Uždirbk iš savo daiktų!

Uždirbk iš savo daiktų!

Pasaulyje atsakingo vartojimo įpročiai akivaizdžiai išaugo per pastarąją finansų krizę. Tai leidžia ir sutaupyti, ir šiek tiek uždirbti.

Išmesti, parduoti arba atiduoti – trys būdai atsisveikinti su senais daiktais. Ir bent du šių sprendimų suteikia galimybę susigrąžinti dalį juos perkant patirtų išlaidų. Toks pavyzdys – ir vaikų prekių judėjimas. Išaugti drabužėliai, žaislai ar vežimėliai nebesaugomi būsimoms atžaloms ar anūkams, o keliauja arba į mamų muges, arba iš namų į namus, davėjams neabejojant, kad prireikus gavėjai ir jiems surinks reikiamą komplektą.

Dalijimasis prekėmis ir paslaugomis išpopuliarėjo ne tik vengiant nebūtinų išlaidų, bet ir dėl kintančio požiūrio į vartojimą. Vadinamoji dalijimosi ekonomika neaplenkė ir Lietuvos. Dalytis tapo madinga taip pat kaip seniau – apsipirkti dėvėtų drabužių parduotuvėse, dabar, tiesa, jos turi konkuruoti su drabužių mainų interneto platformomis.

Dalijimasis prekėmis ir paslaugomis išpopuliarėjo ne tik vengiant nebūtinų išlaidų, bet ir dėl kintančio požiūrio į vartojimą.

Tėvų kooperavimasis vežant vaikus į mokyklas ar būrelius – būdas taupyti ne tik degalus, bet ir laiką. Vilniuje keturių žmonių ekipažas gali važiuoti A juosta – dar viena priežastis pavėžėti kaimynų atžalas. Uždarbiavimą laisvu laiku nuosavu automobiliu „Uber“ platformoje pastaraisiais metais išbandė ne vienas sostinės gyventojas – juk net nieko nauja mokytis šiai veiklai nereikia. Teikti pavėžėjimo paslaugas po miestą zujantys vadybininkai sugeba net darbo metu.

Pragyventi dviese lengviau nei vienam – taip sumažėja išlaidos ir būstui, ir maistui, tad sprendimą susikraustyti po vienu stogu verta apsvarstyti ne tik įsimylėjėliams, bet ir įvairiausio amžiaus bičiuliams. Ypač jei tokiu atveju atsiranda galimybė išnuomoti laisvą likusį būstą.

Yra išeičių ir žmonėms, kurie nėra tokie komunikabilūs, kad belstųsi į kaimyno ar draugo duris, kai prireikia pasiskolinti palapinę ar pjūklą. Arba turintiems nenaudojamą palapinę, nusipirktą silpnumo akimirką, svajojant apie romantiškas naktis ant ežero kranto. Platforma dalinuosi.lt prieš penketą metų kaip tik ir atsirado vienam jos įkūrėjų, Pauliui Valatkevičiui, pradėjus svarstyti, kas galėtų išgelbėti prireikus retai naudojamo daikto – tokio, kurio įsigyti neapsimoka, ir neradus jo pasiskolinti iš draugų. O gal tiesiog nenorint likti skolingam.

Platformos šūkis „Užsidirbk iš savo daiktų!“ nurodo, kad čia atliepiami abiejų pusių lūkesčiai – ir ieškančių daikto pasiskolinti už protingą kainą, ir norinčių dalytis savo daiktais ir juos „įdarbinti“: dėti nuomos skelbimus, pasiekti reikiamas nuomininkų auditorijas, saugiai ir patogiai su jais bendrauti ir taip uždirbti pinigų.

Šiandien dalinuosi.lt turi jau daugiau nei 20 tūkst. registruotų vartotojų ir siūlo išsinuomoti apie 2,6 tūkst. daiktų. Pjūklo ar kito ūkio įrankio čia ieško nedaugelis klientų, – šioje srityje platforma turi nemaža konkurentų, – bet kelios daiktų nuomos sritys auga akivaizdžiai. Anot bendrovės „Dalinuosi.lt“ IT skyriaus vadovo Manto Živačevskio, prekių paklausa rodo, kad platforma itin patraukli norintiems išbandyti technines naujoves, galbūt prieš priimant sprendimą pirkti daiktą ar ne.

Vieni populiariausių nuomos objektų – vaizdo žaidimų kompiuteriai, veiksmo kameros „GoPro“. Nuolat auga ir fotoprekių paklausa, o užsiimti savo naujų brangių fotoobjektyvų ar kitos fototechnikos nuoma netingintys fotografai jau patyrė, kad per tam tikrą laiką jie visiškai atsiperka.

Platformos kūrėjai atsakingai ir nuolat tobulina tokiuose sandoriuose svarbias teisines smulkmenas, rūpindamiesi ir nuomotojų, ir nuomininkų teisėmis. Teismų iki šiol pavyko išvengti net sudėtingais atvejais.

Jautri teisiniu požiūriu atrodo ir automobilių nuomos kategorija, kuri dalinuosi.lt atstovų taip pat minima prie labiausiai augančių sričių. „Nors apklausus gatvėje dauguma vairuotojų turbūt sakytų, kad nė už ką nenuomotų nuosavo automobilio, išties daugėja tai darančių“, – patikino M. Živačevskis.

Daiktų nuomos platformos teikiamomis galimybėmis naudojasi ne tik jau padarę nuodėmę – įsigiję brangiai kainuojančių, bet retai prisireikiančių daiktų. Kartais dalinuosi.lt komanda sulaukia klausimų, ką vertėtų nusipirkti, kad galėtų užsidirbti iš nuomos. „Tokią verslumo gyslelę turinčių žmonių nedaug, bet vis dėlto yra, – sakė M. Živačevskis. – Ir, beje, dauguma jų klaidingai įsivaizduoja, kad didžiausia sėkmė lydėtų nuomojant labai brangius, ekstravagantiškus daiktus. Išties žmonės labiausiai ieško praktiškų daiktų.“

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų