(Paulius Peleckis, alfa.lt nuotr.)

Vilnius svarsto imtis ne tik P. Cvirkos – pakeisti gali būti ir daugiau objektų pavadinimų

Vilnius svarsto imtis ne tik P. Cvirkos – pakeisti gali būti ir daugiau objektų pavadinimų

Vilniaus savivaldybėje prasidėjo svarstymai, kaip elgtis su rašytojo Petro Cvirkos paminklu ir jo vardu pavadintu skveru. Valdžios atstovai teigia, kad tuo pačiu bus peržiūrimi visi sostinėje esantys objektai, kurie siejami su sovietų valdžiai talkinusiais veikėjais.

Tarp jų minimi Salomėja Nėris, Antanas Venclova ir Liudas Gira.

Kaip BNS sakė Vilniaus savivaldybės tarybos narė konservatorė Paulė Kuzmickienė, jos vadovaujama Atminties kultūros darbo grupė, prašydama įvertinti šių asmenų veiklą, kreipėsi į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centrą, Lietuvos ypatingąjį archyvą, Vilniaus universiteto Istorijos fakultetą.

Nuo ekspertų išvadų priklausys, ar bus siūloma nukelti P. Cvirkos paminklą ir pervardinti jo skverą, pervadinti kitas gatves, ugdymo įstaigas, muziejus, kuriems suteikti minėtų asmenų vardai.

„Kreipėmės prašydami pateikti informaciją, ar minėti veikėjai išdavė valstybę savo veikimu. Gavę atitinkamas pažymas priimtumėme argumentuotą sprendimą dėl paminklų, gatvių pavadinimų, taip pat dėl mokyklos pavadinimo“, – BNS teigė P. Kuzmickienė.

Pasak jos, priklausomai nuo ekspertų atsakymų, grupė siūlys apsispręsti savivaldybės tarybai, ar palikti šiuos pavadinimus, paminklą.
Atminties kultūros darbo grupėje dirba Vilniaus savivaldybės politikai, taip pat istorikai, visuomenininkai. P. Kuzmickienė teigia, kad grupė pradžioje sulaukė Vilniaus Jėzuitų gimnazijos moksleivių kreipimosi tik dėl P. Cvirkos paminklo.

„Bet grupėje kilo pasiūlymas žiūrėti į tai kompleksiškai, nes Vilniaus mieste yra išlikusių atminties ženklų ir kitiems veikėjams, kurie, galbūt, veikė prieš mūsų valstybę, ją išdavė, būtent Vasario 16-osios valstybę. Todėl yra noras spręsti tą klausimą iki mūsų valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo“, – tikino politikė.

L. Giros ir S. Nėries gatvės, taip pat S. Nėries gimnazija yra Fabijoniškių mikrorajone. Prie Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) Vilniaus senamiestyje stovėjęs L. Giros paminklas ministerijos prašymu nugriautas dar 2013-aisiais.

P. Cvirkai skirtas paminklas stovi Vilniaus senamiestyje, greta Pylimo ir Pamėnkalnio gatvių sankryžos, to paties vardo skvere. Netoliese yra Venclovų namai – muziejus, kuris įkurtas buvusiame lietuvių rašytojo, sovietmečio švietimo ministro A. Venclovos bute.

Nors šių rašytojų vaidmuo Lietuvoje vertinamas nevienodai, visi jie po Sovietų Sąjungos įvykdytos Lietuvos okupacijos 1940-aisiais aktyviai bendradarbiavo su sovietų valdžia, savo kūryba yra prisidėję prie sovietinės ideologijos stiprinimo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama. 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų