Ramūno Maniko fotografija

Restorano interjeras: suvaldyti stichiją

Restorano interjeras: suvaldyti stichiją

Jūrinės tematikos interjerai siejasi su laisve, gaivumu ir laivais. Šios detalės susijungia ir industrinio stiliaus pavyzdžiu tapusio restorano „Dock“ interjere. Jo kūrėjas Ramūnas Manikas pagal klientų užsakymą siekė sukurti industrinio stiliaus erdvę.

Klaipėdoje įsikūręs „Dock“ – industrinio stiliaus restoranas, kurio interjeras sukurtas naudojant dokui (laivų remonto įrenginiui) ir šiuolaikiniam uostui būdingas detales. Kaip akcentuoja R. Manikas, buvo atsisakyta klišėmis tapusių jūrinės temos atributų, šiam interjerui nebūdinga pajūrio idilė.

Dizaineris pasakoja, kad užsakovai nuo pat pradžių norėjo industrinio stiliaus interjero, todėl komanda visus sprendimus priėmė kartu. Bendradarbiaujant su R. Maniku buvo išrinktas ir restorano vardas – „Dock“, kuris atsispindi ir sukurtame interjere. „Beveik viskas, kas buvo pasiūlyta, tiko iš pirmo karto, tad kūrybinis darbas vyko tikrai labai sklandžiai“, – bendradarbiavimu su klientais džiaugiasi R. Manikas.

Ramūno Maniko fotografija

Doko idėją realizuoti padėjo ir patalpų planas. Dizaineriui pavyko išsaugoti atvirą virtuvę, kuriant interjerą buvo sėkmingai atskirta klientų salė, tačiau virtuvė ir joje vykstantys procesai atviri lankytojui.

Restorano stiliui vientisumo suteikia smulkmeniškai apgalvoti akcentai. R. Manikas pasakoja, kad beveik visos interjero detalės buvo pagamintos individualiai arba perdarytos pagal užsakymą. Doko atmosferą atspindi jūrinį konteinerį imituojanti dažyta baro priekio apdaila. „Buvo pagaminti net gėrimų pilstymo kranų vartai, nes jų norėjosi masyvesnių, nei galėjo pasiūlyti tiekėjai“, – prisimena interjero dizaineris. Dar vienas restorano akcentas – tekstūruoti ir pasendinti mediniai stalviršiai, durys, stalas-ritė, baro stalų ir salės stalų bazės su betoniniu padu. Industrinio stiliaus interjere naudojamos ir metalinės detalės. Restorane jos skiria virtuvę nuo lankytojų salės, stalų kojoms, lentynų konstrukcijoms.

Ramūno Maniko fotografija

Restorano atmosferą paįvairina ir specialus apšvietimas – virš baro kabo šviestuvai su žirkliniais laikikliais, kurie primena pramoninius. Salėje industrinį įvaizdį papildo perdaryti šviestuvai, pakabinti ant įvairaus ilgio nukarusių laidų. R. Manikas priduria, kad baro gėrimų ir languose esančias lentynas apšviečia LED juostos, kurios suteikia interjerui švelnumo.

Išskirtinumas – per detales

Kurdamas interjerą dizaineris neieškojo detalių, suteikiančių jaukumo. Priešingai – visais akcentais siekta atkartoti industrinį stilių, įpinti jūros atšiaurumo. „Pagrindinis restorano koloritas – pilkų atspalvių derinys. Tai tinkuotos ir nedažytos sienos, pramoninio betono grindys ir antro aukšto monolitinės perdangos lubos. Atsvara šiam monochrominiam spalvų deriniui yra mėlyna baro priekio ir kabančių šviestuvų spalva“, – pramoninio sandėlio atmosferą kuriančius akcentus vardija R. Manikas. Jis priduria, kad erdvei gyvumo suteikia lentynose žaliuojantys augalai.

R. Manikas rūpinosi ne tik interjeru, bet ir restorano logotipais. „Kuriant logotipą ir kitus grafinius elementus buvo judama ta pačia linkme, kaip ir interjero kūryboje – bandyta atkartoti uosto elementus. Todėl logotipe yra laivų remonto doko siluetas, raidės, tarsi naudojant trafaretus užrašytos ant laivų korpusų, ir GPS koordinačių skaičiai“, – pasakoja dizaineris ir priduria, kad tai taip pat atitinka jūrinę tematiką. Dar vienas logotipas puošia restorano vidinę sieną. Pasak R. Maniko, visa tai šiai vietai suteikia išskirtinumo ir atpažįstamumo.

Ramūno Maniko fotografija

Ne vienos visuomenės maitinimo įstaigos interjerą sukūręs tiki, kad labai svarbu bendrauti su klientais, nes nuo tarpusavio pasitikėjimo ir priklauso sėkmė. R. Manikas Jis šio restorano interjero sėkmės formulę nusako trumpai: „Šis restoranas išskirtinis todėl, kad darbas vyko labai sklandžiai ir visiškai pasitikint dizaineriu. O tai ir yra svarbiausia siekiant sukurti ilgaamžį ir estetiškai kokybišką interjerą.“

Galerija

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų