(Pixabay nuotr.)

Finansų ministerija: visuotinis turto deklaravimas nėra reikalingas

Finansų ministerija: visuotinis turto deklaravimas nėra reikalingas

Du Seimo socialdemokratai Andrius Palionis ir Artūras Skardžius siūlo, kad nuo kitų metų savo turtą turėtų deklaruoti visi Lietuvos gyventojai. Finansų ministerijos atstovai mano, kad toks reikalavimas – perteklinis.

Tiesa, ministerija sutinka, kad pajamas ir turtą deklaruotų daugiau asmenų, o jų deklaracijos būtų viešos.

„Papildomos gyventojų turto deklaravimo prievolės reikšmingai nepagerintų nei mokestinės rizikos vertinimo, nei mokestinės kontrolės. Kontrolės veiksmams atlikti svarbesni ir labiau patikimi tretieji šaltiniai, o ne paties gyventojo pateikta informacija. Mokesčių administratoriaus iš trečiųjų šaltinių gali gauti pakankamai informacijos apie gyventojų turtą“, – rašoma Finansų ministerijos parengtame Vyriausybės nutarimo projekte.

Pirminiais Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) skaičiavimais, dėl visuotinio gyventojų turto deklaravimo administravimo išlaidos sudarytų apie 912 tūkst. eurų, tačiau VMI turimos informacijos apie gyventojų turtą aprėptis iš esmės nepakistų.

Vis dėlto Finansų ministerija pritaria įstatymo projekto nuostatoms, kuriomis siūloma išplėsti sąrašą asmenų, kurie turėtų teikti pajamų ir turto deklaracijas bei sąrašą asmenų, kurių pajamų ir turto deklaracijos būtų skelbiamos viešai.

Be to, ministerija siūlo Seimui apsvarstyti, ar nebūtų tikslinga visiems asmenims, kurių duomenys yra įslaptinti, nustatyti specialias deklaravimo taisykles bei aiškiau aptarti Lietuvos banko valdybos narių ir jų šeimos narių deklaracijų duomenų viešumo klausimą.

Ministerijos parengtą išvadą trečiadienį posėdyje svarstys Vyriausybė.

Seimas ne prieš

Rugsėjo pabaigoje Seimas pritarė A. Palionio ir A. Skardžiaus siūlymui nuo 2018 metų įteisinti visuotinį turto deklaravimą, jeigu tam nepasipriešins Vyriausybė. Galutinis balsavimas Seime numatytas gavus Vyriausybės išvadą.

Seimo siekis įteisinti visuotinį turto deklaravimą užgožė prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotą Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pakeitimų svarstymą. Šalies vadovė siūlė praplėsti žmonių, kuriems būtų privalu deklaruoti turtą ir pajamas, sąrašą. Ji siūlo į deklarantų sąrašą įtraukti akcinių bendrovių, viešųjų įstaigų, kurių akcininkė yra valstybė ar savivaldybė, vadovų pavaduotojus ir jų šeimas.

Taip pat norima, kad deklaracijas teiktų savivaldybių įmonių vadovai, jų šeimos nariai, biudžetinių įstaigų vadovai, jų pavaduotojai, politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojai, kandidatai į valstybės politikus ir Europos Parlamento narius.

Šiuo metu įstatyme įtvirtintas sąrašas asmenų, kurie turi deklaruoti savo turtą ir pajamas, – tokia prievolė aiškiai nustatyta ne visiems Lietuvos biudžetinių įstaigų vadovams, jų pavaduotojams ir jų šeimos nariams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų