(Pixabay nuotr.)

Londonas pasirengęs Šiaurės Airijoje įvesti tiesioginį valdymą

Londonas pasirengęs Šiaurės Airijoje įvesti tiesioginį valdymą

Šiaurės Airijoje jau daugiau nei 10 mėnesių atsivėręs politinis vakuumas – valdančios partijos nepasiekia sutarimo dėl valdžios. Britų parlamentas jaučia pareigą šioje šalyje įvesti tiesioginį valdymą ir jau žengė žingsnį šia kryptimi – pirmadienį nubalsavo už biudžeto Šiaurės Airijai paskyrimą.

Šiaurės Airijos sekretorius Jamesas Brokenshire’as biudžetą pristatė su „didžiausiu nenoru“ ir sakė, kad „nebuvo kito pasirinkimo“, nes mėnesius trukusios pastangos sutaikyti abi šalis Belfasto valdžios pasidalijimo asamblėjoje nebuvo vaisingos.

„Tikrai teikčiau pirmenybę tam, kad atkurta vykdomoji (valdžia) Šiaurės Airijoje pateiktų savo biudžetą“, – per debatus parlamentarams sakė jis.

Pusiau autonominė Šiaurės Airija savo valdžios neturi jau daugiau kaip 10 mėnesių. Jos dvi didžiausios partijos – Demokratinė junionistų partija (DUP), šiuo metu sudariusi koaliciją su J. Brokenshire’o valdančiąja Konservatorių partija, ir nacionalistų „Sinn Fein“ – nesugeba susitarti dėl valdžios pasidalijimo ir ginčijasi dėl kelių klausimų, įskaitant airių kalbos įstatymą.

J. Brokenshire’as, kelias pastarąsias savaites perspėdavęs, kad Vestminsteris bus priverstas įsikišti, sakė, jog biudžeto reikia tolesniam valstybinių įstaigų funkcionavimui.

Opozicinės politinės partijos Vestminsteryje parėmė biudžeto įstatymo projektą, bet reiškė susirūpinimą. „Jei tai ne tiesioginis valdymas, prie jo pavojingai priartėta“, – parlamentarams sakė leiboristų šešėlinis Šiaurės Airijos sekretorius Owenas Smithas.

„Tiesioginis valdymas būtų didžiulis žingsnis atgal“, – sakė jis ir pridūrė, kad provincija dabar žengia į „prieblandos zoną tarp decentralizavimo ir centrinės valdžios“.

Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney sakė esąs „labai nusivylęs“, kad mėnesius trukusiose derybose nebuvo pasiektas susitarimas. „Aptarinėjami klausimai, ypač – dėl kalbos ir kultūros, siekia Šiaurės Airijos visuomenės susiskaldymo esmę, tad susitarimas dėl jų visada bus labai sunkus“, – sakė jis.

Pasak S. Coveney, jis lieka įsitikinęs, kad susitarimas galėtų būti pasiektas remiantis 1998 metų taikos susitarimu, pagal kurį provincija pirmą kartą gavo savo vyriausybę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų