Medicininių kanapių auginimas Izraelyje. („Reuters“ nuotr.)

Persigalvojo net A.Širinskienė: siūloma įteisinti medikamentų su kanapėmis naudojimą

Persigalvojo net A.Širinskienė: siūloma įteisinti medikamentų su kanapėmis naudojimą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai siūlo leisti šalyje naudoti medikamentus, kurių sudėtyje yra kanapių. Iniciatyvą įteisinti preparatus su kanapėmis sunkių ligonių gydymui praėjusią savaitę paskelbė konservatoriai Mykolas Majauskas ir Irena Degutienė, pasiūlę ministrui papildyti medicinoje leidžiamų narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą.

Farmacijos bei Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymų pataisos leistų medicinoje naudoti tokius vaistinius preparatus, jei jų saugumas ir veiksmingumas yra įrodytas moksliniais tyrimais, o preparatas yra registruotas. Siūloma, kad pataisos įsigaliotų nuo 2019 metų.

Šias pataisas registravo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė. Anksčiau ši politikė socialiniame tinkle „Facebook“ kvestionavo konservatorių paskelbtą siūlymą įteisinti medicinines kanapes, keldama klausimą, kokiais klinikiniais tyrimais grįstas tokio gydymo efektyvumas.

Tuo tarpu sveikatos apsaugos ministras iškart sakė neprieštaraujantis medicininių kanapių įteisinimui, kai kalbama apie tokių medžiagų naudojimą pacientams, o ne pramogai. Įstatymų pataisas teikiantys „valstiečiai“ aiškinamajame rašte pažymi, kad siūlomos įstatymų pataisos sudarytų platesnes galimybes sunkius pacientus gydyti vaistais, kurių sudėtyje gali būti ne tik kanapių, bet taip pat kitų sudedamųjų dalių iš narkotinių ar psichotropinių medžiagų.

Taip pat įvertinus, kad tokių vaistų sudėtyje būtų narkotinių ir psichotropinių medžiagų, jiems būtų taikomos itin griežtos naudojimo, apskaitos ir išdavimo pacientams taisyklės. Kaip pažymi teikėjai, tokia tvarka ir dabar taikoma, pavyzdžiui, morfijui, kuris skirtas malšinti labai stiprų, ūmų skausmą.

Sveikatos apsaugos ministro A.Verygos teigimu, kad būtų išvengta piktnaudžiavimų pramoginiais ar laisvalaikio tikslais naudoti narkotines medžiagas per šių medžiagų turinčius vaistus, artimiausiu metu bus nustatyta tokių vaistų laikymo, gabenimo Lietuvos teritorijoje, gaminimo, importo ir eksporto tvarką.

Kad būtų išvengta piktnaudžiavimų pramoginiais ar laisvalaikio tikslais naudoti narkotines medžiagas per šių medžiagų turinčius vaistus, artimiausiu metu bus nustatyta tokių vaistų laikymo, gabenimo Lietuvos teritorijoje, gaminimo, importo ir eksporto tvarką.

„Taip siekiame išvengti galimų piktnaudžiavimo atvejų. Modernių, saugių ir mokslo patikrintų vaistų sudėtyje gali būti ne tik kanapių, bet taip pat kitokių narkotinių ar psichotropinių medžiagų, todėl teikdami įstatymų pataisas vaistų prieinamumui didinti iškart siūlome ir priemones, kurios leistų užkardyti piktnaudžiavimo atvejus, ir tokių medžiagų patekimą į nelegalią apyvartą“, – frakcijos paskelbtame pranešime cituojamas A.Veryga.

Kol kas Lietuvoje medicininės kanapės neatskiriamos nuo rekreacinių ir yra draudžiamos pagal Farmacijos įstatymą. Jame nurodoma, kad medicininiais tikslais naudoti galima tik Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašų antrame sąraše esančias medžiagas. Kanapės įrašytos draudžiamame vartoti pirmame.

Pataisomis nesiūloma perkelti kanapių į kitą sąrašą, išlaikant suderinamumą su Jungtinių Tautų Organizacijos Psichotropinių medžiagų konvencijoje, tačiau numatyti išlygas dėl tokių medžiagų taikymo medicinoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama. 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų