Iš kairės: I. Hendersonas, J. Dmitrijevas, I.Laursas

Silicio slėnio investuotojas I. Hendersonas: žmonės palieka darbus, nes jie tampa nebeįdomūs

Silicio slėnio investuotojas I. Hendersonas: žmonės palieka darbus, nes jie tampa nebeįdomūs

Kovo mėnesio viduryje buvo paskelbta žinia, kad buvęs „Yahoo“ viceprezidentas ir JAV startuolio „Talech“ įkūrėjas Irvas Hendersonas įsigijo lietuvių bendrovę „Inovacijų erdvė“. Pranešama, kad įmonės pagrindu Lietuvoje bus įkurtas didelis tyrimų ir plėtros centras, o pati bendrovė taps „Talech Lietuva“.

Kodėl buvo pasirinkta būtent mūsų šalis ir kaip įsivaizduoja tolesnę įmonės veiklą su verslininku kalbėjosi IQ apžvalgininkas Gytis Kapsevičius.

– Įsigijote Lietuvos bendrovę „Inovacijų erdvė“. Kodėl būtent Lietuva ir kokį produktą ketinate čia kurti?

– Ilja Laursas ir aš esame pažįstami nuo 2008-ųjų. Mes susipažinome kai dirbau „Yahoo“, o jis tuo metu dirbo su „GetJar“. Apie Lietuvos rinką mes esame kalbėję ir anksčiau. Ilja susisiekė su manimi pernai lapkritį ir pristatė galimybę įsigyti „Inovacijų erdvę“ kartu su komanda. Šis pasiūlymas pasirodė patrauklus dėl keleto dalykų.

Vienas dalykas – Ilja ir toliau investavo Lietuvoje, todėl išmanė Lietuvos startuolių bendruomenę, o „Inovacijų erdvėje“ turėjome lyderį – Jevgenijų Dmitrijevą – ir jo komandą. Tai svarbu, nes jau pirmu žingsniu mūsų atėjimo rizika buvo reikšmingai sumažinta. Mes svarstėme apie Indiją, galėjome turėti nedidelę komandą Čenajuje, tačiau mintis turėti bazę Lietuvoje iškart pasirodė labai patraukli.

„Talech“ yra bendrovė, kurią įkūriau prieš septynerius metus Palo Alto, Silicio slėnyje. Pagrindinė mūsų programėlė yra pritaikyta „Android“ ir iOS operacinėms sistemoms. Taip pat turime platformą interneto naršyklėse, kur vartotojai gali prisijungti naudodamiesi kompiuteriu. Mūsų tikslas yra perkelti šios platformos palaikymą į Lietuvą. Jevgenijus ir komanda yra geri specialistai ir mes dar didinsime darbuotojų skaičių.

Pats produktas yra pritaikytas pardavimo vietų valdymui, parduotuvėms, restoranams. Jis naudojamas JAV, Kanadoje, Jungtinėje Karalystėje, Airijoje. Mes ieškome būdų išplėsti jos geografiją, mąstome apie Ispaniją, Italiją, Braziliją, Meksiką.

– Ar jei nebūtumėte pažinojęs I. Laurso ar būtumėt pagalvojęs investuoti čia?

– Tikrai ne, nebūčiau apie tai net pagalvojęs.

Pabandysiu paaiškinti išsamiau. Mano įsitikinimu, programinės įrangos plėtojimas gali būti vykdomas visur, kur išvystyta infrastruktūra ir kur yra pakankamai žmonių, galinčių programuoti.
Lietuva turi savo reputaciją, žinote, čia įsikūrė „Barclays“ ir panašiai. Bet pažinodamas Ilją, aš geriau žinojau rizikas, su kuriomis galime susidurti. Dažnai atėjimas į naują rinką reiškia, kad yra rizika dėl žmonių, dėl kultūrinių skirtumų. Bet Ilja nuramino mus, todėl tai man buvo lengvas sprendimas.

Taip pat žinojau, kad Lietuvoje turėsiu vienas kitą suprantančią komandą, kurios nereikia lipdyti iš naujo. Su šia bendrove jau dirbome ir anksčiau, dar prieš įsigijimą. Jie dirba kaip vienas vienetas, todėl galime iš karto jiems duoti užduotis, o antra, galime nesunkiai ją plėsti ir pritraukti naujų talentų.

Dirbame jau septynerius metus ir išmokome keletą pamokų kalbant apie naujų biurų atidarinėjimą. Esminis dalykas – lengvai įveikti pirmąją pakopą, pasamdyti patį tinkamiausią žmogų, kuris vadovaus biurui. Tuomet plėstis tokiu greičiu, kuris leistų pilnai įtraukti naujus žmones, nes jei plėsitės per greitai, netruksite pajusti išteklių stoką. Šis įsigijimas šiuo atveju yra labai racionalus.

– Mūsų vyriausybė ir jos agentūros mėgina įtvirtinti Lietuvos, kaip naujųjų finansų ir technologijų šalies įvaizdį. Ar žodis „Lithuania“ sako ką nors žmonėms, dirbantiems Silicio slėnyje?

– Manau, kad tokie atvejai, kaip mūsų prisidės prie to, kad Lietuva bus matoma, kaip patraukli kryptis. Sakyčiau, kad daug bendrovių Silicio slėnyje ieško kitų rinkų, ir tai, kad, tarkime, mes radome programuotojų Lietuvoje yra pasaulinė tokios praktikos dalis. Lietuva su laiku taps vis labiau ir labiau žinoma. Manau, kad valdžia irgi turi prisidėti, kad sukurtų dar patogesnę infrastruktūrą įmonėms kaip mūsų, tačiau, pasikartosiu, esu čia dėl asmeninių ryšių. Tačiau tai nėra patvarus modelis – Ilja pažįsta ribotą kiekį žmonių pasaulyje, todėl reikėtų investuotojus vilioti sistemiškai.

– Paminėjote „Barclays“ kaip investuotojus į Lietuvą pritraukiančio veiksnio atvejį. Ar jūsų atvykimas į mūsų šalį gali sukelti savotišką „Barclays efektą“ tarp Palo Alto startuolių?

– Manau, kad atsakymas būtų taip. Jei nesustos ruošusi aukšto lygio talentų, Lietuva išloš iš pasaulinių tendencijų. Ir jei susitelksite į tam tikrą sritį, kaip finansinės paslaugos, tai taps galimybe susikurti stiprią reputaciją.

Aš reprezentuoju tam tikrą verslininkų tipą. Tad jei jūsų išskirtinumas taps plačiau žinomu, bus minima jūsų infrastruktūra, parama įmonėms, pranešimai kaip šis sukels susidomėjimą. Turiu grupę draugų, su kuriais susitinkame savaitgaliais, pasakoju jiems apie tai, kad kuriamės Lietuvoje. Jie žino, kad esu čia – ir jie visi startuolių įkūrėjai.

– Įsigijimo sumos atskleisti negalite, todėl galbūt šiek tiek papasakosite bent jau apie ateities investicijas į „Inovacijų erdvę“?

– Tai atviras klausimas. Procesai, kuriuos čia atliksime yra labai svarbūs mūsų galutiniam produktui. Kalbant apie investicijas, aš į tai žiūriu daugiau per žmonių klausimą. Tai ilgalaikė investicija ir per kelis metus mes išplėsime savo komandą Lietuvoje.

– Skundžiamasi, kad Lietuvoje trūksta programuotojų ir kitų su technologijomis susijusių žmonių. Jūsų tai neatbaidė.

– Visose šalyse, kurios turi nors kiek svarbos šiame sektoriuje, rinka yra labai arši.

Inžinieriai mano manymu yra žmonės, kurie nori dirbti prie jiems asmeniškai reikšmingų projektų. Jie nori dirbti geruose kolektyvuose, kurie turi plačias ateities vizijas. Manau, kad kai bendrovės kaip mes ateina į šalį ir gali pasiūlyti tokias darbo galimybes, atlygis tampa ne pirminiu kriterijumi.

Savaime aišku, atlyginimai turi būti konkurencingi, tačiau manau, kad žmogaus darbą sudaro jo įgūdžiai, aistra, vizija, kuri jiems siūloma ir galiausiai atlyginimas. Taigi, jei plečiatės šiuolaikiniame pasaulyje, kur atstumai praradę savo svarbą ir siūlote tiktai pinigus, gali būti, kad neturite stiprios vizijos.

Tai, kas vyksta Lietuvoje matau ne kaip įspėjimą, matau tai kaip natūralią pasaulinės ekonomikos revoliuciją. Šie procesai vyksta visame pasaulyje. Tuo svarbesniu kriterijumi tampa tai, kad žmonės, kurie įsteigia naujas bendroves geriau suvoktų, ką daro. Taigi darbo rinką aš matau kaip natūralios atrankos procesą. Manau, kad tai puiku. Jei turite prastą idėją, gal bus geriau, kad ji neišvys dienos šviesos.

Manau, kad žmonės palieka darbus, nes jie tampa neįdomūs. Jie praranda viltį arba jiems vadovauja netinkami vadovai. Bendrovei svarbu turėti stiprią viziją, tai viena esminių jos stiprybių.

– Spėju, kad organizuojate procesus kiek kitaip nei Lietuvos padalinys. Kokių pokyčių reikėtų laukti struktūroje?

– Jevgenijus ir toliau vadovaus Lietuvos atšakai. Egzistuoja kultūrinis elementas, kuris yra labai svarbus ir mes tikimės, kad Lietuvos komanda priims pokyčius ir pilnai įsilies į struktūrą. Jau dabar galime matyti to užuomazgų – tai kaip šioje bendrovėje sugalvojamos ir iškeliamos naujos idėjos yra labai gera praktika.

Nuo čia viskas bus tik geriau. Tokiems startuoliams ir įmonėms kaip mūsų didelis iššūkis yra darbas skirtingose geografinėse vietose. Tačiau galima išlyginti šiuos skirtumus dažniau komunikuojant, naudojantis vaizdo pokalbiais. Šiandien nebesvarbu, kur esi.

Aš taip pat manau, kad tai ateities darbo rinka. Tokia dabar ekonomika – mes keičiamės grynomis žiniomis, o žinios neturi fizinės vietos. Ši darbo santvarka yra labai galinga ir daug Silicio slėnio bendrovių bando tai išnaudoti. Kodėl turėtum eiti į biurą, kodėl turėtum dirbti vienoje vietoje? Tai nebūtina.

Taigi, kai galvoju apie komandą Lietuvoje, jaučiu, kad susijungti nebus sunku, nes esame panašūs.

– Jūs esate „Talech Inc“ įkūrėjas ir savininkas, kaip kilo mintis įkurti šią bendrovę?

– Kai dirbau „Yahoo“, susidomėjau programine įranga, kurią naudoja verslininkai savo pardavimo vietose. Mąsčiau apie tai, kaip technologijos padės išspręsti verslui kylančias esmines problemas. Mūsų sprendimas leidžia verslui gauti pilną informaciją apie mokėjimus ir taip lengviau valdyti pardavimus. „Talech“ investuotojai yra rizikos kapitalo fondai, tarp investuotojų yra Silicio slėnio bendrovių. Jų akimis tai yra įprastas startuolis, kuris turi duoti vienokią ar kitokią grąžą. Manau, kad galimybės plėstis egzistuoja visame pasaulyje ir mes esame ankstyvi žaidėjai šioje rinkoje, tačiau dar laukia ilgas kelias.

– Ką reiškia jūsų bendrovės pavadinimas?

– Aš esu kilęs iš Belizo, mažos valstybės šalia Meksikos. Talech yra senovės majų kalbos žodis, reiškiantis tą, kuris įsiklauso į kitų poreikius. Buvau įkvėptas idėjos kaip programinė įranga gali padėti verslo savininkams geriau vadovauti savo įmonėms, „įsiklausant“ į kiekvieną procesą, gaunat daugiau duomenų apie jį.

 

Irvas Hendersonas

1996-1998 m. studijavo Kornelio universitete verslo vadybą

Nuo 2004 iki 2012 m. su trumpa pertrauka dirbo „Yahoo“. 2008 m. paskirtas bendrovės viceprezidentu, buvo atsakingas už produktų plėtrą

2012 m. įkūrė „Talech Inc“. Bendrovė plėtoja elektroninius sprendimus, kurie leidžia nedidelių verslų savininkams valdyti savo įmones efektyviau bei gauti išsamią informaciją apie pardavimus realiu laiku.

2019 m. kovą už neatskleistą sumą pasirašė įsigijimo sutartį dėl UAB „Inovacijų erdvė“. Ši bendrovė įkurta 2017 m. rudenį ir teikia interneto ir mobiliojo ryšio plėtros paslaugas ankstyvaisiais bendrovių etapais.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų