Scanpix nuotr.

Išdalintos Kanų „Auksinės palmės šakelės“, pagrindinį prizą pelnė japonų filmas

Išdalintos Kanų „Auksinės palmės šakelės“, pagrindinį prizą pelnė japonų filmas

Japonų režisieriaus veterano Hirokazu Kore-edos širdį veriantis filmas „Shoplifters“ šeštadienį pelnė pagrindinį 71-ojo Kanų kino festivalio apdovanojimą „Auksinę palmės šakelę“.

„Shoplifters“ nuo pat pradžių buvo šiemetinio festivalio favoritas. Filmas pasakoja apie porą, išgelbstinčią du apleistus vaikus ir pirmą kartą jų gyvenime parodančią jiems meilę, nors ir rengia juos vagių gyvenimui.

Spike’as Lee atsiėmė antrąjį pagal svarbą Didįjį prizą už „BlacKkKlansman“, pasakojantį apie juodaodį policininką, sugebėjusį infiltruotis į baltųjų viršenybės šalininkų Kukluksklano (Ku Klux Klan) grupuotę. Tai rasizmą kritikuojantis filmas, tikrus 8-ojo dešimtmečio įvykius aiškiai susiejantis su Donaldo Trumpo eros baltųjų nacionalizmu.

Libaniečių aktorė ir režisierė Nadine Labaki, viena iš trijų konkursinėje programoje dalyvavusių režisierių moterų, pelnė trečią pagal svarbą Žiuri prizą už juostą „Capernaum“ apie pačius skurdžiausius Beiruto gyventojus, kurioje nusifilmavo 13-metis sirų pabėgėlių berniukas.

Samal Yeslyamova iš Kazachstano buvo pripažinta geriausia aktore už jaunos bedarbės imigrantės, Maskvoje paliekančios savo kūdikį, vaidmenį Sergey Dvortsevoy filme „Ayka“.

Lenkų kino kūrėjas Pawelas Pawlikowskis atsiėmė geriausio režisieriaus prizą už tragišką meilės istoriją geležinės uždangos fone „Šaltasis karas“ (Zimna wojna).

P. Pawlikowski, kuris 2015 metais už filmą „Ida“ gavo filmo užsienio kalba „Oskarą“, sukėlė skandalą savo tėvynėje, kai Kanuose naujienų agentūrai AFP pasakė, kad jo filmą nacionalistų vyriausybė įtraukė į „juoduosius“ sąrašus. Varšuva jo pareiškimą paneigė.

Režisierius sakė, kad gautas apdovanojimas yra „reta gera naujiena“ jo šaliai.

Pasaką priminė italo Marcello Fonte pergalė: jis buvo pripažintas geriausiu aktoriumi už mažo, tylaus ilgainiui kantrybės netekusio žmogelio vaidmenį Matteo Garrone filme „Dogman“. Kol buvo „atrastas“, M. Fonte dirbo prižiūrėtoju.

Geriausio scenarijaus apdovanojimu buvo pagerbti Irano režisieriaus Jafaro Panahi, kuriam Teheranas neleido atvykti į festivalį, „Trys veidai“ (Se rokh) ir italų režisierės Alice Rohrwacher „Laimingas kaip Lazaras“ (Lazzaro Felice).

„Auksinės kameros“ apdovanojimas, skiriamas už geriausią pirmą filmą, atiteko belgų dramai apie translytę baleriną „Girl“. Anksčiau ši juosta gavo neoficialų prizą “ Queer Palm“, skiriamą filmams LGBT tema, ir geriausio aktoriaus apdovanojimą Victorui Polsteriui ne pagrindinėje festivalio programoje „Un Certain Regard“.

Prancūzų ir šveicarų legenda Jeanas-Lucas Godard’as taip pat gavo specialų prizą už „Vaizdų knygą“ (Le Livre d’image) apie svarbius mūsų laikų klausimus: karą, migraciją ir planetos išlikimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų