(Paulius Peleckis, alfa.lt nuotr.)

Visuotinis šaukimas anksčiausiai galėtų būti įvestas 2023 metais

Visuotinis šaukimas anksčiausiai galėtų būti įvestas 2023 metais

Prieš dvejus metus grąžinus šauktinių kariuomenę, vis dažniau kalbama apie visuotinį šaukimą. Tiesa, tam reikėtų papildomų lėšų – gynybos biudžetas turėtų padidėti maždaug 0,2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Pereiti prie visuotinio šaukimo į Lietuvos kariuomenę būtų įmanoma nuo 2023 metų, sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

„Tai gali būti apie 0,2 proc. BVP, čia yra preliminarūs skaičiavimai. Čia apimtų ir infrastruktūrą, ir karininkų seržantų parengimo korpusą, aišku, tam reikėtų keleto metų. (…) Pagal mūsų dėliones gaunasi, kad 2023 metų pradžia, kad turėtume pilną infrastruktūrą“, – trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete sakė R. Karoblis.

Seimo Nacionalinis saugumo ir gynybos komitetas šiuo metu svarsto partijų susitarimo projektą dėl 2017–2020 metų užsienio, saugumo ir gynybos politikos gairių. Projekte įrašytas siekis įvertinti perėjimo prie visuotinė skaro tarnybos modelio galimybes.

Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė savo programos įgyvendinimo plane galimybes įvesti visuotinę karo prievolę yra numačiusi iki šių metų pabaigos.

Lietuva pirmą kartą kitais metais pasieks 2 proc. BVP gynybai ribą. Pasak ministro, perėjimas prie visuotinio šaukimo įmanomas tik dar labiau didinant BVP dalį gynybai, tačiau dalis politikų abejoja, ar krašto apsaugos finansavimas turėtų augti toliau.

R. Karoblis ragina toliau didinti gynybos biudžetą, jis kitąmet sieks 873 mln. eurų. Pasak jo, tai reikalinga dėl Rusijos kaimynystės ir dėl to, kad krašto apsauga ilgą laiką buvo nepakankamai finansuojama.

Dalinė karo prievolė po septynerių metų pertraukos buvo grąžinta 2015-aisiais, išaugus nerimui dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje ir Baltijos jūros regione.

Kitąmet į kariuomenę turėtų būti pašaukti 3800 prievolininkų, tai yra trim šimtais daugiau karių nei šiemet.

Gynybos pareigūnai prognozuoja, kad daliai jaunuolių jau atitarnavus ginkluotosiose pareigose ir augant šauktinių skaičiui kariuomenei kitąmet gali nebeužtekti vadinamųjų „šauktinių savanorių“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų