandens. Užkaiskite. Kai užvirs, sumažinkite karštį, pasūdykite ir virkite 25 minutes. Likus 10 minučių, įmeskite lauro lapą ir pipirus.

Išvirusią mėsą išgriebkite, sultinį perkoškite. Virtus kiaušinius supjaustykite išilgai į 4 dalis, ataušusią krūtinėlę – plonomis juostelėmis. Karštame perkoštame sultinyje ištirpdykite želatiną.

Ant kūginės formos dugno išdėliokite trečdalį žirnelių, įpilkite truputį sultinio su želatina, kad jis tik apsemtų žirnelius, ir padėkite į šaldytuvą 20 minučių, kad sustingtų. Tada į formos centrą kauburėliu dėkite mėsą, aplink ją stačiai išdėliokite kiaušinių skilteles tryniu į išorę. Apipilkite likusiu sultiniu ir vėl padėkite į šaldytuvą 10 minučių. Kai susiformuos drebučiai, jų paviršiuje išdėliokite likusius žirnelius ir grąžinkite į šaldytuvą, kol visiškai sustings.

Patiekite išvertę drebučius ant serviravimo lėkštės (kad būtų lengviau, prieš tai palaikykite formą apgaubę karštu rankšluosčiu).

Šį patiekalą taip pat galima ruošti su kalakutiena, liesa jautiena, balta žuvimi.

Skanaus!

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų